Toți oamenii președintelui

Filmul Toți oamenii președintelui este ecranizarea cărții omonime, prima carte care a tratat subiectul celui mai mare scandal politic al secolului XX, și anume scandalul Watergate. Faptele și evenimentele prezentate în carte și în film sunt întâmplări reale, care au dus la demisia din funcție a președintelui american Nixon.

woodstein

Filmul este o recreare istorică autentică a rețelei de minciuni, sabotaj și corupție prin care s-a caracterizat operațiunea Watergate. Acțiunea îi are în prim plan pe doi jurnaliști de la “The Washington Post”, Bob Woordward și Carl Bernstein, care, în urma intrării a cinci indivizi, prin efracție, în sediul partidului democrat, încep să investigheze cazul și realizează că în acest șir de ilegalități este implicat însuși președintele Americii. Cei doi reporteri pornesc pe un drum plin de obstacole și ocolișuri, în speranța de a scoate adevarul la iveală și de a face dreptate. Pe parcurs, Woodward și Bernstein se lovesc de multe uși închise, de secrete, de telefoane trântite în nas și de personane recalcitrante, care refuză să ofere informații. Hotărâți și încăpățânați, cei doi refuză să se dea bătuți și ajung să apeleze la surse anonime, totul pentru a-i dovedi redactorului-șef și lumii intregi adevărul despre escrocheria politică cu cea mai mare amploare de până atunci.

Ritmul acțiunii este unul destul de lent, însă, spre deosebire de alte filme, în acest caz se dovedește a fi un lucru extrem de util, deoarece îi oferă privitorului ocazia de a întelege procesul anevoios și complex pe care Woodward și Bernstein l-au parcurs. De asemenea, filmul se axează și pe ilustrarea, extrem de veridică, a atmosferei dintr-o redacție adevărată de ziar și a muncii pe care o presupune meseria de jurnalist. Un alt lucru pozitiv, care, probabil, ar fi un minus în cazul altor filme, este lipsa detaliilor personale despre personajele principale. Viața lor privată este omisă pe tot parcursul acțiunii, ceea ce permite privitorului să se concentreze doar pe munca de investigație și pe scandalul vizat.

Toți oamenii președintelui este un film complex, care, pe alocuri, se poate dovedi a fi greu de înțeles, însă conține o mulțime de elemente spectaculoase prin autenticitatea lor. Investigația celor doi reporteri este una lungă și anevoioasă, însă foarte bine executată; chiar și în zilele noastre, după aproape 40 de ani de la apariția filmului, tehnicile folosite și investigația în sine pot reprezenta niște veritabile lecții de jurnalism. Întregul film este un labirint, o serpentină care dovedește că, uneori, adevărul poate fi mai șocant decât orice ficțiune.

 

Anul apariției: 1976                           Regizor: Alan J. Pakula

Genul: biografic/dramă/istoric          Distribuție: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden


Posted

in

by

Tags: