1. Charles Bridge (2)
    Charles Bridge

    Poveste. Ritm. Atitudine. Gastronomie. Antidot

    Mai adaug BASM, CULOARE, CONTRAST, DINAMICĂ, ISTORIE, ARTĂ și lista poate continua la nesfârșit. În orice anotimp ai vizita capitala Cehiei, povestea și călătoriile ca-n basme sunt garantate.

    Oameni dezinvolți, un amalgam internațional de personaje, limbi străine la tot pasul, muzică românească prin magazinele de suveniruri, asiatici cu aparate foto în mână non-stop, acoperișuri complexe și clădiri (restaurate) colorate – toată arhitectura orașului, până la cel mai mic element, indexează aerul  istoric al epocii trecute. Nu există vreo clădire veche care să nu fie recondiționată și să îi fie distrusă amprenta de altădată – asta menține farmecul orașului. Întreaga arhitectură face ca povestea să meargă mai departe, la nesfârșit.

    Situat pe râul Vltava, orașul Praga este construit pe cinci dealuri și are poduri încărcate cu istorie, printre care și Charles Bridge (1402), supranumit Podul de Piatră, cel mai vizitat obiectiv turistic, pe lângă Prazsky Hrad (Castelul Praga). La intrarea și ieșirea de pe pod te întâmpină două turnuri prin care se face accesul (turnurile de apărare ale castelului), precum și statui de piatră așezate de-a lungul acestuia. Este cel mai încărcat de istorie, de pe care, în special noaptea, se observă într-o manieră de basm castelul și zidurile înconjurătoare, acoperișurile și turlele încărcate.

    Prazsky hrad

    Cetatea din Praga, denumită în cehă Prazsky hrad, este alcătuită din ziduri de incintă, curți interioare și castele, toate adunate în jurul Catedralei Sf. Vitus. De cum pornești de pe Podul de Piatră și te îndrepți către cetate, se observă tot mai în detaliu fiecare zid, clădire și amănunt al lor. Când ajungi în dreptul Catedralei, rămâi efectiv cu capul ridicat la 90 de grade, încercând să privești în sus și să găsești turnul bisericii. Încărcată de detalii gotice și vitralii, cu o paletă cromatică ce conține un albastru turcoaz saturat și pătat de ani, îți fură privirea prin fiecare amănunt. Într-un colț al zidurilor găsești o tarabă ce vinde ciocolată caldă și hot dogs făcuți în pâine prăjită, la care stă o coadă interminabilă de turiști lihniți și atrași de mirosul subtil al mâncării. Magazine de suveniruri, Muzeul de Jucării și expozițiile de artă, toate iau parte la un spectacol istoric de proporții.

    Prazsky hrad

    Când vine vorba de muzee, în Old Town găsești Muzeul de Ceară (Madame Tussauds), Muzeul de Tortură și Fabrica de Ciocolată (+ magazinul de ciocolată), unul lângă celălalt. Cred că fondatorii au vrut să se asigure că jumătate din zi ți-o pierzi în 3 clădiri întinse de-a lungul a 100 m, până vei ieși de acolo traumatizat și cu plase pline de ciocolată, dulciuri și alte suveniruri.

    2. Muzeul + magazinul de ciocolata
    Magazin de ciocolată
    4.Muzeul de ceara
    Muzeul de ceară

    Muzeul de ceară
    Muzeul de ceară

    Mâncarea este extraordinar de bună și sunt meniuri cu feluri de carne în porții care să-ți ajungă zile bune – și totul la un preț rezonabil, la care probabil ai plăti o farfurie de paste de 50g cu ceva ingredient fantomă la un restaurant de fițe din Centrul Vechi. Când vine vorba de mâncare, oamenii ăștia nu se zgârcesc – și fac tot ce e posibil să se asigure că ai plecat din restaurantul lor sătul și mulțumit. Aici nu dai bani pe plating și pe felul cum e așezată mâncarea în farfurie, de-a lungul a 5 cm. La restaurantul „La Republica” din Old Town, spre exemplu, poți să mănânci și din tigăi vechi sau de pe un fund de lemn ce conține genunchi de porc sau jumătăți de rață/pui și tot ești mulțumit și îți poți satisface papilele gustative în voie. Acum nu este de mirare de ce porțiile de mâncare sunt imense, având în vedere „efortul” depus în vizitarea tuturor punctelor turistice.

    1. La Republica
    La Republica

    Metroul și tramvaiul sunt cele mai fascinante mijloace de trasport. Deși unele tramvaie sunt mai moderne decât metroul (ar trebui să fie total invers), e o aventură. În comparație cu metroul din București, care merge strună, metroul din Praga e ca un tren personal de România – îngust și parcă simți bucățile de șină, necesiți forță în mâini și musai să te ții de o bară sau să stai jos (asta dacă mai ai loc). În schimb, sunt roșii cu galben toate și simpatice; plus că stațiile de metrou sunt toate exact la fel.

    Praga. Metro
    Praga. Metrou

    Țin să amintesc și de piesele de arhitectură „aruncate” parcă la întâmplare prin oraș, mall-uri în clădiri vechi (Palladium) și magazine cu jucării de lemn și marionete – sunt ingrediente în rețeta de succes a orașului Praga. Ele și toate cele de mai sus – de la biserici la turnuri și castele, ziduri și cetăți, muzee și magazine cu ciocolată, tramvaiul și metroul, clădirile colorate și oamenii ce-ți vorbesc într-o limbă din care nu înțelegi mai multe decât din chineză, toate merită să fie văzute, indiferent de anotimp.

    22