„PICA nu e o glumă. În fiecare zi când mă trezesc mă rog pentru puterea de a o ține sub control.”

„Analizele de sânge au venit și sunt grav anemică.”

„Am găsit un înlocuitor comestibil pentru pofta de detergent de rufe/vase.”

spun câteva femei care caută ajutorul pe un grup de Facebook.
Confesiuni ale membrilor grupului de suport pentru persoanele afectate de pica.

Pica este o tulburare de alimentație mai rar întâlnită. Persoanele cu această afecțiune au o dorință, pe termen lung, de a mânca sau/și de a mirosi obiecte sau lucruri nealimentare, precum părul, naftalina, săpunul și detergenții de haine sau de vase, lutul sau filtrele de țigări. Femeile însărcinate și copiii pot avea astfel de pofte temporare.

Un grup apărut prin 2016 oferă suport persoanelor cu pica. Nu sunt specialiști. Membrii își spun poveștile de viață și complicațiile în postări. Așteaptă să primească ajutorul pe care nu-l oferă propriile familii. Nu se acceptă postările care pot încuraja sau declanșa comportamentul autodistructiv.

A devenit între timp o comunitate.

O serie de verificări

În 2016, Ramona* scrie o postare despre ea: are pica și pica olfactivă. Mestecă gheață constant și tânjește după mirosul de spirt. Și-a spart un dinte din cauza bucăților de gheață. A rămas fără medicamente pentru greață și nu a mai luat nici suplimentele de fier. De atunci, simptomele au devenit tot mai puternice.

Unii doctori consideră că este posibil ca o parte dintre cei afectați să se implice în această „activitate” pentru că le place gustul, textura sau mirosul lucrurilor pe care le consumă.

A ales să meargă la doctor pentru prima dată cu această îngrijorare. Doctorul nu a fost impresionat de faptul că mănâncă gheață, dar l-a șocat plăcerea ei de a mirosi spirt. Nu mai auzise de așa ceva înainte. I-a făcut o radiografie toracică și i-a luat sânge pentru analize. Radiografia a ieșit bine. Urma să primească și rezultatele analizei.

Medicii încearcă să descopere dacă există o legătură între comportamentul manifestat de persoanele afectate și riscul de a fi anemic sau de a avea hemoglobina scăzută. Șansele de anemie în cazul persoanelor cu pica sunt de 2,4 ori mai mari. Pica este cel mai des asociată cu o carență de micronutrienți, care este vizibilă în sânge. Razele X sunt folosite pentru a descoperi eventuale obiecte blocate în zona toracică sau chiar și în intestine.

În cazul tulburărilor alimentare, inclusiv pica, doctorii evaluează prezența altor tulburări cum ar fi dizabilitățile intelectuale, de dezvoltare sau OCD (Obsessive-Compulsive Disorder, în traducere tulburare obsesiv-compulsivă). Pentru a da un diagnostic corect, comportamentul trebuie să dureze cel puțin o lună.

„Spuneți o rugăciune pentru mine.”

În toamnă a început un tratament cu fier intravenos. S-au diminuat poftele neobișnuite și au dispărut treptat. De la începutul lui 2017, n-a mai făcut tratamentul pentru câteva luni. Nivelul de fier din corp s-a diminuat mai mult decât oricând. Poftele au revenit și ele. Rămâne fără aer foarte repede. A reînceput să ia pastilele, dar au efecte secundare. O doare stomacul.

E anemică. A decis să facă o ablație endometrială. Procedura presupune o reducere a secrețiilor uterine, care duce la diminuarea sângerărilor, infertilitate sau menopauză. Astfel, o parte din pierderile de fier dispar.

După intervenție, pica tot evolua. Poftele deveneau uriașe. Își dorea să poată umple cada cu spirt, să facă baie în el. Soțul o înșelase între timp.

La un an diferență, arunca o sticlă de spirt. Dar nici asta nu a oprit-o.

„Eram fetița tatei.”

Luiza se luptă de la 8 ani cu pica. Acum are 56.

Tatăl ei lucra în construcții și era și furnizor de vopsea. Avea în garaj  tot felul de diluanți pentru vopsea, benzină, solvenți minerali cu care obișnuia să-și curețe pensulele la finalul zilei. Își petrecea timpul afară cu el, până termina toate treburile. Tatăl ei obișnuia să o țină la distanță, dar mirosurile puternice ale substanțelor îi plăceau tot mai mult cu cât se apropia.

La 19 ani avea prima sarcină. Poftele s-au înrăutățit odată cu primul copil. Ținea în poșetă biluțe de naftalină și camfor, pentru a le mirosi. Experții identifică unele grupuri care sunt mult mai predispuse în a dezvolta pica, printre care se află persoanele cu autism sau cele cu alte dificultăți de dezvoltare, copiii și femeile însărcinate. În multe zone în care nivelul socioeconomic este deficitar, tot mai multe femei (în special cele însărcinate) și copii sunt depistați cu o astfel de tulburare.

Mica schimbare

A fost prinsă cu viciile. Rușinea nu a oprit-o și început să folosească Vicks Vapour Rub, un decongestionant nazal. Când a început să fie întrebată de toată lumea de ce tot inhalează unguentul, le-a spus ce se întâmpla cu ea.

A fost la mai mulți doctori. A făcut teste. A încercat să se oprească, dar de fiecare dată când se întâmpla ceva, găsea confort în  comportamentul indus de afecțiune. Fostul ei soț a i-a dat un ultimatum și a trimis-o la un terapeut comportamental.

Un specialist poate identifica principalii factori declanșatori, fie ei sociali, fie de altă natură. O evaluare comportamentală, urmată de o înțelegere a ceea ce se întâmplă cu corpul și cu mintea și de ce se întâmplă, poate produce o schimbare semnificativă din punct de vedere clinic.

Au divorțat. Terapeutul a învățat-o cum să-și stăpânească impulsurile prin Habit Reversal Training, care are ca scop conștientizarea a ceea ce Luiza face când o copleșește dorința de a mirosi naftalină sau unguent. Spera că se va vindeca în curând.

La fel ca Ramona, Luiza nu a reușit să mențină toată situația pe o linie de plutire. Pica este o boală greu de controlat, care produce schimbări spontane. Motivul apariției acestei boli nu este concret definit de către experți. Este posibil să apară din cauza unei carențe nutriționale sau pe fond de stres, având implicații psihologice. Este nevoie de o documentare și o cercetare amănunțită.


­­­­­­­­­­ *Numele folosite în reportaj sunt fictive pentru a proteja identitatea persoanelor implicate.


Dacă suferi de o tulburare alimentară sau cunoști pe cineva care suferă, există experți care pot ajuta. Clinica ALIAT oferă ajutor psihologic și psihiatric în cazul tulburărilor de alimentație. Poți apela și la un psiholog din orașul tău pentru o întâlnire imediată.  

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.