Delicatese franțuzești în Cluj

DSC_0686

Este pe Eroilor la numărul 42. Da, este cofetăria aceea în care vedeți macarons, fursecuri sau alte delicatese  în globuri de sticlă, chiar în geamul mare dinspre stradă. Cofetăria aceea în care se zărește o vitrină mică, două mese albe și scaune cu detalii roz, în care știi că vei găsi ceva cu specific franțuzesc și în care poate ți s-a părut, fără ca măcar să intri, că prețurile sunt prea mari sau, poate, că nu ai suficient spațiu. Ei bine, intră, ia loc, eu îți voi povesti tot ce trebuie să știi despre Friandise.

Puțină istorie nu strică

Cofetăria Friandise este o afacere de familie care își are originile în laboratorul de pe strada Aurel Vlaicu, încă de acum nouă  ani. Atunci, inginerul tehnolog Adriana Rotar a hotărât să pună în practică ce a învățat la institutul de patiserie și ciocolaterie francez Casablanca din Maroc, timp de patru ani. Așadar, cu ajutorul fiicelor ei, a hotarât că pe piața dulce din Cluj-Napoca este nevoie de ceva diferit: rețete originale franțuzești realizate cu materii prime de cea mai bună calitate. Astfel, primul laborator din România cu asemenea produse se deschide la Cluj-Napoca, în 2005. Delicatesele se găsesc și pe Eroilor, din luna iulie a anului trecut.

DSC_0797

Delicatesele

Aparte, cu siguranță. Câteva exemple: mousse-uri din ciocolată albă cu căpșuni, macarons cu arome de trandafir, lavandă,zmeură, fistic, ciocolată belgiană neagră cu piper roz sau cu lapte și sare roz de Himalaya, înghețată cu tarhon sau spirulină, dulceață de ciocolată și zmeură. Și lista poate continua. Da, sunt mai scumpe decât într-o cofetărie obișnuită, dar gustul este natural, se simte calitatea de la prima bucată. Calitatea produselor este dată de materiile prime din care sunt făcute: făină, zahăr, migdale, piure de fructe. De asemenea, este bine să știți că dacă aveți intoleranță la gluten sau alte alergii alimentare, puteți comanda produse care să nu conțină gluten. Nu ezitați să spuneți ce alte combinații v-ar plăcea să încercați. Cu siguranță, se va ține cont de părerea voastră.

DSC_0817

Atmosfera

Intri, ești salutat și nu mai știi pe ce să pui ochii. Ești întrebat, desigur, dacă ai nevoie de ajutor, dacă vrei să știi ce conțin produsele. Poate vrei să știi și la ce temperatură s-au ținut în cuptor sau la câte grade stau la rece. Răspunsuri vei găsi, cu siguranță, chiar de la doamna Veronica, care le prepară și în a cărei voce vei simți câtă dăruire pune în fiecare preparat. După ce alegi, ești întrebat dacă vrei un ceai, o cafea, un capucino sau poate un suc natural. Apoi, cu siguranță, vrei vrea să mergi să iei loc sus, la o masă cochetă de langă geam de unde vei avea o priveliște frumoasă asupra centrului orașului. Când ți se va aduce comanda, cu ajutorul muzicii și al decorului, vei fi deja în Franța. După prima experiență din această cofetărie, îți promiți că te întorci și aduci mai mulți prieteni cu tine.

DSC_0808

Dulcele început de primăvară

În luna lui Mărţişor, la cofetăria Friandise vei găsi mărţişoare din ciocolată şi nu numai. Pentru că în luna martie se sărbătoreşte, pe lângă venirea primăverii, şi Ziua Internaţională a Femeii, la Friandise se vor promova emblematicile mousse-uri, celebrii biscuiţi franţuzeşti macarons şi ciocolateria. Un alt motiv de sărbătoare pentru local este împlinirea a doisprezece ani de activitate în data de 12 martie.

Știați că…?

Friandise înseamnă „delicatese”, în franceză.

În anul 2005, când s-a deschis laboratorul de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 5, în primele șase luni s-au făcut degustări, cu scopul de a oferi cât mai multor clujeni șansa de a încerca produse franțuzești și, bineînțeles, de a face cunoscut laboratorul.

Friandise se găsește exclusiv în Cluj-Napoca.

Friandise și Madame Lucie sunt singurele locuri din Cluj unde se fac macarons cu coloranți naturali.

Dulceața  este rețeta doamnei Adriana Rotar, iar în toamnă a făcut un sortiment de dulceață cu dovleac.

Cofetăria a câștigat, la expoziția internațională de profil Gastropan 2013, medalia de aur cu mousse-ul de cătină.

Foto: Andreea Mărginean


Posted

in

by

Tags: