În multe grădinițe și școli din țară, încă predomină modelul tradițional al învățământului. Acesta le impune anumite limite copiilor, îi învață cum să gândească și să se comporte constrânși de reguli, privându-i de posibilitatea de a face propriile alegeri. Societatea noastră are nevoie, poate acum mai mult ca oricând, de o schimbare a perspectivei asupra educației.

Din pasiunea pentru educația preșcolară și din necesitatea de a oferi copiilor variante alternative la sistemul educațional existent, Alexandra Ciplea, o mămică din Baia Mare, a descoperit o asociație care a propus un sistem ce deschide noi perspective în ceea ce privește posibilitățile educaționale sustenabile. Această perspectivă pornește de la abordarea cu respect a fiecărui copil, la identificarea specificului fiecăruia și a nevoilor sale reale și oferirea suportului necesar dezvoltării integrate prin tehnici și strategii recunoscute cu succes pe plan internațional. 

Sursa foto: pagina personală de Facebook a Alexandrei

Alexandra a participat la diverse evenimente și workshop-uri din domeniu, a urmat cursuri unde a întâlnit oameni care i-au oferit informații prețioase din diverse surse de educare și care au ajutat-o să realizeze conexiunile necesare pentru a integra abordări diferite din pedagogii alternative.

Astfel, a luat viață proiectul Explorania.

Sursa foto: Explorania

„Prin conceptul Explorania, am urmărit să creez un mediu organizațional armonios și de încredere, care la rândul său să elaboreze, să dezvolte și să implementeze un program educațional care să țină cont de dorința de joacă a copiilor, de interesele și stilurile lor de învățare, de dezvoltarea propriilor abilități, de stimulare a inteligențelor multiple”, spune Alexandra.

Cu alte cuvinte, viziunea Explorania constă într-o educație de calitate, bazată pe o abordare holistică, pe învățare cu bucurie, care valorifică interesele și talentele copiilor și care urmărește descoperirea de sine, dezvoltarea stării de bine, a echilibrului emoțional și a autenticității.


Sursa foto: Explorania

Misiunea acestui centru este de a asigura un traseu educațional care să contribuie la formarea unei personalități autonome și creative, armonios dezvoltată din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, cognitiv, moral, estetic, relațional. De asemenea, prin activitățile sale, centrul își dorește să educe copiii pentru a avea grijă de mediul înconjurător, îndrumându-i să petreacă o mare parte a timpului în natură.


Sursa foto: Explorania

Inițial, proiectul viza grupa de vârstă 1-6 ani, dar momentan funcționează doar pe grupa de vârstă 3-6 ani, oferind servicii de programe educaționale nonformale, ateliere experențiale și creative  pentru copii, activități recreative, diverse evenimente și workshop-uri. Prin aceste activități, copiii își îmbunătățesc capacitatea de integrare în mediu, ajungând să descopere singuri soluții creative prin propriile experiențe și ghidarea necesară.

La Explorania, copiii beneficiază de spațiul necesar, atât interior, cât și exterior, pentru a se desfășura liber. Înăuntru, copiii se pot juca cu diferitele jocuri puse la dispoziție, pot citi cărți din mini-bibliotecă și învață să recicleze bateriile folosite. Afară, copiii au posibilitatea de a se juca în iarbă sau să își exploateze creativitatea în groapa cu nisip, înconjurată de mici bușteni. În aer liber, copiii intră în legătură cu natura, și observă cum cresc diferitele plante din grădină.


Sursa foto: Explorania

Printre activitățile desfășurate de copii se numără meșteritul, grădinăritul, pictura pe corp, cântatul la kalimba plantarea cimbrului, a busuiocului și intrarea în contact cu lichenii, pentru a le stimula interesul pentru mediul înconjurător.

De asemenea, la Explorania, copiii au parte și de sesiuni interactive în limba engleză.

Alexandra spune că până și o mică schimbare în modul de reacționare și gândire a copilului, poate avea impact enorm în dezvoltarea lui pe termen lung.

Materialele didactice utilizate sunt de înaltă calitate și sunt corelate cu cele naturale, promovând astfel susținerea și protejarea mediului înconjurător. Mobilierul este puțin, pentru a le lăsa copiilor un spațiu extins unde să se joace, să citească sau să desfășoare anumite activități. De asemenea, toate vopselele folosite pentru pereți și mobilier sunt non-toxice, pentru a nu afecta starea de sănătate a copiilor și pentru a accentua grija pentru mediul înconjurător.

La Explorania se organizează și zile de naștere pentru copii, unde aceștia folosesc tacâmuri biodegradabile, farfuriile fiind confecționate din tărâțe, și se distrează participând la activitățile pe care și le doresc.

„Participarea la Explorania este o adevarată plăcere, atât pentru copil, cât și pentru părinte. Spațiul este de vis, atât indoor, cât și outdoor. Explorania este primul și singurul, momentan, centru educational, care aduce aproape de copil, noțiuni de „educatie ecologică”, „educatie liberă afară”. Personalul este bine pregătit, copiii au îndrăgit atât oamenii pe care i-au găsit acolo, cât și activitățile pregătite.” spune Ioana, una dintre mămicile care au participat alături de copii la activitățile organizate de Explorania.


Sursa foto: Explorania

Alexandra mărturisește că „Traseul a fost unul plin de etape, cu urcușuri și coborâșuri, dar pe care le-am luat ca pe niște  oportunități la care am identificat mereu soluții, un traseu în care am optat să mă adaptez și din care am învățat multelecții. De fapt, e un traseu care nu se termină, ci evoluează cu fiecare etapă.”

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.