Bijuterii din sticlă prețioasă confecționate în garsonieră

    La târgurile meșteșugarilor, când trecem pe lângă cate o tarabă, ne oprim, admirăm creațiile manuale, ne mirăm de prețurile ridicate și trecem mai departe fascinați, dar nemulțumiți. La astfel de evenimente putem găsi și bijuteriile colorate din sticlă de Murano. La tarabă le întâlnim pe Andreea Tölgyi și Iza Oană, tinerele membre ale Asociației Meșteșugarilor Clujeni.

    sursa foto: facebook.com/GlassDrops (stanga -  Iza Oana, dreapta - Andreea Tolgyi)

    Bijuteriile din sticlă de Murano ale fetelor nu sunt singurele pe piața din țară. Și lanțul Millefiori vinde, începând din anul 2011, bijuterii din sticlă prețioasă. După cum sugerează și numele magazinelor, accesoriile sunt făcute din sticlă de Murano millefiori. Asta înseamnă că deja batoanele din sticlă, care devin accesoriile noastre favorite, au culori și forme variate. În acest timp, Andreea și Iza folosesc batoane monocrome, dând viață unor animale, gâze sau altor forme într-un atelier amenajat într-o garsonieră din cartierul Mănăștur. Cei de la Millefiori dețin o fabrică în Arad, unde sute de colecții de bijuterii sunt făcute fără cusur.

    ‚‚Eu de când am început școala am făcut arte plastice, deci era clar, aproape clar ce voiam. Mi-am schimbat opțiunea după ce am terminat ceramica, secția la facultate. M-am dus pe sticlă. M-am îndrăgostit. Am mers, am făcut un curs în Italia. M-am întors, am făcut atelier și ne-am jucat împreună.”, așa sună începutul unui hobby devenit afacere, povestit de Andreea. Reușind să realizeze atelierul după doar trei ani de la terminarea cursului, dezvăluie că a mai uitat și că își amintea unele lucruri în timp ce o învăța pe Iza. Astfel învățau împreună cu fiecare bijuterie făcută.

    ‚‚Noi nu ne ocupăm cu contabilitatea. Nu ne pricepem deloc. Avem o prietenă drăguță care ne ajută”, a fost răspunsul Izei când le-am întrebat de investiție și profit. Andreea a completat-o cu faptul că nu au comparat cele două valori, însă reușesc să trăiască modest, având, desigur, luni mai bune și luni mai puțin bune. A explicat că banii pe care îi obțin din vânzări îi reinvestesc mereu în echipamente mai bune și materiale.

    Aproape orice din atelier care servește la realizarea bijuteriilor provine din Italia, asta deoarece, precum susțin fetele, acolo e mai ieftin decât în altă parte. O baghetă de un metru începe la prețul de doi euro, ‚‚prețul diferă de rețetă, fiecare culoare are altă rețetă”, a precizat Iza. O altă dezvăluire făcută de fete a fost faptul că, din cauza prețului ridicat al transportului, comanda pentru materialele din Italia o fac doar de două ori pe an și asta în cantități mari. Lănțișoarele și restul materialelor care servesc la suportul bijuteriilor sunt achiziționate din țară. Cumpărătorul poate alege dacă dorește ca acesta să fie din cupru, argint sau material antialergenic.

    baghete de sticla

    Bijutierele se inspiră ‚‚de peste tot”, mai ales din natură. Asta se vede foarte mult în creeațiile lor, care sunt buburuze, câini, elefănței, cireșe, căpșuni sau alte animale, plante și fructe. Printre creaturile naturii regăsim și modele și forme figurative, care nu au neapărat un anume sens, dar arată bine. ‚‚Am avut acum tot felul de rase de căței. Deocamdată nu avem experiență să facem rase. De obicei lucruri figurative ni se cer mai mult”, au explicat tinerele provocările primite de la clienți. În acest timp, la târgurile organizate, buburuzele sunt cele mai căutate. O vizită a Andreei în Italia, unde și-a cumpărat o brățară din furculiță îndoită, a inspirat-o pentru propria afacere. Pandantivele noilor lănțișoare sunt lingurițe îndoite pe care sunt lipite creațiile din sticla prețioasă. Deși poate pare că micile creaturi din sticlă sunt la fel, nu sunt două identice, iar conform spuselor lor, le e foarte greu să potrivească cerceii. Comparativ cu Andreea și Iza, cei de la Millefiori fac bijuteriile în serie, în colecții.

    sursa foto: facebook.com/GlassDrops

    Chiar dacă lucrarea unei biluțe durează cinci – zece minute, procedura pentru a ajunge la o bijuterie finalizată este una complexă. ‚‚Până se răcesc durează câteva ore. De obicei, le lăsăm peste noapte la răcit. După aceea, dimineața le spălăm, le lăsăm să se usuce și după aceea montatul…”. ‚‚Sunt tot felul de pași de lucru care îți mâncă destul de mult timp. Și dacă ai o zi mai proastă îți mai iese și strâmb”, s-au completat bijutierele.

    Mai în glumă, mai în serios, Andreea spune că dacă nu se vor considera în stare să mai facă bijuterii, atunci vor preda, vor lua ucenici, doar direcționând.

    Momentan, creațiile fetelor se pot comanda pe Facebook, telefonic sau se pot achiziționa cu ocazia târgurilor meșteșugarilor sau în Oranjerie. Speră că vor reuși să aibă propriul magazin în centru, unde vor expune și o perdea cu biluțele și restul creațiilor nereușite, pe care le colecționează de la început, de aproape cinci ani, în borcane. Dar înainte să își poată vedea propriul magazin, au în plan un site, pentru care sunt în ‚‚tratative”.

    colectia pentru perdea