Am avut parte de Thor, Iron Man… șiii acum, avem parte de America! Captain America: The Winter Soldier este sequel-ul filmului despre luptătorul patriot al universului Marvel, Captain America. Eram sceptic în privința acestei noi adaptări, din motivul că deja am văzut potențialul lui Captain America, atât în prima parte, cât și-n filmul The Avengers. Ceea ce face ca acest film să aducă o nouă perspectivă asupra personajului este modul în care putem vedea greutatea cu care el încearcă să se obișnuiască cu prezentul. Să nu uitam că el e un tip care a trăit în perioada celui de-al doilea Război Mondial, acesta fiind înghețat timp de zeci de ani doar ca să fie readus la viaţă în timpurile noastre.
Steve Rogers se zbate să îmbrățișeze rolul său în lumea modernă și se luptă cu o nouă amenințare: agentul sovietic cunoscut sub numele de Soldatul de iarnă. Acțiunea se petrece după evenimentele din The Avengers. Steve Rogers/Captain America continuă să lucreze cu S.H.I.E.L.D., fiind agentul care este trimis în misiunile ce necesită forță brută și multă distrugere. Pentru că așa și e, când domnul America ajunge la locul de luptă… He just blows shit up! Omul, la propriu, ia toate țintele la rând și îi învață pe toţi prima lecție despre democrația americană: Don’t fuck with America!
Vreau să vorbesc despre scutul Domnului America. Nu prea am considerat că un scut ar fi o armă foarte cool, nici măcar eficientă pe câmpul de luptă. Cel puțin asta am crezut înainte să văd acest film. Ok, știu că tot ceea ce face el cu scutul (mă refer la mișcarile sale în luptă) este fizic imposibil. Însă totul este atât de badass, încât chiar nu-mi pasă. Modul în care-l aruncă și se întoarce ca un bumerang, lovind pe toată lumea, chiar este imposibil. Însă nu vrei sa te gândeşti la asta. De ce? Pentru că este badass.
Prestația lui Sebastian Stan, actorul care-l joacă pe Soldatul de Iarnă, este una de excepție. Este înspăimântător și reușește să domine toate scenele în care se află. De exemplu, scena în care acesta este fugărit de către Căpitan, ca să-l imobilizeze pe Soldatul de Iarnă, „Caps” își aruncă scutul, însă este prins de către Soldat cu o singură mână. M-a impresionat nu neapărat faptul că până acum el este singurul care a putut prinde acel scut, însă privirea, ochii aia negri, cu masca aia, totul este o combinație perfectă pentru a introduce un antagonist grozav. Este greu să te măsori cu fizicul lui Steve Rogers, însă actorul de origine română arată că size doesn’t matter. Singura mea dezamăgire este că nu se explică cum acesta obține puterea imensă și abilitățile sale. Conexiunea între Rogers și Soldatul de Iarnă este tratată cu grijă. Tensiunea care este creată în momentul în are ambele personaje se află în aceeași scenă poate fi comparată cu relația dintre Batman și The Joker din The Dark Knight.
Soldatul de iarnă este cea mai întunecată poveste din filmele inspirate din universul Marvel, ridicând multe întrebări profunde cu privire la guvern și la soldații din războaie. Acest film are, de asemenea, cea mai bună coregrafie de acțiune dintre toate filmele MCU până acum. Lupta finală din The Avengers este frumoasă, dar nu se poate compara cu tonul întunecat al scenelor de distrugere din Soldatul de iarnă.
P.S. Să nu plecați de la film grăbiți, veți avea parte de o scenă la finalul creditelor.
https://www.youtube.com/watch?v=82RKQPgeYRs