Cornel Nistorescu, reporter la sfârșitul lumii

Jurnalistul Cornel Nistorescu, directorul ziarului Cotidianul, a lansat la Cluj-Napoca volumele Reporter la sfârșitul lumii (1978-1988) și Români, vi se pregătește ceva! Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale din Expres (1990-1995). În acest context, jurnalistul a susținut o conferință în cadrul Departamentului de Jurnalism, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai.

Nistorescu 003

Volumele lansate conțin literatură nonficțională, reportaje scrise de Nistorescu între anii 1978-1988 (Reporter la sfârșitul lumii) și în perioada 1990-1995 (Români, vi se pregătește ceva!). Reporter la sfârșitul lumii reeditează reportajele-nuvele publicate de Nistorescu în volumele precedente. Reportajele sunt realizate pe teren, pe șantiere, în mine, fabrici, spitale, pușcărie, la mare, în deltă și redau evenimente și personaje reale: Doamna Beti și Judecata de Apoi, Diminețile și primăverile unui om de câmpie, Un om și un cal leagă satul Albac de șase continente.

nistorescu

Români, vi se pregătește ceva! cuprinde seria de editoriale publicate de jurnalist în paginile revistei Expres, care surprind tranziția României postcomuniste spre o societate democratică: Ieșirea din dezastru, Elita și derbedeii, Azi și mâine, ce pericol mortal!.

Cornel Nistorescu provine din Hunedoara, a fost student la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, unde a studiat limba italiană. A debutat în revista Viața studențească în anul 1971 la care a colaborat timp de nouă ani, dar a scris reportaje și pentru revistele Echinox, Steaua, Flacăra. În anul 1990, a fondat ziarul Expres împreună cu Mihai Cârciog, unde a semnat rubricile Reportaj de buzunar și Epistole politice. Din anul 1997, a preluat funcția de director al cotidianului Evenimentul zilei. Ulterior, a înființat postul national privat de radio Europa FM.

Nistorescu a mai publicat volumele Întâmplări în liniștea unei fotografii (1978), Paradisul provizoriu (1982) și Proprietarul de iluzii (1988), referințe biografice despre autor sunt inserate în Dicționarul scriitorilor români.de iluzii (1988), referințe biografice despre autor sunt inserate în Dicționarul scriitorilor români.

 

Adriana Dana Listeș POP


Posted

in

by

Tags: