Nu ești o feministă convinsă, ești misandră

tumblr_mtm8d6iVp91rfwfq9o1_1280

Dacă vrei să porți părul lung, dacă te rujezi sau dacă simți că menirea ta adevărată e să fii soție și mamă,  ești doar o persoană subjugată spiritului patriarhal care domină societatea.  Sau cel puțin asta ți-ar zice tipa care susține tare și răspicat că e feministă. Nu, nu are dreptate. Și nu, nu e susținătoare a filosofiei direcționate înspre egalitatea între sexe.

Sufragetele luptau pentru dreptul la vot al purtătoarelor de fuste, Coco Chanel le-a arătat femeilor că nu e nicio problemă dacă vor să poarte pantaloni.  Câteva zeci de ani mai târziu, lupta pentru egalitate a devenit prost direcționată, în mare parte din cazuri. Discursul nu este centrat pe a conferi femeii sentimentul că este stăpână pe ea însăși. Bineînțeles că poate să aleagă să nu aibă copii, dar nu are sub nicio formă opțiunea de a-și dori o echipă de fotbal pe post de urmași. E normal să iasă dezbrăcată pe stradă și complet greșit să se simtă confortabil în haine care acoperă până și ultimul centrimetru pătrat de piele. În timp ce, pe de o parte, se critică intens politica de acțiune strict patriarhală care îi impune unei femei să se conformeze anumitor standarde dezirabile pentru „rasa masculină” (să fie slabă, să gătească bine, să nu obiecteze la adresa niciunei decizii a soțului), pe de altă parte, noua activitate feministă creează tot obligații în rândul doamnelor (să nu fie slabă, să nu gătească bine – preferabil să nu se apropie niciodată de aragaz, să obiecteze la absolut tot ce are de spus partenerul de viață). Ia misoginismul și adaugă-i o negație ca să ajungi la discursul de astăzi, care ar trebui să susțină femeia.

Situația a degenerat într-atât de mult încât, ca să fim corecte din punct de vedere politic, noi, femeile, ar trebui să îi urâm pe bărbați. Dacă doamne ferește, le-am recunoaște o cât de mică importanță, nu am fi decât sexiste, ca să nu zic într-o totală stare de eroare. Dar dacă orice face un bărbat e rău și orice decizie a unei femei care nu se mulează perfect pe viziunea anti-misogină e sexistă, nu ești feministă. Termenul corect care să definească această filosofie e „misandrie”: pe scurt și citat din DEX, repulsie patologică față de bărbați. Ești doar un misogin pus în oglindă, negat până la stadiul de femeie.

foto via

Alexandra Stan

Alexandra Stan