Lectura este un element important în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Încă de la o vârstă fragedă, lectura îl ajută pe cel mic să își dezvolte imaginația, inteligența și abilitățile comunicaționale.

Din dragostea pentru copii și cărți, Anca Boloș, o mămică din Baia Mare, a pus bazele unui mic proiect, o librărie online de cărți pentru copii numită Cartemma.

Sursa foto: pagina personală de Facebook a Ancăi

Anca s-a născut și a copilărit pe Valea Izei, la Rozavlea. Părinții ei, dascăli fiind, au învățat-o să se implice activ în comunitatea din care face parte. Pe lângă meseria de profesor, tatăl ei era bibliotecar în satul său natal. De la acesta, Anca a moștenit dragostea pentru lectură.

Deoarece a crescut printre oameni buni, harnici, și mai ales „de cuvânt”, Anca ține foarte mult la respectarea promisiunilor și la corectitudinea în afaceri și colaborări.


Sursa foto: Cartemma

„Cred în puterea exemplului și mai cred că de mici avem nevoie de exemple pozitive în jurul nostru, de oameni care pot să vadă dincolode propriile nevoi și care prin ceea ce fac, reușesc să schimbe în bine lumea lor.”

Anca Boloș, inițiator Cartemma

Anca a terminat Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” și a făcut un masterat în Dreptul Civil. Timp de 6 ani a lucrat îndomeniul bancar, unde și-a format un stil de lucru ordonat, a învățat să creezeși să mențină relații și cum să facă o vânzare eficientă. Toate acestea o ajutăsă-și îndeplinească sarcinile zilnice.

Cu toate acestea, odată cu nașterea copiilor ei, a decis că are nevoie de o schimbare.

Deși înainte de venirea pe lume a primului copil, Anca se vedea o mamă iubitoare și jucăușă, dar liberă, care își continuă propria viață după naștere, maternitatea i-a dat universul peste cap. Nevoile și dorințele ei au trecut în planul secund, dar, odată cu creșterea copiilor, a început să redevină cea de dinainte. Spune că maternitatea a venit ca o binecuvântare pentru ea, deoarece i-a dat curajul de a-și îndeplini adevăratul vis, acela de a fi printre cărți.


Sursa foto: Cartemma

„Eu sunt un om al lucrurilor bine făcute, al învățării și cercetării continue, dar și al creativității și bucuriei, fiind mereu în căutarea frumuseții în toate formele ei.”

Încă de mică iubea cărțile și poveștile, și a știut încă de atunci că vrea să lucreze într-o librărie sau o bibliotecă. În 2014 a început să pună bazele visului ei. A investit o sumă infimă, 500 de lei, și a înființat o librărie online cu cărți pentru copii, Cartemma. Deși nu avea experiență în acest domeniu, a început prin a aduce cărți din Anglia. A colaborat cu traducători și a editat cărțile, pe care ulterior le-a vândut în mediul online.


Sursa foto: Cartemma

„N-am avut planuri mari, nu m-am gândit la riscuri, am început doar cu mult drag și pasiune pentru cărțile de copii. Nu sunt un om de business, sunt un om căruia îi plac mult oamenii, cărțile și lucrurile simple.”

Încă își amintește emoțiile primelor colete trimise copiilor din țară și stângăcia cu care a început. Nu avea ambalaje și nu știa să completeze un formular de poștă, dar era extrem de entuziasmată.

Deși librăria Cartemma există în mediul online din 2014, editura fizică a fost inaugurată doar în 2016. Editura obține dreptul de autor și de a folosi ilustrațiile, apoi le editează și le publică în limba română. Acest drept se acordă pe o durată de 5 ani.


Sursa foto: Cartemma

Acum, echipa Cartemma este formată din patru iubitoare de cărți, având colaboratori pe partea de traducere, design grafic, tipografie, distribuție și transport.

Cărțile sunt traduse din mai multe limbi: engleză, olandeză, franceză, italiană, ebraică, lituaniană, și au mesaje motivaționale.

Cărțile pe care le promovează editura Cartemma sunt „cărți instrument”. Astea înseamnă că pot fi citite ca o simplă lectură, pentru dezvoltarea limbajului și îmbogățirea imaginației, dar mai mult de atât, de la aceste cărți pot porni diferite discuții, pentru că, dincolo de ilustrațiile frumoase, au un mesaj special.

Cărțile spun povești despre oameni care și-au depășit propriile frici și care și-au îmbunătățit viața, aducând schimbări în comunitatea în care trăiesc. De asemenea, cărțile abordează subiecte sensibile, dar care îi fac pe copii să fie mai conștienți de fenomenele care au loc în lume: multiculturalitate, sărăcie, foamete, emigranți, și cum se pot implica pentru diminuarea acestor probleme.

Printre titluri se numără: Mama, Eu sunt Malala și  Wangari Maathai – femeia care a plantat milioane de copaci.


Sursa foto: Cartemma

Anca spune că este un antreprenor atipic, care nu se axează pe vânzări și profit, ci preferă să formeze legături cu oamenii care îi cumpără cărțile.

„Îmi place să le povestesc despre ele, să le vând cărți pe care le-am citit și în care cred.”

Anca spune că nu se vede făcând altceva: „Dacă m-aș putea întoarce în timp, să o iau de la început, probabil aș face același lucru: aș învăța mult, aș munci și mai mult, aș încerca să-mi descopăr abilitățile și mi-aș urma visele.”

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://studentpress.ro/2019/06/editura-care-schimba-perceptia-asupra-cartilor-pentru-copii/
Twitter

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.