StudentPress
    regele_mihai_1
    Foto via familiaregala.ro

    Surprinzător din punctul meu de vedere, monarhia câștigă teren în ochii românilor. Conform unor sondaje, în eventualitatea organizării unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituțională, 27 % dintre români ar vota pentru. Un procent semnificativ, zic eu, pentru o țară ca a noastră.

    Nu ai nevoie de studii de specialitate pentru a explica acest fenomen. Oamenii sunt mai bine informați, spre deosebire de anii ’90, când bunica Iliescu îl alerga pe Majestatea Sa prin țară ca nu cumva să se-ntoarcă la putere. La acea vreme, regele purta imaginea trădătorului de țară, pe care regimul comunist, adorat încă de mulți inconștienți, a conservat-o. Toți aveau în minte imaginea regelui care a plecat din țară cu sacii plini cu bani. Puțini știau, însă, adevăratele motive pentru care regele a renunțat la tron.Tânărul, pe atunci, Rege Mihai I a abdicat la data de 30 Decembrie 1947, la presiunile lui Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu Dej, care l-au amenințat pe Majestatea Sa cu uciderea a 1000 de studenți arestați în urma unor demonstrații.

    Țin și eu să să specific că mă număr printre cei 27%, din diferite motive. Unul dintre ele ar fi că-mi plac poveștile. Poveștile joacă un rol important în viața noastră, avem nevoie de ele pentru a ne forma vise și idealuri. Cum să nu-ți amintești cât de strălucit a fost discursul regelui din parlament, un discurs care mie, personal ,mi-a dat încredere? Am simțit în acel moment că se poate face ceva în țara asta, că nu suntem niște primitivi: cel mai frumos discurs care a fost transmis românilor după revoluție. În comparație cu mizeriile populiste care ne sunt servite zi de zi de către niște hiene care nu urmăresc altceva decât să ne mănânce de vii, discursul Majestății sale a fost o rază de lumină în întunericul în care ne afundă acești respectabili domni care se află acum la cârma țării.

    Sunt conștient de faptul că familia regală nu are un personaj tânăr pe care să-l iubească lumea. Ajuns la o vârstă venerabilă, Regele Mihai nu mai poate duce imaginea Casei Regale în spate. Trist este că, din umbra lui, nu se ridică nimeni. Consider că principele Radu Duda ar trebui retras din prim-plan, având în vedere mișcările nepotrivite pe care le-a făcut de-a lungul timpului, ştiut fiind faptul că principele a manifestat o apropiere față de liberali. Imaginea Casei Regale ar trebui construită în jurul principelui Nicolae. El trebuie să fie acel personaj de poveste pe care lumea să-l îndrăgească ca reprezentant al strămoșilor săi, Carol I și regina Maria, și al contribuției lor majore la modernizarea României.

    Închei prin a le arăta obrazul tuturor politicienilor care l-au numit trădător pe Regele Mihai, în frunte cu domnul președinte Traian Băsescu. Rușine, domnule președinte!  Regele a ales să-și părăsească tronul pentru a salva viețile unor oameni. Întreb și eu acum câți oameni ar fi nevoie să fie luați ostatici pentru ca actuala clasă politică să plece în exil?