Critical Mass: marşul bicicliştilor la Cluj

biciclisti
Foto via facebook.com

Aproximativ 150 de bicicliști din Cluj-Napoca s-au strâns vineri, la ora 17:00, în Piața Unirii pentru o nouă ediţie Critical Mass. Nemulţumiţi de condiţiile în care se desfăşoară traficul în oraşul lor, precum şi de lipsa de interes a autorităţilor, participanţii la Critical Mass revendică pentru două ore străzile Clujului, încercând să le aducă aminte tuturor că şi bicicliştii sunt participanţi în trafic. 

Evenimentul nu este unic. Prima ediţie Critical Mass a avut loc în anul 1992, în San Francisco, şi mulţi entuziaşti au preluat ideea. Bazat pe devize precum lipsa organizatorilor sau liderilor de orice fel, pe un comportament adecvat al bicicliștilor care participă la marș și pe atenția acordată celor din jur, locuitorii a peste 300 de orașe din lume își cer pașnic dreptul colectiv la o infrastructură urbană propice, respect și toleranță în trafic. În Cluj-Napoca s-a format deja o tradiție locală: ultima vineri a fiecărei luni este zi dedicată unui nou Critical Mass.

Întrebată de ce participă la acest eveniment, Camelia (28 de ani) a răspuns că își dorește să poată folosi bicicleta ca mijloc de transport alternativ, fără să se teamă de posibilitatea de a fi accidentată sau hărțuită de alți participanți la trafic. Pentru ea, soluția imediată ar fi delimitarea clară a unor piste pentru biciclete în tot orașul, în speranța că mai mulți vor adopta aceleaşi mijloace alternative de transport, fluidizând astfel traficul.

Mai departe de pretenţiile încă neascultate de autorităţi, Critical Mass readuce la lumină şi plăcerea unei plimbări cu bicicleta la care se poate alătura oricine. Iar 100 de oameni care pedalează în centru sunt 100 de oameni fericiţi.

 

 

 

Alexandra Stan

Alexandra Stan