The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.


― H.P. Lovecraft, Supernatural Horror in Literature

Povești terifiante despre întâmplări adevărate sau chiar paranormale, povești ficționale cu monștri înspăimântători și creaturi demonice, povești despre cele mai ascunse locuri ale internetului, legende despre locuri bântuite și apariții misterioase. Toate fascinează un număr foarte mare de oameni și sunt cele care i-au determinat pe câțiva să le transmită mai departe prin intermediul videoclipurilor încărcate pe YouTube.

***

Exemplele date în acest listicol reprezintă videoclipuri a căror conținut pot deranja privitorul, deși unele povești din cadrul acestora sunt simple creații ficționale.

***

Printre numeroasele canale de YouTube ai căror creatori sunt pasionați de astfel de povești și care vor să cultive frica în sufletele ascultătorilor se găsește și Be. Busta.

Ploaia care bate în geam, ambianța unei camere luminate de o singură lampă și sunetele clapelor de pian apăsate într-un ritm monoton sunt elemente des întâlnite în videoclipurile youtuberului asutralian. Ele adaugă un plus și intensifică sentimentele de neliniște provocate de poveștile pe care le narează. Cele mai multe dintre ele provin de la utilizatorii rețelei Reddit, care își postează experiențele adevărate pe subreddit-uri precum r/LetsNotMeet, r/creepyencounters sau chiar ficționale, care pot fi găsite pe subreddit-ul r/nosleep.

Durata poveștilor variază de la aproximativ 10 minute până la jumătate de oră sau chiar povești care au mai multe părți și se întind, astfel, pe mai multe videoclipuri. Mai mult, ascultătorii au posibilitatea de a-și trimite propriile narațiuni pentru a apărea în viitoarele videoclipuri.

Pentru cei care nu au auzit încă de el, Paul Dadrian este un român din Cluj-Napoca pasionat, la rândul lui, de necunoscut. El mărturisește că la baza inspirației sale se află „seriale precum Unsolved Mysteries și A Haunting”, cunoscut și ca Fenomene Stranii. Cei din comunitate îi vor recunoaște imediat videoclipurile care încep, de fiecare dată, cu adresarea „Bun găsit, prieteni…”, spusă pe un ton straniu.

Subiectele cele mai abordate au legătură cu numeroase întâmplări stranii („Întâmplări Stranii Petrecute În Timpul Somnului”), locuri bântuite („Top 10 Cele Mai Bântuite Drumuri Din Lume”), dar și legende învăluite în mister („Locuri Obișnuite Cu Legende Și Povești Neobișnuite”). Mai mult, în videoclipurile sale se pot regăsi înregistrări audio sau, uneori, video care aduc un plus atmosferei neliniștitoare.

Unul dintre videoclipurile care au contribuit la creșterea popularității canalului și care a strâns peste 2,4 milioane de vizionări este cel în care Paul vorbește despre fotografii în care au fost surprinși diferiți oameni misterioși.

CreepsMcPasta este canalul de Youtube al englezului Nicholas Kelii Schaedel. Ceea ce îi încântă pe iubitorii genului horror sunt poveștile creepypasta pe care youtuberul le narează, inspirat fiind de bine-cunoscutul MrCreepyPasta. Canalul acoperă povești despre întâmplări stranii petrecute în casele scriitorilor („There was a tapping at the window”) sau chiar în cele mai întunecate colțuri ale internetului („I wasn’t careful enough on the deep web”).

Nicholas își narează și propriile povești printre care se află: „I clicked one of those spam pop-ups as a kid”, „A Disney Mascot Followed Me Home”, „How Monsters Are Made”, povești care au strâns peste 500 de mii de vizionări.

Pentru cei care vor să asculte astfel de povestiri și în timp ce lucrează sau studiază, canalul de Youtube CreepsMcPasta are o secțiune de livestream dedicată acestui lucru.

Mulți îl vor recunoaște pe Lazy Masquerade (Samuel Ayling) după masca Hannya, care a devenit un simbol pentru canalul său de YouTube și pentru conținutul pe care îl distribuie. Și aici se pot găsi povești adevărate și răscolitoare pe care youtuberul le culege de pe forumurile de Reddit, 2chan sau cele primite de la abonați.

Pe lângă acestea, Lazy Masquerade narează cazurile șocante ale unor mistere rezolvate („4 Shocking & Disturbing Mysteries, SOLVED AT LAST!”) sau chiar nerezolvate („7 Shocking Unsolved Mysteries with CHILLING Clues”) și poveștile din spatele unor fotografii fie surprinzând lucruri inexplicabile, fie oameni care nu au mai fost văzuți niciodată de atunci („10 More Photos with Creepy Backstories”).

Acest canal este potrivit pentru cei care vor să asculte întâmplările stranii pe care le-au experimentat alții sau să afle despre faptele atroce făcute de oameni diabolici.

MrCreepyPasta a fost primul care a început să nareze poveștile și legendele cu tematici horror scrise de utilizatori și postate pe diferite forumuri ale internetului. Canalul său de YouTube a fost înființat în anul 2010, iar de-a lungul timpului, a crescut semnificativ în popularitate, devenind unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite canale de acest fel.

Primele narațiuni postate sunt reprezentate de cele mai populare povești creepypasta, dintre care le amintim pe Jeff the Killer (adolescentul și criminalul în serie care înnebunește în momentul în care își vede chipul desfigurat), Eyeless Jack (un alt criminal care prelevează organele victimelor sale), dar și Smile Dog (imaginea „blestemată” a unui câine care zâmbește într-un mod straniu).

În prezent, cele mai multe videoclipuri postate cuprind povești urbane moderne cu subiecte variate și cu o durată de la aproximativ un sfert de oră până la 30 de minute sau chiar videoclipuri de 2-3 ore.

Mr. Nightmare (Tyler Benjamin Ventura) este unul dintre cei mai cunoscuți naratori ai poveștilor înspăimântătoare. Canalul de YouTube a fost înființat în anul 2014, iar de-a lungul timpului, a strâns peste 600 de milioane de vizionări.

Videoclipurile cuprind, de obicei, câte trei-patru povești, majoritatea fiind considerate adevărate. Cele mai cunoscute sunt cele care vizează întâmplări din timpul unor carantinări („3 True Lockdown Horror Stories”), întâmplări de la Halloween („8 True Halloween Horror Stories to Make Your Skin Crawl”) sau de pe platforme precum Craigslist („3 True Craigslist Horror Stories”).

Poveștile sunt acompaniate de ambianțe înfricoșătoare și chiar de efecte sonore care să intensifice sentimentele pe care scriitorul poveștii le-a experimentat. Mai mult, pe acest canal, există și videoclipuri despre numeroase filmări inexplicabile și înregistrări audio terifiante.

Iubitorii filmelor horror vor fi încântați de ceea ce compania Crypt TV le oferă fanilor săi. Videoclipurile la care lucrează o întreagă echipă vin sub forma unor producții cinematografice.

Ele  se concentrează, pe de-o parte, pe schițe de aproximativ 3-4 minute, iar pe de altă parte, asupra unor povești care se întind pe mai multe episoade. Cu toate acestea, elementele nelipsite și care ies în evidență de fiecare dată, în fiecare videoclip, sunt monștri originali și universurile acestora, create de cei de la Crypt TV și colaboratorii lor.

Printre cele mai vizionate povești sunt The Birch, The Look-See, dar și Sunny Family Cult. Ele au captat publicul, nu doar prin conceptul pe care îl ilustrează, ci și prin inovațiile tehnice. Efectele sonore și vizuale imersează privitorii în povestea care se desfășoară, iar machiajul profesionist contribuie la crearea unui aspect cât mai credibil și înfricoșător al creaturilor.

Așadar, dacă și ție îți plac poveștile de groază și atmosfera creepy pe care acestea o creează, unul dintre canalele propuse va fi, cu siguranță, pe placul tău. Ia o pungă de popcorn, stinge lumina și vizionare plăcută… și nu uita să mai verifici din când în când în spatele tău.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.