Rareş Raicu: ,,Muzica asta mă face să mă simt liber…”

  StudentPress

  raicu

  Rareş Raicu (23) a plecat Brașov direct la București pentru a-și încerca norocul la show-ul de televiziune X Factor, ediția 2013, și norocul i-a surâs. A trăit o experiență pe care mulți doar au visat-o, a ajuns pe scenă și la inima publicului, îndrumat chiar de Cheloo. I-a convins pe jurați cu propriile lui versuri și a ajuns până în a treia gală. În prima piesă spunea ,,Mă bucur, în sfârșit m-am făcut auzit!” și avea dreptate.

  Ce te-a determinat să îți încerci norocul la X Factor?

  Mereu mi-am imaginat o întâlnire cu Cheloo în care acesta să-mi spună părerea lui referitoare la modul în care cânt, la versurile pe care le compun, îndrumându-mă astfel, arătându-mi ce fac bine și unde greșesc. În 2012 nu am avut curajul să mă înscriu în concurs, deși știam că și Cheloo făcea parte din juriu, însă ce m-a determinat să particip la ediția următoare a fost faptul că, după părerea mea, participanții din categoria „rapperi” au fost slab pregătiți și simțeam că mi se oferă o oportunitate de a demonstra că sunt bun pe acest segment de muzică.

  Care erau așteptările tale legate de emisiune? Au corespuns cu realitatea?

  Mă așteptam ca juriul să fie exigent, concurenții să fie mai buni ca în anii anteriori și, în cazul în care voi trece mai departe, să lucrez cu o echipă de profesioniști. Totul a fost exact cum m-am așteptat: concurenții au fost buni, au trecut de juriu doar cei mai buni dintre ei, iar echipa cu care am lucrat mi-a depășit așteptările: staff-ul X Factor, band-ul, baletul, echipa de make-up, profesoara de canto, echipa de vestimentație, cei de la sunet, de la imagine, cei care au avut grijă de noi, toți au fost extraordinari și au făcut ca lucrurile să fie realizate frumos și cu suflet! 

  Care a fost concurentul tău preferat din cadrul X Factor?

  Nu am avut un concurent preferat, toți au fost buni. Pe de altă parte, m-am înțeles bine cu toți, am fost ca într-o familie.

  Mai păstrezi legătura cu ceilalți concurenți?

  Da, păstrăm legătura, vorbim din când în când la telefon, corespondăm pe Facebook. Pe viitor poate vom colabora, am rămas prieteni și mă bucur foarte mult că ne înțelegem. În general, păstrez legătura cu toți, cu mici excepții.

  Odată ce concursul s-a încheiat, ai avut solicitări, invitaţii de a cânta?

  Chiar după a treia gală, cea în care am părăsit concursul, odată ajuns acasă, am ieșit cu prietenii într-un club unde am și cântat câteva strofe pe niște intrumentale. Asta chiar a fost o surpriză, pentru că nu mă așteptam să fiu solicitat să cânt atât de repede. După o săptămână, am fost invitat în alt club, unde, de asemenea, am interpretat câteva melodii. Acum lucrez la portofoliu, am nevoie de mai multe piese, după care pot să spun că sunt pregătit să cânt, să întrețin atmosfera și să ajung, dacă este posibil, la sufletul publicului.

  Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește muzica?

  M-am apucat de scris imediat ce am ajuns acasă și pot spune că prima piesă este aproape gata; urmează să intru în studio să o înregistrez și, cine știe, poate reușesc să-i fac și un videoclip. Pentru mine, muzica nu mai este un hobby, este munca de zi cu zi și asta este ceea ce vreau să fac în continuare.

  Știu că ești un artist complet, în sensul că îți compui singur muzica. Ce sau cine te inspiră?

  Mă inspiră viața de zi cu zi, evenimentele care se întâmplă în jurul meu și care mă afectează într-un fel sau altul. Muzica asta mă face să mă simt liber, mă ajută să spun ce gândesc, punând pe foaie stările prin care trec, sentimentele pe care le am și pe care vreau să le transmit mai departe, astfel încât ceea ce spun și ce simt să fie înțeles și să ajungă la inima publicului. Acesta este modul meu de exprimare și, așa cum mulți au observat, eu, în general, nu vorbesc prea mult, ci încerc să îmi exprim trăirile prin muzică.

  Cheloo e personajul cel mai de temut din cadrul X Factor. Luând în considerare faptul că ai făcut parte din echipa lui, crezi că merită acest renume?

  Mai mult sau mai puțin. La început, am avut câteva temeri în acest sens, însă, odată ce îl cunoști mai bine, îți dai seama că nu e chiar ceea ce pare. Îmi place că spune lucrurilor pe nume, e un om corect și, dacă faci bine ceea ce faci, te încurajează, iar dacă o faci mai puțin bine, te critică și asta te îndeamnă să muncești mai mult și, astfel, să progresezi.

  În afară de muzică, care sunt pasiunile tale? Cum e Alex în afara scenei?

  Îmi place sportul și de aceea merg aproape zilnic la sală pentru a-mi menține condiția fizică. Îmi plac jocurile pe PC (acum nu prea mai am timp de așa ceva, sunt convins că ele sunt o pierdere de vreme, însă mă ajută să mă relaxez); bineînțeles, ieșiri în unele seri la „un suc” cu prietenii și alte activități. Citesc uneori, nu atât de mult cât ar trebui și cât mi-aș dori și, nu în ultimul rând, îmi continui studiile. Anul acesta mă așteaptă un examen de disertație, după care o să mă orientez asupra a ceea ce voi face în continuare în viață. Sper ca muzica să rămână pe primul loc și să reușesc să evoluez în acest domeniu. Nu vreau să mă gândesc la altceva încă.