E primăvara anului 2011. Echipa secundă a FC Botoşani se duelează într-un amical cu FCM Dorohoi, un mic orăşel din apropierea Botoșaniului. Ambele echipe sunt în liga a IV-a. Nu trec decât 15 minute din partidă şi dorohoienii sunt opriţi de un fluier al centralului. După câteva secunde în care ambele echipe sunt contrariate, se observă neregula: o bătrânică de vârsta a treia a confundat linia de centru cu cărarea pe care se duce-n sat. Arbitrul partidei, Denis Creţu, întrerupe pentru un moment micul derby local, pentru ca bunicuţa să-şi continue mersul agale spre locuinţa sa.
Altădată, în comună Blândeşti, am avut şansa de a vedea o discuţie savuroasă, înainte de un meci, între asistentul şi centralul unui meci din liga a V-a. Dat fiind comportamentul destul de vulcanic al suporterilor din comună, cu câteva secunde înaintea începerii meciului, centralul s-a apropiat de unul dintre tuşieri, şoptindu-i: „Cipriane, în situaţiile limită, dă-le avantaj gazdelor, ok? Uită-te la ăştia, nu cred că vrei să avem probleme cu ei”.
Un meci obişnuit pe plaiurile unui mic cătun nu atrage atenţia nimănui, în mod normal. Dacă mai pui la socoteală că meciul se dispută în liga a V-a, lucrurile sunt şi mai clare. Totuşi, la fel ca întâmplarea cu băbuţa, unele lucruri imposibil de realizat în primele ligi au aici o şansă mult mai mare de împlinire. În principiu, aceste ligi mai atrag ceva spectatori prin prisma bătăilor regulate de acolo, scorurilor ciudate şi mai rar a fazelor de joc.
Arbitrii sunt cei care ies deseori în evidenţă în aceste ligi. Nici măcar Cosmin Matei nu şi-a luat atâtea înjurături de la fanii Stelei câte îşi ia un arbitru la un meci din liga a cincea. Plus că sunt cazuri în care arbitrii nu sunt protejaţi de suporteri prin oameni de ordine sau garduri. Nu la fel de rare sunt, totuşi, cele în care unii trag pentru gazde de frica suporterilor ceva mai pătimaşi.
„Unii jucători nu cunosc toate regulile şi trebuie atenţionaţi înainte”
Daniel este arbitru de categoria I ( liga a IV a) a şi fost portar în ligile patru şi cinci. A trecut pe la FCM Dorohoi, echipă care a jucat cu Viitorul în ediţia trecută din Cupa României. Are aproape înălţimea lui Tătăruşanu, lucru care poate fi, deseori, în avantajul unui arbitru la meciurile cu nişte suporteri mai pasionali. E student la UMF Iaşi şi, ca orice alt student, mai are timp liber în weekend. Deseori şi-l petrece făcând ruta Iaşi-Botoşani pentru a nu sta departe de fotbal.
Mulţi alţi arbitri divizionari, studenţi la diferite universităţi, fac în weekend ruta spre oraşul lor natal, tocmai pentru a nu se dezlipi de sportul rege. Pe lângă asta, mai au, oarecum, şi o mică satisfacţie produsă de baremul primit de un arbitru din aceste ligi la un meci. Situat la 60-70 de lei, cât primeşte un central în liga a cincea, respectiv a patra, suma este una cu care un student obişnuit se poate distra un weekend. Principalele îndatoriri a arbitrilor din ultimele ligi sunt prezenţa săptămânală la şedinţele Asociaţiei Judeţene de Fotbal şi prezenţa la antrenamente. Acestea se fac în mod organizat şi, pe lângă asta, „în fiecare toamnă sunt cursuri pentru cei noi, care vor să se apuce de arbitraj”.
Daniel mi-a mai spus că „Suntem sfătuiţi ca, înainte de începutul fiecărei partide, să-i strângem pe căpitanii şi delegaţii fiecărei echipe şi să le ţinem o scurtă şedinţă de câteva minute”. Mica adunare are rolul de a le atrage atenţia jucătorilor asupra comportamentelor nesportive şi asupra regulilor de bază. „Asta deoarece unii dintre jucători nu cunosc toate regulile şi trebuie atenţionaţi înainte”.
„Pe unii nu-i prea ascultă mingea”
Bogdan Robotă este arbitru din anul 2008 şi are la activ aproape 200 de meciuri în ligile a patra şi a cincea. „Pe legitimaţia mea e trecută data de 18.07.2008. Atunci am devenit arbitru stagiar. În timpul ăsta, cred că am adunat în jur de 180 de meciuri în cele două ligi”, spune acesta. Bogdan speră ca în viitorul apropiat să reuşească o promovare în liga a III-a.
Într-o discuţie avută cu el, acesta admite că „m-am apucat de arbitraj pentru că nu mă prea ascultă mingea. Şi da, cred că mai sunt unii în situaţia mea”. Referitor la satisfacţia banilor, acesta spune clar că nu-l motiveză banii primiţi de la echipa gazdă, conform baremului, însă nici n-ar arbitra pe nimic.
Mi-a povestit chiar o întâmplare amuzantă de la un meci din liga a IV-a la care era delegat:
„La un meci din liga IV-a, la Truşeşti, am vorbit cu un coleg de brigadă, cu o seară înainte, pentru a-mi aduce un echipament, deoarece eu nu-l aveam acasă. Ajungând la meci, în vestiar, îi cer echipamentul, dar el îmi dă doar bluza. Aşa a înţeles el. E, în meciul ăla am arbitrat în şortul şi jambierele echipei gazdă”.
„Avem cam 60-70 de arbitri pentru cele două ligi”
Conform unei discuţii avute cu domnul Bogdan Zanfirescu, preşedintele arbitrilor din judeţul Botoşani, sunt cam 60-70 de arbitri pentru meciuri din ligile a IV-a şi a V-a. O cifră deloc mică. De asemenea, conform acestuia, sunt 16 echipe în liga a IV-a. Dintre ele, o echipă s-a retras, iar altă aşteaptă o decizie în privirea abandonării competiţiei. Liga a V-a are chiar două serii, seria sud şi seria nord. Prima serie are 10 combatante, iar cea de-a doua 15. Referitor la măsurile de securitate, Bogdan Zanfirescu spune că „Acolo unde este posibilă, securitatea este asigurată de poliţie”. Totuşi, dacă poliţia nu este disponibilă, echipa gazdă va aduce oameni de ordine responsabili cu securitatea.
Într-o convorbire telefonică, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal din Botoşani, domnul Mihai Calistru, mi-a mărturisit că în ultimul an nu prea au fost incidente. „Nu prea am avut bătăi, două-trei incidente maxim. Puneţi două”. Apele sunt, mi se spune, destul de liniştite, majoritatea incidentelor neavând urmări.
Deşi fotbalul din anumite judeţe din România e mai mediatizat decât cel din altele, considerate mai „cuminţi”, incidentele sunt asemănătoare peste tot. Fiecare judeţ are anumite lacune în ceea ce-i priveşte pe fotbaliştii şi arbitrii din ultimele ligii. În plus, unele judeţe au chiar şi liga a VI a, ceea ce, cel puţin teoretic, înseamnă o treaptă inferioară din punct de vedere fotbalistic.
Cu toate acestea, conform ofiţerului de presă al Federaţiei Române de Fotbal, federaţia nu deţine o statistică centralizată a tuturor evenimentelor şi incidentelor petrecute în ligile a IV-şi a V-a. Datorită faptului că acestea aparţin exclusiv comisiilor judeţene, se îngreunează mult aflarea unor date naţionale cu privire la ligile respective.