Tractoristele, moda și dulcineii

  StudentPress

  cupluri

  Știm de când suntem mici și de când făceam primele propoziții în clasa I. Mama poartă fustă, tata pantaloni. E exagerat, desigur, însă ,cumva, acestea sunt corespondentele feminității și ale virilității. De ceva vreme, tot circulă pe internet diverse site-uri cu poze în care cupluri de îndrăgostiți fac schimb de haine. Pozele sunt, desigur, haioase, mai ales cele în care vedem domni în rochii de mireasă, alături de femei în costume bărbătești.  Pe site-ul www.boredpanda.org, Hana Presut, pasionată de fotografie din Canada și realizatoarea acestor fotografii atât de funny, spune: Am crezut că ar fi amuzant dacă ei ar schimba ținutele între ei și am decis să fac poze înainte și după.  Scopul e clar: să stârnească zâmbete. Lăsând gluma la o parte, realitatea, cel puțin cea din România, din ultima vreme, legată de oameni și imaginea de care o afișează, e, în cel mai bun caz, surprinzătoare și în niciun caz amuzantă.

  Diversitatea e un lucru plăcut, e rezultatul felului în care oamenii încearcă să arate cu ce sunt ei speciali. Să nu zicem nici clișeica propoziție „Fiecare om e special în felul lui”, căci asta  ne-ar face din nou pe toți la fel, nu? Există o limită între a fi diferit și a exagera. O fustă înflorată în mulțimea de blugi e ceva ce amintește de primăvară, dar o fată grasă în colanți strâmți, căreia i se revarsă surplusurile și încep să fluture în ritmul pașilor, e ca o prăjitură cu blat subțire și exces de fișcă: scârboasă. La fel și un bărbat cu doi cercei în urechi, șuvițat și perfect aranjat, cu o geantă pe braț, rimel incolor și strugurel pe buze. Când au apărut acești dulcinei siniștrii și ce vor să ne spună?

  Există doamne și domnișoare cărora le stă bine cu părul scurt, cu pantaloni largi. Există, de asemenea, băieți finuți, cu trăsături ușor feminine. Sunt oameni frumoși, care arată așa de la natură. Și mai sunt aceia care forțează această notă. Vedem tot mai des pe stradă băieți mai obsedați de felul în care le stau firele de păr decât fetele, blugi întrebător de strâmți, care au grijă să nu cumva să le crească un fir de sprânceană în plus și, ca și cum asta nu ar fi destul, mai sunt și cei care stau în bustul gol și fac botic în pozele de pe Facebook. Aceștia sunt viitoarele pițipoance în varianta masculină. Femeia suavă care se ascundea sub umbreluța de dantelă a ajuns să conducă un tractor sau un camion, bărbatul razboinic, vânător, a ajuns un plângăcios obsedat de modă, pentru care cea mai mare tragedie e să îl radă cineva în somn. În punctul acesta suntem. Nici nu știu cum am putea să îi spunem acestui fenomen bizar. E ca și cum ai încerca  să faci un măr să aibă gust de bacon. E o nevoie disperată de a ieși în evidență? Și măcar dacă lucrurile s-ar opri aici… Însă, am impresia că oamenilor le place tot mai mult să facă orice văd în jur, fară ca măcar să se întrebe dacă e bine sau nu. Dacă vor mai apărea multe tractoriste și mulți bombonei, probabil, esența de femeie sau cea de bărbat vor lăsa în urmă doar parfumul spiritului de turmă, care va fi îngrozitor. Și, atunci, propozițiile copiilor la școală vor fi : Mama se rade în cap. Tata poartă cercei cu diamant.

  Foto via