Teodor Ștefanca a început fotbalul la 11 ani la echipa de juniori de la Bârsana, iar la 12 ani a ajuns la CSS Sighet. La 14 ani a plecat la Liceul Sportiv „Banatul” din Timișoara, jucând până la absolvirea liceului. Trecerea la seniorat a făcut-o la echipele CIL Sighet, Timișul Sag, CFR Timișoara (divizia B), Vest Petrom Arad. După absolvirea facultății de sport, a activat în Germania la SpVgg Renningen și la SKV Rutesheim. Din anul 2012, de când a fost instalat în funcția de viceprimar la Bârsana, a revenit acasă activând ca antrenor-jucător, unde a reușit să formeze o echipă. Până acum câtva timp, doar oamenii locurilor au auzit de ea. Totul s-a schimbat în momentul în care Avântul Bârsana a fost aleasă să joace cu Steaua, în şaisprezecimile Cupei. „Aici, oamenii duc o viaţa simplă, iar lucrurile care să iasă din tipar sunt la fel de rare precum şansele unei echipe din Liga a IV-a să joace împotriva uneia de Champions League. Şi totuşi, nu există locuitor, indiferent de vârstă sau de ocupaţie, să nu fi auzit de «miracolul» ce s-a abătut peste satul lor”.
R: Cum a luat naștere Avântul Bârsana?
T.Ș.: Avântul Bârsana s-a înființat în anul 1970, sub denumirea aceasta, și a activat până în anul 1993 în campionatul județean din Maramureș. Începând cu anul 2008, a revenit din nou și activează în liga 4, seria nord din Maramureș. În sezonul 2012-2013, a câștigat Cupa României pe Maramureș și, astfel, a intrat în competiția mare, eliminând pe rând Plimob Sighet, Unirea Dej, FC Universitar Baia Mare, Olimpia Satu Mare și Gloria Bistrița, iar la tragerea la sorți, în şaisprezecimi, a căzut cu Steaua București. Este cea mai mare performanță de până acum a echipei!
R: Cum v-ați simțit pe teren și care a fost sentimentul trăit alături de Steaua?
T.Ș.: Pe teren ne-am simțit extraordinar, deși diferența de valoare era foarte mare, pentru că jucam împotriva echipei Steaua, campioana României. Ne-am simțit ca o echipă mare, având în vedere că meciul era televizat și jucam un meci în şaisprezecimile Cupei României contra echipei Steaua București. Sentimentul trăit este ceva de nedescris, mai ales pentru că noi eram o echipă dintr-o comună din Maramureș, din liga 4.
R: V-a ajutat atmosfera din tribune în timpul meciului?
T.Ș.: Cu siguranță, atmosfera din tribune ne-a ajutat. O atmosferă făcută de către suporterii noștri veniți de la Bârsana și nu numai. Parcă ne-au dat aripi, ne-au încurajat pe tot parcursul jocului, iar cetera, zongura și doba ne-au transmis și mai mare poftă de joc. 🙂
R: Ce părere aveți despre echipa dumneavoastră? O să reușească să ajungă din nou să joace împotriva unei echipe de nivel mare, asemenea Stelei?
T.Ș.: În ceea ce privește echipa mea, echipa Avântul Bârsana, nu pot avea decât cuvinte de laudă, respect pentru acești jucători care au demonstrat că, fără pretenții financiare, au reușit să facă performanță, să scrie o pagină de istorie în fotbalul românesc. Am reușit să accedem în şaisprezecimi contra echipei Steaua și normal că ne mai dorim aceeași performanță, deși trebuie să recunoaștem că ne va fi foarte greu… dar nimic nu este imposibil, așa cum am mai demonstrat-o!
R: Care este secretul echipei? Să fie ambiția sau altceva?
T.Ș.: Secretul nostru a fost colectivul, munca de echipă, ambiția și dăruirea, dar și experiența unora dintre noi care am evoluat în eșaloanele superioare.
R: Cum decurg antrenamentele și cât timp reușesc să aloce jucătorii echipei acestei activități?
T.Ș.: Aici trebuie să vă mărturisesc că noi nu facem antrenamente. Ne întâlnim doar la meciuri duminica și așa am reușit să facem performanță. Unii dintre noi mai jucăm pe miniteren, în cursul săptămânii, dar antrenamente cu echipa nu se fac.
R: Vreți să ajungeți cât mai departe cu această echipă sau e doar o activitate cu care vă petreceți timpul?
T.Ș.: Îmi doresc ca echipa Avântul Bârsana să ajungă cât mai departe, dar nouă, din păcate, ne lipsește o bază sportivă modernă și, de aceea, nu putem avea pretenții la ligile superioare. Vreau să vă mărturisesc că am planuri frumoase pentru Bârsana în ceea ce privește fotbalul și sportul, în general.
R: Ați fi dispus, dacă ați avea posibilitatea, să riscați și să cumpărați jucători de la alte ehipe?
T.Ș.: Normal că ne dorim și jucători care să ne ajute la echipă, dar nu ne permitem să aducem pentru că aici intervine și partea financiară. Oricum, cei pe care îi avem au demonstrat că pot să aducă Bârsana cât mai sus.
R: Cum vă privesc acum localnicii din Bârsana, după experiența împotriva Stelei?
T.Ș.: Localnicii din Bârsana sunt foarte mândri de noi. Nu le venea să creadă unde a ajuns echipa lor și vreau să le mulțumesc pentru susținere și încredere. Se mândresc cu noi și cu performanța echipei.
R: Cu ce amintiri au rămas cei din echipa Stelei și cei din echipa dumneavoastră?
T.Ș.: Echipei Stelei i-am oferit un mic cadou după meci, așa cum ne șade nouă bine, maramureșenilor, o trăistucă și o uiagă de horincă la tot lotul echipei, iar la cei din conducere le-am oferit și ceva în plus legat de Mănăstirea noastră. Noi, cei de la Bârsana, pe lângă amintirea acestui meci, am primit atât câte un rând de echipament inscripționat cu jucătorii echipei Steaua, unul pe care să-l folosim noi la jocurile noastre, cât și 15 mingi și vreau să le mulțumesc pentru toate acestea.
R: Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește echipa Avântul Bârsana?
T.Ș.: În ceea ce privește planurile de viitor ale echipei, îmi doresc să înființez câteva grupe de copii și juniori, să păstrez jucătorii cu care am făcut această performanță și să ne clasăm cât mai sus în campionat și, de ce nu, să ajungem cât mai sus în Cupa României din sezonul acesta!