Ziua Internațională ELSA, dezbatere despre drepturile omului

ELSA Cluj-Napoca a organizat miercuri, 5 martie, o dezbatere demonstrativă între profesori și studenți, pornind de la moțiunea „Acest Parlament crede că statul ar trebui să aibă acces neîngrădit la informațiile accesate sau transmise pe Internet”. Activitatea a avut loc la Facultatea de Drept, cu scopul de a marca Ziua Internațională ELSA.

ELSA, sau Asociația Internațională a Studenților la Drept, reunește mai mult de 30.000 de studenți din 200 de centre universitare din toată Europa. Prima dată când s-a sărbătorit Ziua Elsa a fost în martie 2013. Bazându-se pe sloganul „Toți diferiți, toți împreună”, ziua a fost gândită ca o oportunitate ca întreaga rețea de asociații locale să formeze un forum pentru Drepturile Omului. Anul acesta tema internațională a fost „Apărarea drepturilor omului pe Internet”.

Elsa Cluj-Napoca a preluat tema internațională și a adaptat-o la realitatea locală. Membrii departamentul de Activități Academice, condus de Ioana Tătaru, studentă în anul 3, în colaborare cu Ardor Transilvania, i-au invitat pe Ovidiu Podaru, lector universitar doctor, pe George Zlati, avocat, și pe Vlad Bota, Anda Prunea, Mihai Morar, Bogdan Gligan, Bogdan Moroşan, studenți, la dezbaterea de astăzi. Aceștia au discutat legitimitatea statului de a invada intimitatea persoanei prin supravegherea  informațiilor accesate sau transmise via Internet, analizând problema din toate punctele de vedere.

Evenimentul de astăzi nu numai că a adus în prim-plan un topic de discuție controversat, confidențialitatea datelor personale pe Internet, dar s-a și pliat perfect pe filosofia ELSA, care promovează „o lume dreaptă în care demnitatea umană și diversitatea culturală sunt respectate”.

 

Alexandra Stan

Alexandra Stan