Atunci când un pahar de lapte cald, un ceai de mușețel sau o baie fierbinte nu te mai ajută să adormi, te gândești să apelezi la cel mai accesibil doctor, internetul, pentru a căuta alte soluții care să îți trateze insomnia.

Dacă dai un search pe Google, printre articolele despre remedii băbești și tehnici care de care mai interesante, ce îți „garantează” un somn odihnitor, vei da și peste câteva videoclipuri ASMR.

Ce este ASMR?

Autonomous Sensory Meridian Response (Răspuns Senzorial Meridian Autonom) sau ASMR, este o experiență caracterizată de furnicături simțite pe piele, ca reacție la un stimul vizual sau auditiv. Această senzație începe, de obicei, pe scalp și se deplasează pe spatele gâtului, până la finalul coloanei vertebrale.

Nu trebuie să urmărești un clip ASMR pentru a avea parte de această senzație. Multe persoane susțin că au simțit fiorii specifici ASMR-ului înainte de a cunoaște acest termen. Sunetele foarfecelor de la frizer, masajul sau simplul fapt că cineva își trece degetele prin părul tău pot produce ASMR în mod neintenționat.

ASMR pe YouTube

Fenomenul ASMR a acaparat YouTube-ul, devenind din ce în ce mai popular. Persoanele care realizează astfel de videoclipuri au scopul de a-l relaxa pe privitor, dar scopul principal este de a-l ajuta să adoarmă, creând o atmosferă de siguranță și tratând privitorul ca pe un prieten.

Nu toți oamenii experimentează „ASMR”. Unii privescaceste clipuri doar pentru a se relaxa după o zi lungă, pentru a uita pentru câteva minute de stresul zilnic sau pentru a-și ține anxietatea sub control, fără a simți furnicăturile specifice.

Psihologul Constantin Cornea oferă o explicație pentru acest fenomen: „ASMR-ul vine un pic să demonstreze că sunt persoane la care stimulul plăcerii este mai pronunţat şi persoane care simt placerea cu mai multă greutate. În fond, acest lucru există dintotdeauna, nu odată cu apariţia ASMR-ului. Sunt persoane la care serotonina, oxitocina și dopamina cresc în intensitate în momentul în care se întâlnesc cu un factor de plăcere, indiferent că vorbim de o voce, de un aliment, de un mediu în care se simte foarte bine și sunt persoane la care acești neurotransmițători sunt mai putini funcționali.”

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre urmăritorii clipurilor ASMR susțin că aceste videoclipuri îi ajută să adoarmă. Unii dintre ei se confruntă cu tulburările de somn chiar de câțiva ani și susțin că pentru ei, ASMR-ul este un remediu împotriva insomniilor. Aceștia își creează playlist-uri cu videoclipuri ASMR pe care le „ascultă” pe tot parcursul somnului.

Insomnia este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Statisticile la nivel mondial arată că aproximativ 40% din populația adultă suferă de tulburări ale somnului. Lipsa somnului de calitate produce numeroase efecte negative asupra stării psihice și fizice ale unui om: boli cardiovasculare, diabet, dureri musculare, oboseală, concentrare slabă și chiar depresie. Printre factorii care pot cauza insomnii se numără anumite condiții medicale sau efectele secundare ale unor medicamente, dar cei mai uzuali factori sunt stresul și anxietatea. 

De obicei, clipurile ASMR prezintă o persoană care vorbește în șoaptă, pe un ton calm, dar există și videoclipuri în care persoana nu vorbește deloc, ci doar produce anumite sunete cu ajutorul a diferite obiecte.

În cele mai multe clipuri, fundalul este unul întunecat, pentru a nu obosi ochii privitorului și pentru a-i induce o stare de relaxare, sau fundalul prezintă o cameră, pentru a-i oferi privitorului o stare de confort și siguranță.

Realizarea unui videoclip ASMR  nu este o muncă ușoară. Pentru a filma un astfel de clip ai nevoie de un echipament destul de consistent: o cameră video, un trepied pentru a menține o imagine stabilă, un microfon care să capteze foarte bine sunetele și diferite obiecte pe care să le folosești pentru a crea senzația ASMR.

Există o gamă largă de videoclipuri ASMR, deoarece această senzație poate să fie experimentată în mai multe moduri și poate apărea ca reacție la diverse sunete sau acțiuni. Un clip ASMR poate să dureze de la câteva minute la câteva ore și se recomandă ascultarea lui la căști, pentru a auzi cât mai bine sunetele.

Tipuri de videoclipuri ASMR

Atenție personală” – în care persoana care realizează clipul ASMR  „are grijă de tine”: te consolează după ce ai avut o zi proastă, te machiază pentru un eveniment sau are grijă de tine dacă ești bolnav.


Joc de rol” – persoana care realizează clipul ASMR este „doctor”, „frizer” sau se costumează în personaje din cărți, jocuri video sau filme.

Sunete ale gurii” – în care persoana care realizează clipul ASMR produce anumite sunete cu ajutorul gurii, șoptește, spune cuvinte care provoacă fiori sau mănâncă foarte aproape de microfon.

 Videoclipuri fără vorbit” – în care persoana care realizează clipul ASMR se folosește de diferite obiecte pentru a crea sunete, fără să vorbească pe toată durata clipului.

Pregătește-te alături de mine”, „O zi din viața mea” sau clipuri în care își prezintă diferite colecții (machiaje, haine, cărți) – acest gen de clipuri nu au de obicei un scenariu, față de clipurile de tip roleplay sau atenție personală.

Acestea sunt doar câteva exemple. Creatorii de conținut ASMR sunt foarte creativi, dar dovedesc că pot realiza un video doar citind o carte sau lovind ușor anumite obiecte, sunetul „tapping” (produs atunci când un obiect este lovit cu degetele sau unghiile) fiind unul dintre cele mai populare sunete ASMR.

ASMR-UL ÎN ROMÂNIA

Fenomenul ASMR nu este foarte cunoscut în România, dar în ultima vreme au apărut câteva canale unde se regăsesc videoclipuri ASMR în limba română, cum ar fi:

Probabil prima persoană care a postat un clip ASMR în limba română pe YouTube este Whispering Mode ASMR, pe data de 4 noiembrie 2015.

Un clip ASMR în limba română nu depășește 200.000 de vizionări, spre deosebire de clipurile ASMR în engleză, care pot fi văzute și de peste 50 de milioane de ori.

Deși videoclipurile ASMR au început să devină din ce în ce mai populare în rândul publicului român, acestea sunt, bineînțeles, privite cu ironie de unii dintre creatorii de conținut.

În aceste videoclipuri putem auzi anumite exprimări precum: „Internetul… un loc minunat, unde se găsesc tot felul de ciudați. Că veni vorba de ciudați, bă, voi ați auzit de ASMR?”, „Doamne, femei fără serviciu, duceți-vă să vă luați o diplomă de facultate!” sau „Problema e că atunci când faci un video ASMR…arăți ca un handicapat mintal!”

Desigur, aceste clipuri sunt realizate în scop de divertisment, dar reacțiile YouTube-rilor jignesc atât persoanele care fac clipuri ASMR, cât și publicul acestora.

PĂRERILE SUNT ÎMPĂRȚITE

Am întrebat câteva persoane ce părere au despre ASMR, pentru a afla cum este văzut acest fenomen în România:

Rafaela spune că ascultă ASMR mai ales pentru anxietate, deoarece o relaxează. „Nu am preferințe când vine vorba de video-uri, dar să nu fie mouth sounds! Nu îmi plac sunetele mai lichide.” Canalele ei preferate sunt Gibi ASMRJojo’s ASMR și ASMR PPOMO. Rafaela spune că a ascultat și ASMR în limba română, dar nu sunt prea multe canale.

Florin spune că ascultă ASMR rareori, fiind ultima lui cale de atac când vrea neapărat să doarmă. Preferă video-urile în care persoana povestește ce a făcut într-o zi sau un tutorial despre ceva anume. „Un exemplu ar fi acest video. Face un fel de recenzie la dispozitiv și arată cum îl folosește.” Florin afirmă că video-urile în care persoana mănâncă în timp ce face ASMR nu sunt doar dubioase, ci și enervante.

Alexandru spune că a aflat de ASMR de jumătate de an, dintr-un articol de pe blogul nwradu. Spune că nu ascultă frecvent, dar i-au plăcut ASMR DarlingGentle Whispering ASMR, Gibi ASMR, dar și românca TerraDiASMR. „Pe mine mă relaxează și mă ajută când lucrez la calculator la ceva repetitiv și enervant sau dacă o ard aiurea pe net și nu am chef să ascult muzică.” Spune că cel mai reprezentativ i s-a părut video-ul ASMRMagic, iar pentru a avea efect trebuie să folosești căști de calitate.

Andreea spune că nu ascultă ASMR, dar a ascultat când a auzit prima oară despre acest fenomen, ca să vadă despre ce e vorba. „Nu știu dacă mi se pare ciudat, e doar o altă chestie care e interesantă/atractivă pentru alții, iar pentru mine, nu.” Spune că singura dată când a fost interesată de ASMR a fost când asculta pe YouTube cum cineva își trecea mâinile prin niște bile de marmură și i s-a părut un sunet interesant. De asemenea, i se par interesante sunetele care provin din atingerea diverselor texturi/obiecte. În rest, vorbitul în șoaptă i se pare incomod, mai ales când e și râs sau chicotit, la fel și mâncatul. „Nu pot să ascult, îmi produce rapid o senzație de iritare și chiar dezgust.”

Dar, în cazul oricărui subiect,părerile sunt împărțite:

Andrei spune că nu ascultă ASMR, deoarece i se pare ciudat și cringe. „Nu îmi plac plescăiturile și de obicei doar asta aud, pentru că își bagă microfonul pe gât, pot să îl egalez cu zgâriatul tablei cu unghia sau creta.” Cu toate acestea, e sigur că sunt și multi care apreciază genul ăsta de content, pentru că este incredibil de vizionat pe YouTube. „Recent am văzut că există și ASMR erotic/roleplay sau ceva de genul ăsta pe un canal cu reacții pe care îl urmăresc.”

Ionuț spune că ASMR-ul este cel mai cringy lucru de pe internet și e curios dacă sunt oameni care se relaxează ascultând sau privind așa ceva.

ASMR-ul nu este un subiect complet străin în rândul consumatorilor de YouTube din România. Dacă pe unii îi ajută să se relaxeze sau să adoarmă, alții îl consideră pur și simplu dubios. Un lucru este clar, nimănui nu îi place să asculte o persoană care mănâncă la microfon.

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://studentpress.ro/2019/05/asmr-un-fenomen-benefic-sau-pur-si-simplu-ciudat/
Twitter

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.