Magda Săvuică, fata care face România iubită pe facebook

Magda Săvuică este o tânără care pune mult suflet în ceea ce face. Pasiunea de care dă dovadă în proiectele în care se implică, modestia și optimismul ei, fac din ea un model demn de urmat. Ea este autoarea proiectului „273 de locuri pe care trebuie să le vizitezi înainte să pleci din România”, un proiect început pe Facebook. Acest proiect a adunat, într-un timp scurt, peste 245 de mii oameni care apreciază inițiativa acestei tinere. Numele proiectului spune mult despre el, dar și despre inițiatoarea lui, iar faptul că are succes nu poate decât să ne bucure.

DSC_6229

Mihai Bârsan: Proiectul „273 de locuri pe care trebuie să le vizitezi înainte să pleci din România” cunoaște un adevărat succes pe facebook, peste 245 de mii de oameni apreciază ceea ce ai realizat, și numărul fanilor este în continuă creștere. Cum ți-a venit ideea pentru acest proiect și când ai început proiectul?
Magda Săvuică: Ideea a pornit din copilărie, când ai mei au pus în mine dorința de a vedea lucrurile bune în ceea ce mă înconjoară și de a fi optimistă privind greutățile prin care trec acum. Mai târziu, am înțeles că avem nevoie de Dumnezeu ‒ ca națiune ‒ pentru un trai mai bun, pentru o altă perspectivă asupra vieții. Am asociat aceste gânduri cu dragostea pentru oameni, cu pasiunea mea pentru locurile nedescoperite din orașul meu, din țara mea. Toate acestea au dus la crearea proiectului 273 în august 2010.

MB: Te așteptai ca proiectul să atragă un asemenea număr de persoane?
MS: Nu, bineînțeles că nu. Am început acest proiect cu inima pentru prietenii mei, am făcut totul din pasiune și se pare că încă 245 de mii de români s-au alăturat nouă tocmai pentru că undeva în inima lor își doresc ca Romania să fie vindecată, să stea cu fruntea sus.

MB: Numele “273 de locuri pe care să le vizitezi înainte să pleci din România” transmite un mesaj, în deosebi celor care vor să părăsească țara. Crezi că oamenii înțeleg mesajul pe care dorești să îl transmiți prin acest proiect?
MS: Unii oameni au înțeles, unii m-au criticat, înțelegând exact opusul mesajului pe care am încercat să-l transmit. Cine își face puțin timp și descoperă pagina noastră, cu ce oferă ea, va înțelege că nu există timp fizic nici pentru 10 vieți pentru a descoperi Romania cu adevărata ei frumusețe. Unde mai pui că, după ce iți faci timp să o descoperi, s-o iubești, nu te mai tentează nimic altceva decât ca experiență, pentru că România rămâne ca un sigiliu pe inima ta de român. Îți vei dori să fii soldat în armata ei pentru a o apăra, îți vei dori să fii ambasador oriunde vei merge, pentru ca străinii să înceapă să o vadă altfel, îți vei dori să fii tu însuți o schimbare într-un sistem care astăzi ne dă bătăi de cap.

MB: Cunoști persoane care și-au schimbat gândirea despre România după ce au văzut acest proiect?
MS: Cu siguranță, da. Schimbarea a început în mine, în prietenii mei, după care în foarte mulți oameni care mi-au scris că nu și-ar fi imaginat vreodată că România este așa de frumoasă și are atâtea de oferit. Și marea mea bucurie a venit din partea acelor oameni care au hotărât să meargă în vacanțe în România, nu peste hotare. Deși nu ne ridicăm la nivelul serviciilor din alte țări, eu cred că vom ajunge acolo în curând.

MB: Motto-ul proiectului este un verset din Biblie, 2 Cronici 7:14. De ce ai ales acest verset ca motto? Crezi că relația oamenilor cu Dumnezeu și cu țara noastră poate fi afectată într-un mod pozitiv corelând acest verset cu fotografiile de pe 273?
MS: Versetul este acesta: „dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga şi va căuta faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi tămădui ţara.” După cum spuneam la început, am înțeles că Dumnezeu este singurul care poate să aducă o speranță acolo unde nu se mai întrevede nici o urmă de lumină. Funcționează în vieți distruse, funcționează în cazuri fără speranță, de ce nu ar funcționa și în situația unei națiuni? Mulți oameni sunt reticenți când asociezi religia cu orice le face lor plăcere. Dar să vă dau un exemplu, Biblia ne învață să ne iubim unii pe alții. Ia acest principiu simplu și aplică-l în viața ta. Și vei vedea că nu o să-ți facă decât bine. Motto-ul nostru declară același lucru, apropie-te de Dumnezeu și ție și țării tale îi va fi bine.

MB: Fotografi profesioniști, amatori dar și oameni de rând continuă să înfrumusețeze pagina de facebook cu fotografii din locuri deosebite din țara noastră. Crezi că mai există locuri cunoscute, care nu au fost încă postate în imagini pe 273?
MS: Da, cu siguranță da. Sunt multe locuri greu accesibile, iar oamenii nu au timpul fizic sau resursele pentru a căuta toate aceste minunății. Sunt unii fotografi care fac acest lucru, dar România are foarte multe de oferit, și cred că ce am prezentat noi pe pagină până acum este doar începutul. Ne dorim ca, în viitor, să putem contribui ca proiect la reabilitarea clădirilor de mare importanță istorică și introducerea lor în circuitul turistic. O altă dorință, personală de data aceasta, este să formez o echipă cu care să plecăm pentru un an prin Romania având această țintă: descoperirea locurilor și oamenilor minunați care ne făceau altădată să ne iubim țara.

MB: Crezi că imaginea României și turismul pot fi îmbunătățite prin astfel de proiecte online?
MS: După cum spuneam mai sus, sunt deja câteva efecte vizibile ale acestui proiect, oamenii au început să își viziteze țara mai des, să înțeleagă că schimbarea este posibilă. Mai mult, dorim ca 273 să se mute și în spațiul real cât de curând.

MB: Dacă ai putea, în ce loc din România ai vrea să fi acum să fotografiezi, sau care este locul tău preferat din România?
MS: Am atâtea locuri pe lista personală, dar dintre ele, cele în care plănuiesc să ajung cât de curând sunt: Mănăstirea Cozia, Castelul Roșu de la Hemeiuș, Defileul Dunării – Orșova, Lacul Zănoaga – Parcul Național Retezat…

MB: Ce cuvinte ai spune celor care au decis să părăsească țara definitiv, dar încă nu au plecat?
MS: Eu înțeleg perfect motivația cu care oamenii pleacă, și eu am oameni dragi plecați peste hotare tocmai pentru că și-au dorit binele pentru ei și familiile lor. Îmi doresc doar ca, într-o zi, să avem locuri de muncă, astfel încât cei talentați să fie cu adevărat apreciați la adevărata lor valoare, și aceștia să revină în țară, îmi doresc ca noi, românii, să ne creăm un sistem de autosusținere, și din musafiri în lumea asta mare, să redevenim gazdele de altă dată. Doamne ajută!


Posted

in

by

Tags: