Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021

    StudentPress

    Panorama_Cluj_Napoca_mica

    Servus! – „cuvântul magic” ce leagă prietenii și relații în orașul din inima Transilvaniei și fiind, totodată, și sloganul conceptului East of West, care ilustrează motivul nominalizării orașului Cluj-Napoca la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

    Casă a sute de mii de suflete, Cluj-Napoca reprezintă mai mult decât un simplu loc pe care-l putem numi acasă. Este locul în care o parte din noi am crescut încă de mici copii, este locul care a luat sub aripa lui mii de studenți străini adunați de pe meleagurile țării și chiar ale lumii, este locul care a schimbat vieți, în felul lui aparte. Îmbibat cu un miros specific de cultură și tradiție, nu se mai pune la îndoială de ce dragul nostru Cluj a fost nominalizat pentru statutul de Capitală Culturală Europeană.

    Ne putem da seama instantaneu de calitățile orașului nostru mamă foarte simplu: oare când vin turiștii la noi și ne întreabă ce pot vizita, ce le răspundem? Avem zeci de motive și locații înspre care îi putem îndruma și prin care îi putem atrage, cum ar fi, spre exemplu: Piața Unirii, împreună cu Catedrala Catolică Sf. Mihail, Piața Avram Iancu, împreună cu Catedrala Ortodoxă, Teatrul Național, Opera Maghiară, Cetățuia, Grădina Botanică, Bulevardul Eroilor, ornamentat cu cafenele, bistro-uri și restaurante care mai de care, Piața Muzeului și Casa Matei Corvin, Hotelul Continental, unde se organizează evenimente diverse și party-uri și Parcul Central, ce găzduiește Casinoul proaspăt renovat și lacul deja binecunoscut; iar lista poate continua: toate sunt embleme pentru Cluj. Pentru cei născuți aici, acestea au devenit parte din rutina lor; dar pentru cei nou-veniți, acestea reprezintă valori pe care de abia așteaptă să le descopere, analizeze și admire.

    Pe lângă toate aceste clădiri, monumente și străzi cunoscute deja pe plan național (și nu numai), putem adăuga numărul impresionant de festivaluri culturale pe care le găzduiește acest oraș complex. Studiile au demonstrat că orașul de sub Feleac are cea mai mare vitalitate culturală din România, după București.

    De la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care, în 2011, a împlinit un deceniu de desfășurare și s-a impus ca un reper în Europa Centrală și de Est, la Festivalul Electric Castle care, în 2013, la prima sa ediție, a adunat peste 32.000 de împătimiți ai muzicii electronice din toată țara și din străinătate, într-o locație cu totul unică – Castelul Bánffy din Bonțida, alte peste 2.000 de evenimente mai mari sau mici completează dimensiunea culturală a orașului.

    Aici a avut loc, ]n 2013, și cel mai mare festival în aer liber de muzică din țară, Peninsula/Felsziget, care s-a mutat, pentru un an, la Cluj. Pe lângă acesta, completează imaginea de oraș al festivalurilor și Toamna muzicală clujeană, cel mai longeviv festival de muzică clasică din țară, Festivalul Filmului de Comedie, Jazz in the Park, Festivalul Lucian Blaga, Interferențe, Photo Romania Festival, Primăvara Cafenelelor, Transilvania Jazz Festival, Festivalul Mozart, Transylvania International Music and Art Festival (TIMAF), Festivalul Delahoya, Festivalul Luminii, Serile de artă medievală din Turnul Croitorilor, iar lista nu se oprește aici.

    Dar, pe lângă numărul impresionant de festivaluri găzduite de Cluj, trebuie să luăm în calcul și expozițiile de artă, care pot fi admirate în toată splendoarea lor la Centrul Cultural Fabrica de Pensule, Muzeul de Artă, Universitatea de Arte Plastice și Design și prin alte locuri diverse și neconvenționale.

    Clujul s-a impus și ca prestigios centru universitar, fiind casaa șase instituții de învățămant superior de stat şi particulare din România: Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) este una din cele mai importante universități ale țării, aceasta găzduind peste 53.000 de studenți și oferindu-le posibilitatea de a alege dintr-o gamă diversificată de specialități (105); Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN) este a doua ca număr de studenți din județ, fiind urmată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” (UMF), Universitatea de Artă și Design (UAD) și Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”; pe lângă acestea, adăugăm și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea „Bogdan Vodă”.

    Accentuăm calitatea Clujului ca fiind important centru universitar, deoarece studenții de aici oferă orașului aerul tânăr care îl face special, transformându-l într-un magnet pentru următorul val de studenți care au în plan să se alăture acestei comunități.

    Cultura poate fi ilustrată în mii de feluri, sub mii de forme, în mii de moduri. Cluj-Napoca este locul în care se întâlnesc culturi diverse, oameni de naționalități diferite, locul ce poate fi considerat un laborator în procesul de creare al unei culturi specifice. De la cele mai mici cafenele sau localuri, în care clujenii își petrec pauzele de masă sau orele libere cu prietenii, la evenimentele culturale de renume organizate în oraș sau în apropierea lui, putem spune că acest loc este îmbibat de cultură de la cel mai simplu până la cel mai complex element. Oamenii în sine sunt o emblemă culturală pentru Cluj, împreună cu faptele lor și tot ceea ce se naște aici.

    Nu degeaba am reușit să devenim și Capitala Europeană a Tineretului în 2015, nu degeaba deținem printre cei mai talentați, inteligenți, inventivi și faini oameni, nu degeaba știm să admirăm, să creăm, să ne distrăm și să ascultăm, nu degeaba, la fiecare pas al nostru, în Cluj se naște un strop din ceea ce vom adăuga la valoarea culturală a acestui oraș. Nu degeaba merităm să fim Capitală Culturală Europeană.

    Servus!