American Hustle: Escrocherii Americane

    StudentPress

    american-hustle-poster

    Regizorul David O. Russell, adică ăla care a regizat filmele  Three Kings şi The Fighter se decide să facă un film despre escrocherii. Sună promiţător. Îi fain? Nu ştiu, depinde. Dacă­-ţi plac filmele care se bazează pe nişte personaje complexe şi stereotipuri amuzante, atunci vei pleca fericit de la Calculator (pentru că filmul nu mai rulează și, oricum, nu cred că ar mai fi mers cineva, din moment ce a apărut deja o variantă bună pe torrents). Însă, dacă-ţi plac filmele de acţiune, cu mult sânge şi multe explozii, atunci nu mai citi şi uită-te la altceva.

    Un escroc, Irving Rosenfeld (Christian Bale), împreună cu partenerul său seducător, Sydney Prosser (Amy Adams), este forțat să lucreze pentru un agent FBI, cu multe complexe de inferioritate, Richie DiMaso (Bradley Cooper), care îi împinge într-o lume a mafiei şi a politicienilor corupți din New Jersey.

    Naturalețea actorilor, dialogurile, modul în care personajele se dezvoltă  în concordanță cu evoluția povești,  instabilitatea relațiilor între personaje, modul în care intrigile sunt ilustrate și dezvoltarea lor în conflicte psihologice interne sunt dovada unei producții de calitate. De asemenea, vreau să subliniez excelența actorilor. Am impresia că fiecare personaj din acest film a fost creat exlusiv pentru  actorii care îl portretizează. Dialogurile sunt naturale și profunde. Nimic din acest film nu este redundant, fiecare scenă are o semnificație și este relevantă pentru dezvoltarea acțiunii. În afară de o scenă care implică un cuptor cu microunde și multe scântei.

    Christian Bale a fost captivant  în fiecare scenă. Transformarea sa fizică într-un escroc ușor supraponderal a  îmbunătățit personajul său. Am fost șocat în momentul în care l-am vazut pe Christian, la începutul filmului, stând pe scaun, cu un lanț de aur la gât, pufăind elegant, în șlapi și bermude. Personajul său este credibil tocmai pentru că nu-mi pot imagina un bărbat umplut cu steroizi și o camașă desfăcută, așa cum suntem obișnuiți, mai nou, cu majoritatea personajelor din filmele de astăzi. Mi-a dovedit că este un actor care poate fi al naibii de interesant.

    Christian Bale

    Este, într-adevăr, un film excelent, însă suferă la capitolul dinamism. Nu este genul de producție care să impresioneze prin scene de acțiune. Însă drama filmului este atât de bine gestionată, ȋncât acțiunea pur și simplu nu este necesară. Chiar și momentele de comedie au fost construite superb.

    Mi-ar plăcea să critic ceva, pentru că nici un film nu este perfect, dar ȋn acesta este greu să găseşti ceva rău. Aş putea. Da, chiar pot. Însă nu vreau să stric ceea ce este cu adevărat esenţial, adică modul în care acest film reușește să ilustreze mediul neexploatat (cinematografic) al escrocheriilor din acea perioadă.