Și… la ce oră te-ai născut?

Astrologia și tarotul au devenit, în ultimii ani, niște fenomene virale, datorită interesului în mediul online al generației tinere. Conform Google Trends, cuvintele „astrology” și „tarot” devin din ce în ce mai căutate în fiecare an. Astrologia atrage atenția oamenilor, fie văzută ca divertisment, prin meme, fie că a ajuns să creeze comunități întregi de astro-curioși. De asemenea, citirea în cărți de tarot a avut un impact în cazul adolescenților de astăzi, care au început să apeleze din ce în ce mai mult la aceste practici. Însă cum au ajuns să devină un subiect așa discutat în zilele noastre?

Numărul persoanelor din România care au căutat cuvântul „astrology”, în ultimii 5 ani, conform Google Trends.
Numărul persoanelor din România care au căutat cuvântul „tarot”, în ultimii 5 ani, conform Google Trends.

Ce s-a întâmplat de au ajuns așa populare?

 Prin anii `70, astrologia și tarotul au început să fie mult mai discutate în lume, însă în ultimii ani, oamenii, în special generația tânără, devin din ce în ce mai interesați de a descoperi conotațiile ezoterice din spatele fiecărei zodii sau fiecărei cărți de tarot. Doar cu o simplă căutare poți găsi numeroase conturi cu informații despre fiecare zodie, case, faze ale lunii și cum te influențează ele, atât pe Instagram, cât și pe Facebook și TikTok. De asemenea, pe YouTube poți găsi mii de videoclipuri de tip „Alege o carte”, care pretind că îți pot prezice o situație sau care îți spun cum va fi următoarea perioadă în funcție de zodie, ascendent sau lună. De altfel, aceste videoclipuri, împreună cu live-urile de pe aceste platforme, sunt folosite de multe ori drept strategii de a atrage potențiali clienți. Creatorii de conținut care lucrează cu pseudoștiințele oferă o parte din răspunsuri în timpul filmării, ca mai apoi să specifice că detaliile suplimentare sunt contra-cost, indiferent dacă se referă la bani sau promovarea serviciilor.

Pe lângă platformele digitale obișnuite, au apărut și diferite aplicații, precum CoStar, care îți calculează astrograma și îți arată chiar și compatibilitatea între astrograma ta și a unei alte persoane. Introducând data, ora și locul nașterii, primești un raport întreg despre pozițiile planetelor față de constelații în momentul în care te-ai născut, venind și cu explicații pe baza lor.

Care este, mai exact, semnificația astrologiei și a tarotului?

Informații despre astrologie au apărut încă din mileniul II î.Hr., prin prisma cercetărilor babilonienilor. Rolul zodiacului era de a face legătura între perioadele diferite ale anului și constelațiile cerului. Treptat, grecii și-au pus amprenta religioasă pe astrologie și a început să fie folosită pentru previziuni, fiind totuși văzută ca o pseudoștiință respectată încă. Epoca iluminismului a schimbat această părere, considerând că face parte din zona ocultismului.           

În aceeași perioadă a ajuns și tarotul să capete semnificații ezoterice. Deși inițial era doar un joc de cărți, în secolele XVIII și XIX, autorii încep să scrie despre caracterul spiritual al tarotului și semnificațiile cărților care presupuneau înțelegerea trecutului, prezentului și a viitorului.

Interesul față de astrologie și citirea în tarot continuă să crească în fiecare an în mediile tradiționale, dar mai ales în social media. Poți să urmărești hororscopul pe majoritatea canalelor TV, poți căuta informații despre tarot și astrologie pe toate rețelele de socializare, sunt pretutindeni: „Aș fi ipocrită să zic că nu îmi preiau majoritatea informațiilor de pe internet, e mult mai accesibil decât să răsfoiesc cărți vechi”, spune Ruxandra Bogariu, o elevă din Brașov, pasionată de citirea în tarot.

Ce determină oamenii să fie așa interesați de aceste practici?

Recunosc faptul că și eu am fost, la rândul meu, interesată de astrologie. Am căutat diferite surse de pe Internet, am urmărit tot felul de conturi pe Instagram, atât pentru divertisment (@mercur.retrograd), cât și pentru informare (@marenaltman), însă nu am aprofundat atât de mult subiectul.  

„Perioada pandemiei, prin pauza pe care a creat-o, dar și din cauza știrilor anxiogene, a făcut ca oamenii să se îndrepte spre ei, spre interior, apelând astfel la experiențe ezoterice sau spirituale. A fost o explozie mai ales pe durata primei carantine”, spune astrologul Oana Madrona. Lucrând de 10 ani în domeniu, ea a sesizat o evoluție în ultimii doi ani a intersului față de aceste practici: „Am observat o atracție din partea tinerilor, mai ales asupra conținuturilor de masă. Dovada este succesul conturilor de Instagram, dedicate astrologiei, tarotului și numerologiei și a miilor de videoclipuri TikTok despre compatibilitatea dintre zodii și mesaje la luna plină.”

În aceeași notă, Ruxandra, eleva care citește în tarot, consideră că pasiunea pentru această practica diferă de la om la om: „Practicanții de tarot ajung să aibă o conexiune mai bună cu ei. Tarotul poate deschide mai multe portițe, din punct de vedere spiritual. Iar legat de cei cărora le place strict să primească citiri, poate fi și ceva de amuzament, doar niște curiozități la care primești un răspuns. Dacă ești mai serios, poți intra în ceva mai adânc, anumite revelații sau atenționări în legatură cu lucruri mai importante din viața ta. Totul depinde de percepția persoanei și de cât de interesată e pe planul ăsta.”

Psihologul Claudia Chiorean consideră că această atracție față de astrologie și tarot a apărut din cauza unor temeri, în mare parte: „Impredictibilitatea, insecuritatea, frica de necunoscut, de moarte, de inevitabilul deznodământ negativ determină mintea umană să caute explicații pentru faptele actuale, pentru a anticipa evenimentele viitoare. Există aici o credință conform căreia cunoașterea viitorului înseamnă controlul asupra lui. Deși irațională, neargumentată logic, pragmatic sau obiectiv, această idee stă la baza credinței iraționale de tipul predicțiilor astrale.”

Ce se va întâmpla cu tarotul și astrologia în viitor?

Oana Madrona este convinsă că pasiunea astro-curioșilor va continua: „Cred că e abia inceputul aventurii și că astrologia poate oferi foarte mult. Sunt convinsă de altfel că astrologia va evolua mult, mai ales că tinerii de azi sunt mult mai conectați cu invizibilul și dornici să înțeleagă și să se cunoască decât generațiile trecute.”

Fiind niște subiecte atât de discutate, există și păreri împărțite în privința credinței în aceste pseudoștiințe. Carolina Ștefan, o elevă din București, este de părere că astrologia ajută oamenii să se descopere: „Te ajută să te cunoști mai bine pe tine însuți și să înțelegi de ce reacționezi în felul în care reacționezi. Dacă citesc amănunțit tot ce scrie online despre placement-urile mele (n.r. poziția planetelor în momentul în care te-ai născut, în funcție de locația geografică), pare că mi-am făcut chiar eu o autocaracterizare.” În privința tarotului, Miklos Barabas, student la Facultatea de Studii Europene în Cluj-Napoca, a observat că citirea se adeverește de multe ori: „În momentul în care mi-am pus cărțile în față și am citit care este semnificația lor, chiar se putea interpreta pe ce am pățit eu. Acest lucru a fost un ghid pentru mine pentru a face niște schimbări și pot spune că m-au ghidat pe o cale mai bună.” Cu toate acestea, Vicențiu Stupar, student la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării în Cluj-Napoca (FSPAC), consideră că aceste practici au o anume limită: „Cred că fiecare persoană are esența ei și există legături cu tot ce ne înconjoară, pentru că dacă n-ar fi, n-ar exista. Dar le văd utilitatea până în punctul în care îți limitează esența, îți limitează viața și personalitatea. Câtă vreme există acea parte în ele, care te cataloghează ca fiind o ființă limitată în anumite puncte de vedere și poți și ce nu poți să faci, sunt doar ca alte tehnici care merg până la un punct care au rolul de a te dezvolta ca ființă și a-ți sugera direcții. Dar în momentul în care te limitează și îți spun că ești doar atât și nimic mai mult, este timpul ca acele utilități să fie lasate în urmă, pentru că se poate mai mult.” Iar în legătură cu tarotul, Diana Popa, studentă tot la FSPAC, susține faptul că totul ține de analiză și sugestie: „Nu cred că tarotul este o practică magică, că ajungi să vorbești cu zei să-ți zică ce se va întâmpla cu X-ulescu. O văd mai degrabă ca pe un fel de a anticipa lucrurile. Cred că linia realității este trasă de cel care citește și cum pune el problema în fața celeilaltei persoane.”

Curiozitatea oamenilor de a se cunoaște mai bine, dar și doza de divertisment pe care le-o oferă au făcut ca astrologia și tarotul să devină niște subiecte foarte discutate în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei. Fiind răspândite în întreaga lume, acestea creează comunități de oameni dornici să învețe aceste practici ezoterice și nu par a dispărea prea curând.


Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.