Hărțuirea sexuală este una dintre problemele cu care o fată se confruntă în viața de zi cu zi. Încă de la vârste fragede, fetele sunt supuse unor experiențe pe care nu și le doresc, și care le pot afecta fizic și psihic.

Agresiunea sexuală, definită prin lege

Articolul 4 al legii 202/2002, publicată în Monitorul Oficial al României definește hărțuirea sexuală ca „situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect le zarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.”

Agresiunea sexuală nu se referă doar la violuri. Zilnic, o fată este agresată cel puțin verbal, prin comentarii în legătură cu aspectul fizic sau vestimentație. De asemenea, atingerile nedorite sunt și ele la ordinea zilei, fie că au loc pe stradă, în autobuz sau în club.

Astfel de experiențe afectează starea psihică a fetelor, care sunt învățate să adopte comportamente care să nu stârnească reacții ostile din partea bărbaților.

Sursa foto: Shutterstock

Un semnal de alarmă

Zilele trecute, una dintre prietenele mele, a publicat o postare pe Facebook, prin care a împărtășit o experiență trăită atunci când se întorcea de la bunica ei.

Trecând pe niște bărbați care beau tipicele doze de bere la colțul blocului, a fost agresată verbal de aceștia, fiindu-i adresate comentarii precum „domnișoară, ce picioare frumoase avem” sau „ei, păi cu o fustă din asta, crezi tu că nu vrea?”

Tipic fetelor care au parte de astfel de experiențe, prietena mea a început să explice că hainele pe care le purta nu erau nicidecum indecente, și că aceasta nu este singura situație de genul prin care a trecut de-a lungul vieții, ziua în amiaza mare și într-un loc public.

Ea spune că s-a simțit dezgustată de comentariile bărbaților, care au făcut-o să se simtă mizerabil.

Prin această postare, mi-am dat seama că nu doar eu sunt oripilată de aceste comportamente care au loc zilnic, și vreau să trag un semnal de alarmă asupra acestora. Multe fete trec prin astfel de experiențe, dar aleg să păstreze tăcerea din rușine, sau să le împărtășească doar prietenelor lor, care au trecut și ele prin astfel de experiențe.

Sursa foto: Shutterstock

Poveștile câtorva fete care au fost victime ale agresiunii

Dora are 21 de ani, și spune că nici măcar nu își amintește când a început să fie fluierată pe stradă sau să îi fie adresate comentarii deplasate de către bărbații pe lângă care trecea.

„Încă de când eram mică, am fost fluierată pe stradă și am auzit comentarii jignitoare din partea persoanelor de sex masculin. Cred că atunci nu îmi dădeam seama de implicațiile acestor cuvinte, dar, după ce am crescut, aceste remarci au început să mă afecteze.”

Spune că a fost agresată verbal atât de băieți de vârsta ei, cât și de bărbați care aveau vârsta tatălui sau bunicului ei.

„Primesc comentarii mai ales vara, când port haine mai lejere, dar mai scurte. Oricum, îmbrăcămintea nu este o scuză pentru ca o fată să fie agresată fizic sau verbal. Cu toate acestea, parcă simt o rușine înainte să ies din casă vara, deoarece mă gândesc că pantalonii sunt prea scurți sau arăt prea multă piele.”

Acest exemplu demonstrează cum un astfel de comportament afectează gândirea unei fete și o face să se simtă incomodă în propria-i piele.

Sursa foto: https://www.wikihow.com/Deal-With-Sexual-Harassment-in-School

Emilia are 20 de ani și spune că de câte ori se întâmplă să poarte fustă, este claxonată de cel puțin o mașină.

„Am pățit de multe ori să trec pe lângă băieți, iar aceștia să meargă mai încet când se apropie de mine și să zică diverse lucruri. Nu îi ascult, pentru că mă traumatizează, și de aceea îmi e frică să trec pe lângă băieți.”

Patricia este studentă și spune că prima experiență legată de atingerile nedorite a trăit-o la 13 ani, când au început să îi crească sânii.

„Un băiat de la bunici mi i-a atins din senin, fără să mă întrebe. Nu mi s-a părut normal ce se întâmplă, dar nici nu am știut ce să fac.”

Patricia spune că nu a avut multe experiențe traumatizante de genul, cu excepția ocazionalului fluierat pe stradă.

„Am fost prinsă de fund în cluburi, dar asta e la ordinea zilei pentru orice fată. Acum încerc să merg în cluburi frecventate de tipi care nu fac asta. De altfel, cam toate experiențele care se pot traduce ca fiind sexual harassment le-am trăit în club.”

Sursa foto: Shutterstock

Maida are 25 și de ani, și acum mai bine de 8 ani a trecut printr-o experiență de care își aduce aminte cu dispreț și în ziua de azi.

Într-o zi, ieșind de la liceu, Maida era foarte grăbită să ajungă la antrenamentul de handbal, așa că a chemat un taxi. Din grabă, s-a urcat pe scaunul de lângă șofer, deși obișnuia să se așeze mereu pe bancheta din spate.

„Până la un moment dat a condus pe unde trebuie, dar apoi a luat-o pe alt drum. I-am spus să oprească, pentru că mă temeam, dar mi-a spus că îmi arată el al drum, și a blocat ușile.”

Deoarece era cu telefonul în mână, a sunat-o pe mama ei și i-a spus situația în care se află, spunându-i firma de taxi de care aparținea șoferul. Speriat, acesta a dus-o la antrenament.

„Am fugit fără să plătesc, până în sala de antrenament. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu o sunam pe mama.”

Maida mi-a împărtășit o altă experiență, puțin mai traumatizantă decât prima. Timp de un an, a fost urmărită în Cluj de către un bărbat.

„Era peste tot unde eram eu, în autobuz, în mall, la gară. Mă aștepta când ieșeam de la facultate sau când mergeam la alergat. Jur că oriunde eram,  îl vedeam pe ăla la câțiva metri cum se holbează la mine.”

Maida spune că nu avea ce să facă, deoarece dacă mergea la poliție, cei de acolo ar fi râs de ea, pentru că, teoretic, acel bărbat nu i-a făcut nimic.

Georgiana spune că, atunci când urma cursurile școlii de șoferi, a fost agresată de ambii instructori.

„Primul m-a agresat doar verbal, spunându-mi că sunt bună și să ies mai repede din mașină, ca să nu îmi dea o palmă peste fund. De asemenea, avea comentarii josnice despre alte eleve, iar când treceam cu mașina pe lângă o fată care arăta bine, nu se putea abține să nu spună ceva despre aspectul ei fizic, deși bărbatul era căsătorit și avea, la rândul lui, o fată.”

Cu cel de-al doilea intstructor, Georgiana a luat doar o lecție, dar spune că i-a fost de ajuns.

„Sub pretextul că mă învață cum să conduc cu o singură mână, mi-a luat mâna dreaptă și a început să o sărute. În acel moment, m-am blocat și nu am știut cum să acționez. A continuat să îmi sărute brațul, punându-mă într-o situație incomodă, până mi-am tras mâna. După ce am ajuns acasă am început să plâng, dar nu le puteam spune părinților mei motivul real, așa că le-am spus că nu mă simt pregătită să susțin examenul auto.”

Această experiență a traumatizat-o pe Georgiana, care a renunțat la școala de șoferi.

Sursa foto: Shutterstock

Victimele agresiunilor sexuale nu își doresc în niciun fel să treacă prin astfel de situații. O anumită ținută  sau faptul că se află într-un club nu dau de înțeles că o fată este deschisă la comentarii sau atingeri.

Astfel de situații au loc în spații publice, ziua în amiaza mare, dar oamenii din jur nu reacționează în niciun fel, fiind obișnuiți cu astfel de comportamente din partea bărbaților.

Agresiunea sexuală nu ar trebui să fie tratată ca o normalitate și hărțuitorii ar trebui pedepsiți cum se cuvine. De asemenea, fetelor ar trebui să nu le mai fie rușine să vorbească despre acest subiect, pentru a putea fi adoptate soluții care să stopeze astfel de incidente.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.