Dacă îţi dau o tabletă, îmi dai mie cărţile?

tablet-reading-main

Tinerii sunt adesea condamnaţi că abandonează lectura şi cărţile în favoarea gadget-urilor de ultimă generaţie, precum smartphone-ul, notebook-ul, e-book reader-ul, sau tableta, neînţelegând importanţa şi rolul acestora în viaţa de zi cu zi. Apariţia noilor tehnologii şi popularizarea acestora la nivel mondial a reuşit să stârnească interesul oamenilor, aceștia renunţând cu uşurinţă la cărţi în schimbul internetului, a filmelor sau a jocurilor pe calculator şi pe smartphone-uri. În schimb, lectura în viața adolescentului este primordială, pentru că îl formează din copilărie, din momentul în care învaţă să scrie şi să citească. O carte bună are darul de a-şi trece cititorii printr-o serie de sentimente, de trăiri şi emoţii, care culminează cu o stare generală de satisfacţie. Acest lucru se poate face în zilele actuale, la fel de bine, chiar şi de pe aceste aparate, combinând, astfel, literatura cu noile tehnologii.

Importanţa si beneficiile cititului

Citind literatură, non-ficţiune, poveşti, cărţi de bucătărie etc. ne îmbogăţim cu cunoştinţe din domenii diferite. Aceste cunoştinţe ne facilitează paărticiparea în societate, la discuţii şi, de multe ori, ajută la luarea deciziilor. Indiferent ce alegem să citim, este important să ne formăm acest obicei de a lua o carte în mână, ori de câte ori avem timp liber, fără să neglijăm acest aspect sau să îl privim cu indiferenţă. O lectură care este practicată cu plăcere şi mult interes poate fi, pentru multe persoane, o metodă de a scăpa de stresul care ne înconjoară tot mai frecvent în ultima perioadă. „Îmi place să citesc cărţi ori de câte ori am timp liber. Citesc în vacanţe, în weekend, după-masă, când mă simt obosită, sau chiar şi în tren, în timp ce călătoresc. Ador romanele şi literatura străină. Cărţile pe care le citesc îmi distrag atenţia, de fiecare dată, de la problemele zilnice, mă ţin departe de lumea reală,  atât de monotonă uneori şi parcă mă simt într-o lume a fanteziei şi a imaginaţiei.”, afirmă Alexandra Romocea, o tânără studentă de la Facultatea de Psihologie. Este un fapt binecunoscut că lectura contribuie la îmbogăţirea vocabularului şi îmbunătăţeşte ortografia unui individ, însă, pe lângă aceste beneficii, contribuie la disciplina noastră, la creativitate şi la memorie, ne îmbunătăţeşte gândirea analitică şi în special, ne oferă poveşti de viaţă pe care reuşim să ni le imaginăm de parcă am fi captivi în viaţa personajelor.

Se poate trăi şi fără cărţi?

Întrebarea aceasta şi-o pun mulţi tineri după ce au parcurs lectura până în perioada şcolii liceale, unde au fost formaţi cu o cultură literară de bază, au fost învăţaţi să înţeleagă lumea din exteriorul lor, să interacţioneze şi să comunice. Cei mai mulţi răspund la această întrebare pozitiv, argumentând că îşi pot continua activitatea zilnică fără a interacţiona cu orice fel de carte, iar informaţiile cu privire la problemele sociale le pot găsi în format electronic. Astfel, viaţa lor decurge absolut normal. Flavia Pintea, o tânără de 19 ani, se numără printre cei care lectura si lumea cărţilor s-a întrerupt odată cu absolvirea liceului. Se simte satisfăcută atunci când  poate profita de timpul liber prin odihnă, plimbări, muzică sau ieşiri cu prietenii. Ceilalţi, cei care fac parte din categoria oamenilor de ştiinţă, a oamenilor culţi, profesori, studenţi sârguincioşi, sau pur şi simplu cei pasionaţi de lectură, spun că se regăsesc prin cărţi, simţind nevoia lecturii, precum simt nevoia hranei, în fiecare zi. „Sunt un vicios al lecturii. M-am născut în lumea cărţilor. Părinţii mei m-au îndemnat de mic să citesc toate cărţile pe care le aveam obligatorii în programul de la şcoală. Din anii de gimnaziu, am început să citesc romane poliţiste, pe urmă m-am ataşat de textele istorice. De-a lungul anilor, cărţile m-au ajutat să mă perfecţionez şi să mă descopăr pe mine însumi.”, spune Marius Câmpean, student la Facultatea  de Istorie. Părerile oamenilor sunt împărţite referitor la acest aspect, în funcţie de modul de viaţă în care au copilărit şi în funcţie de aspiraţii.

Pentru Raul, un student la Facultatea de Drept şi şofer de taxi în weekend, cărţile şi noua tehnologie sunt situate pe acelaşi loc în viaţa lui. La facultatea unde studiază are nevoie în permanenţă de cărţi şi este conştient că pentru a-şi realiza o carieră strălucită, trebuie să citească mult, să fie familiar cu multe cărţi. De asemenea, pentru a-şi putea realiza un venit lunar, trebuie să aibă la îndemână telefonul pentru a le răspunde clienţilor. El spune că „Noile tehnologii avansează într-un ritm debordant şi ele ne schimbă viaţa tuturor în mod pozitiv. Îmi place să citesc, am învăţat de mic că ele mă ajută să ajung acolo unde îmi doresc, însă încerc să combin cărţile cu Internetul, cu telefonul şi smartphone-ul. Citesc atât cărţi, reviste şi ziare, mai ales în maşină, în timp ce aştept clienţii, cât şi articole de pe Internet. Pe ambele le consider ca fiind o oportunitate de a învăţa mai multe lucruri, însă fiecare are farmecul ei.”

Tableta a înlocuit stivele de ziare de odinioară

În ultimii ani, apariţia smartphone-urilor și a tabletelor ocupă un loc important în viaţa tinerilor, având rolul de a le lărgi orizonturile, de a afla lucruri nebănuite, de a socializa mai eficient şi de a avea acces la o informaţie vastă. Pentru Claudia, o fată de 25 de ani din Cluj-Napoca, paginile web, blog-urile personale, paginile online nu reprezintă o barieră pentru ea şi pentru activitatea zilnică pe care o desfăşoară în domeniul în care lucrează, ci le priveşte ca pe un ajutor, ca pe o oportunitate mai bună de dezvoltare. Spune că s-a născut în era tehnologiei, în care nu îşi poate imagina viaţa fără telefon, fără televizor, fără laptop şi, în special, fără internet. După numărul de publicaţii tot mai mare pe internet, ea preferă să se informeze în orice domeniu din mediul online, iar părinţii ei, de asemenea, adoptă o modalitate mai facilă pentru a-şi  citi ziarul în fiecare dimineaţă: tableta. „Când eram mică, ţin minte că tata îşi cumpăra zilnic reviste şi ziare. Aveam în sufragerie stive de hârtii aruncate peste tot, dar niciodată nu aveam interesul să mă apropii de ele şi să le citesc. După ce am început să lucrez în domeniul IT, parcă şi părinţii mei s-au îndrăgostit de acest domeniu. Tata a renunţat de câţiva ani să mai cumpere ziare, dar nu a renunţat şi la orele de lecturare, în care citeşte orice îl interesează, ci se documentează acum de pe Internet, indiferent unde s-ar afla, fiindcă tableta şi smartphone-ul îi sunt la îndemână.”, spune Claudia, o tânără care este atrasă de tot ce ţine de tehnologia de ultimă oră.

Prin urmare, cărţile au rămas la îndemâna tinerilor şi încă sunt citite cu pasiune, privite cu interes şi apreciate. În acelaşi timp, noua tehnologie ‒ care avansează continuu ‒ este agreată de populaţie şi folosită din ce în ce mai des, reprezentând o modalitate de a evolua, o provocare pentru a descoperi cele mai inovatoare soluţii ale timpului nostru. Fiecare persoană priveşte aceste două aspecte în mod diferit, în funcţie de mediul în care trăieşte, de mediul în care îşi desfăşoară rutina zilnică şi în funcţie de priorităţi, considerând că atât cărţile, lectura, cât şi noua tehnologie au fost dezvoltate datorită capacităţii lor de a avea un impact real şi pozitiv asupra oamenilor, creând fiecare o fascinaţie aparte.

 


Posted

in

by

Tags: