Pentru mulți dintre cei care descoperă arta de a fotografia, acest lucru devine molipsitor. Odată prins în mrejele acestei arte și stând o vreme alături de ea, refuzi să o abandonezi. Expusă în moduri atât de diferite, privită de oameni diferiți, oferă totodată înțelesuri variate. Dana Oprișan, o debutantă în arta fotografiei, împărtășește cu noi câteva gânduri și ne vorbește despre întreaga experiență care a adus-o în acest domeniu.
R: Cum ai descoperit arta fotografiatului și ce beneficii ți-a adus?
O.D.: Fotografia este o artă, iar pentru mine reprezintă o parte din viață… Într-o zi de vară, pe când aveam 12-13 ani, mama a reușit să cumpere o cameră foto compactă Sony. Avea 6 mpx. În momentul în care am făcut prima fotografie, am simțit cum sufletul meu se umple de o bucurie de care nu prea eram conștientă, nu știam să o interpretez. Și am continuat să fac ce-mi plăcea. Cu cât am crescut, cu atât am căutat să aflu mai multe despre fotografie, să întreb, să admir, să învăț, pentru ca din august 2011, după mulți ani de așteptare, speranțe, vise, să ajung fotograf profesionist. Istoria mea în fotografie este una foarte recentă. Am început acum aproape doi ani. Primul an a fost mai mult de tatonări și de furat meserie. Abia în al doilea an am ajuns la ceea ce s-ar putea numi fotografie profesionistă. Pasiunea a venit treptat.
R: Cum e colaborarea dintre tine și aparat?
O.D.: Pe lângă efectul relaxant, beneficiile fotografiatului asupra organismului sunt numeroase. În ultimii ani, nu puțini sunt cei care au îmbrățișat meseria de fotograf și principalul motiv este pasiunea pentru arta fotografică. Este adevarat că fotografia a devenit și un trend, însă pentru mine nu este vorba despre modă sau moft, ci de pasiune și devotament și, mai mult, de dorința de a comunica sentimentele imortalizate și celor din jur, pentru că o fotografie bună transmite celor care o privesc emoții nebănuite.
R: Ce te împinge spre arta fotografiei și ce te fascinează cel mai mult?
O.D.: Greu de spus, mai ales că împărțirea fotografiei în genuri este, de asemenea, subiectivă. Mi-au plăcut dintotdeauna peisajele și, în ultima vreme, am prins gustul fotografiei de arhitectură. Mai mult decât genul fotografic, contează povestea din spatele oricărei fotografii, fie ea jurnalistică sau natură statică. Nu există bine și rău. O fotografie bună este una care place, atât mie cât și celor care o vizionează. Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emoțiile stârnite de un subiect, iar dacă mie îmi place ceva, vreau să arat și altor personae acest lucru prin fotografie.
R: Există o temă anume care te inspiră atunci când fotografiezi?
D.O.: Aleg tot ce mă inspiră, viața însăși, pentru că totul e viață: pietrele, copacii, bucuria, toate acestea se pot regăsi în obiectiv fiindcă prin el oprești timpul. Încerc să îmi numesc sentimentele și să le ofer o identitate vizuală cu ajutorul corpului, atunci când este posibil, pentru a transmite un mesaj.
R: Ce sentimente îți trezește mediul fotografiei?
O.D.: Îmi place să ies pe străzi la vânătoare de imagini, să filtrez haosul aparent din jurul meu și să concentrez totul într-un moment. Din orice colț ai privi natura, aceasta este foarte darnică. La prima vedere, fotografia de peisaj pare una simplă și la îndemana tuturor, dar trebuie simțită și întotdeauna bine gândită. Fotografia este arta de a comunica pasiunea dvs. și trebuie să fiți pasionați de subiectul pe care-l fotografiați. Dacă sunteți pasionat, veți obține rezultate foarte bune, dacă nu, nu! Munca înseamnă să prinzi animalele alea în mediul natural, nu în spatele gratiilor, înseamnă să mergi în biserica aia de 5 ori pentru a analiza lumina, zonele din ea, potențiale puncte de stație. Munca înseamnă să te trezești la 4, să mergi 5 km ca să prinzi răsăritul.
R: Contează influențele în realizarea unei fotografii?
O.D.: Ce vezi înainte de a realiza o fotografie influențează toate deciziile pe care le vei lua mai târziu legate de această imagine. Detaliile fac diferența dintre o fotografie reuşită şi una mai puțin reușită. În primul rând, țin cont de lumină, care este unul dintre elementele primordiale atunci când vine vorba de fotografie; contează compoziția, expunerea, dar și încrederea în sine.
R: Există o modalitate prin care îți pui în valoare pozele?
O.D.: În primul rând, adopt un stil personal în fotografie, dupa care aleg fotografii care merită păstrate. Iar dacă mie îmi place ce a ieșit, cu siguranță le va plăcea și celor care o privesc.
R: Ții cont de anumite reguli atunci când fotografiezi sau totul e spontan?
O.D.: Atunci când mă duc să fotografiez, în primul rând, mă informez despre obiceiurile și regulile acelei zone. Apoi inspectez terenul și totul devine spontan, nu îmi fac un plan anume înainte să fotografiez și, așa, fotografiile ies mult mai natural.
R: Ce planuri ai în ceea ce privește fotografia?
O.D.: Mi-am făcut foarte multe planuri în ceea ce privește fotografia. Aș vrea să călătoresc mai mult prin țară și, în special, prin Maramureș, care îți oferă foarte multe locuri frumoase pe care poți să le vezi prin lentilă, dar îmi doresc să urc și pe munții noștri minunați. Vreau să mai progresez în fotografie, să particip la mai multe workshop-uri, să-mi iau câteva echipamente fotografice etc.
R: E ușor să devii un fotograf bun sau e mai greu până ce descoperi trucurile?
O.D.: Există câteva reguli de bază pe care orice fotograf amator le poate urma, și ulterior dezvoltă într-un stil personal, în funcție de viziunea artistică și ceea ce dorește să realizeze atunci cănd captează o imagine, iar tot ce ai nevoie este echipamentul fotografic. Multă răbdare și dispoziția de a învăța lucruri noi. Înainte de a face o fotografie trebuie să îți cunoști subiectul. Fie că este vorba despre o persoană, un copac sau un animal, este recomandat să înțelegi motivația și compoziția subiectului, înainte de a plănui imaginea efectivă. Eu încă nu am participat la workshop-uri, am învățat singură pașii cu ajutorul prietenilor și multă joacă cu aparatul. Dar am în plan să particip la câteva cursuri, care cu siguranță îmi vor fi de mare folos.
Fotograf: Oprișan Dana
https://www.facebook.com/oprisandanaphotography