Rush: The Formula 1 Epic Story

  StudentPress

  Rush-21

  Mai aveam un pic şi plângeam. Exact. Filmul m-a impresionat din toate punctele de vedere. Aş fi vrut să ȋncep această cronică cu veşnicele critici reprezentative pentru mine, ȋnsă nu pot găsi nici un aspect negativ la acest film. Până şi prietena mea (care, fiind femeie, habar n-avea de existenţa unui sport numit Formula 1) s-a simţit copleşită şi a trebuit să dea frâu lacrimilor ȋn nenumărate rânduri de-a lungul filmului. 

  Rush este un film biografic care prezintărivalitatea piloţilor de Formula 1 Niki Lauda şi James Hunt, ȋn perioada de glorie a sportului (anii ‘70-‘80). Cred că este unul din cele mai spectaculoase filme ale anului 2013. Sunt uimit de  modul ȋn care acest film reuşeşte să ilustreze condiţia umană şi modul ȋn care dorinţa omului poate depăşi orice obstacol.

  Cinematografic, filmul este spectaculos, cursele sunt foarte bine ilustrate şi reuşesc să ne dea o perspectivă autentică a rigidităţii şi a riscurilor pe care şi le asumă un pilot de Formula 1 ȋn momentul ȋn care se urcă la volanul unei maşini atât de rapide.

  Pelicula spune mai mult decât o poveste despre viteză şi maşini. Acest film arată repercusiunile şi sacrificiile piloţilor din acea perioadă. Avem două personaje principale: James Hunt (Chris Hemsworth) şi Niki Lauda (Daniel  Brühl). Din punctul de vedere al interpretărilor, cei doi fac o treabă grozavă. Personalităţi total diferite, dar cu acelaşi scop, cei doi se luptă pentru a dovedi care dintre ei este cel mai bun.

  rush-movie

  La sfârşitul filmului, realizăm că ura pe care o purtau unul faţă de celălalt i-a ajutat să ajungă ȋn topul sportului. Până la urmă, reuşesc să-şi mărturisească reciproc respectul.

  Este o poveste care depăşeşte graniţa superficialităţii filmelor Hollywoodiene. Este un film profund, care surprinde celebra rivalitate şi modul ȋn care cei doi piloţi evoluează de-a lungul întregiii poveşti.

  Pentru a fi loial spiritului meu critic, aş vrea să vă vorbesc un pic de rău. Ceea ce mă revoltă este ignorarea acestui film de către criticii şi specialiştii de la Sfântul-lemn (Hollywood). Deşi a avut parte de multe critici pozitive din partea europeană, acest film nu este considerat „demn” de către prietenii noştri din S.U.A. Poate pentru că Formula 1 nu este un sport american sau, poate, pentru că nu avem parte de scene de nuditate şi umor „tras de păr” sau, pur şi simplu, pentru că nu apare nici un pilot sau  vreo referinţă americană. Filmul nu a fost nici măcar nominalizat la Oscar. Dacă am face o listă a filmelor care au fost nominalizate, ne vom trezi cu o listă subţire, care cuprinde producţii mult mai slabe decât Rush. De asemenea, portretizarea lui Lauda de către Daniel  Brühl ar fi trebuit să fie măcar considerată, din moment ce până şi adevăratul Niki Lauda a rămas plăcut impresionat de prestaţia actorului. Dar nu, hai să-i nominalizăm pe Bradley Cooper sau Jonah Hill, pentru că ei, ȋn comparaţie cu Daniel  Brühl, au jucat mult mai „bine”. Dacă ȋn locul lui Brühl ar fi fost, să zicem, Daniel Day Lewis sau Brad Pitt, atunci, dragilor, acest film ar fi câştigat Oscarul.

  http://www.youtube.com/watch?v=L_u3FODrenM