Roboţeii, din laborator pe ringul de sumo

10150555_691719117533410_1069524071201096530_n

Ediția a 4-a a celei mai mare competiţii de sumo între roboţi din Transilvania, BattleLab Robotica, a avut loc duminică. Evenimentul este organizat în fiecare an de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, în colaborare cu BEST. 

La concurs au participat 21 de echipe, formate din maxim 4 studenţi. Fiecare dintre acestea a construit un robot autonom, capabil să identifice şi să elimine adversarul de pe suprafaţa de joc. 20 de echipe au fost formate din studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj, iar cealaltă a fost alcătuită din studenţi din Bucureşti. Fiecare grup purta numele robotului creat, nume originale, precum: Piedone, Trabant, Franzelă, ZuriSan, Sumozaurus, Pufoshenia, Falcă, Kraft, Maximus, Typhoon, Rugină.

Câştigătorul competiţiei a fost Bullet, un robot realizat numai din studenţi de anul I de la Universitatea Tehnică. Bogdan Deac, unul dintre ei, afirmă că nu se aşteptau să câştige, mai ales că sunt boboci şi au intrat în proiect pentru a socializa şi a se cunoaşte mai bine. Construcţia robotului lor a durat trei luni şi jumătate şi a fost realizat cu ajutorul sponsorizărilor.

10006363_691720124199976_1164384763992081271_n

Premiul de best design i-a fost acordat  robotului Matilda, care imită un tort cu lumânări, în timp ce premiul pentru cel mai viteaz robot a mers către Ion. În timpul concursului, publicul şi-a putut vota robotul preferat. Premiul de popularitate l-a câştigat Rugină.

Pufoshenia este singura echipă formată exclusiv din fete. Una dintre aceasta este Andra Petrovai, coordonatoarea evenimentului, care a participat cu doi roboţi în competiţie. Cel de al doilea este Kraft, robotul cu care a câştigat anul trecut. Cu acesta a mai participat la Bucureşti şi la Viena, unde s-a calificat în finală. Echipa Kraft a fost invitată la un concurs în Japonia, concurs la care puţini europeni au onoarea să fie invitaţi. Competiţia va avea loc pe 24 decembrie, în Tokyo. Andra afirmă că înainte de a participa la BattleLab Robotica nu a avut nici o experienţă în domeniul roboţilor şi că aceasta a fost o provocare, dat fiind că este studentă la calculatoare. Construcţia lui Kraft a durat un an şi jumătate, iar cea a Pufosheniei trei luni. La fel spune şi Kassay Akos, membru al echipei Maximus: “Nu ştiam nimic despre roboţi înainte. A fost ca şi cum ai fi pus un student de la litere să construiască un robot.” Maximus a fost construit într-o săptămână de muncă efectivă. Costurile robotului s-au ridicat la aproximativ 2000 de euro şi a fost construit cu ajutorul sponsorilor.

1493138_219917298207298_362669476_n

“Voiam să facem ceva practic. Avem mereu  cursuri şi seminarii la facultate, dar acestea acoperă numai partea teoretică.”, spune organizatorul evenimentului, Dr. Ing. Septimiu Crişan. El a adăugat că Universitatea Tehnică din Cluj nu este prima care organizează aceste lupte de sumo între roboţi, care îmbină sportul japonez cu tehnologia. “În construcţia unui robot intră cunoştinţe de inginerie electrică, mecanică, automatică şi calculatoare. Un robot cuprinde, astfel toată facultatea noastră.” El spune că, pentru a avea rezultate optime în competitive, un robot trebuie să echilibreze cele patru caracteristici esenţiale: viteză, forţă, aderenţă, logică. Fiecare dintre acestea este la fel de important.

Competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare. Roboţii respectă prevederile de construcţie ale clasei medii (masă totală maxim 3 kg, dimensiuni 20x20cm, fără limită de înălţime).

Echipele au fost împărţite în 4 grupe, urmând ca din fiecare grupă primii trei să meargă mai departe. Luptele au constat în confruntarea roboţilor pe ringul de metal. Scopul era să îşi împingă adversarul de pe suprafaţa de joc, fiecare set având trei runde. Din concurs nu au lipsit accidentările luptătorilor. S-a întâmplat ca roboţii să aibă nevoie de reparaţii minore sau chiar să iasă din concurs. Ultimii patru roboţi rămaşi în joc au fost Bullet, Pufoshenia, Wolf şi Rugina. Lupta finală s-a dat între Wolf, robotul de la Bucureşti, şi Bullet. În sală s-au aflat aproximativ 300 de persoane, iar competiția a putut fi urmărită şi pe internet, de acasă, în timp real.

10177531_691719147533407_3607289959433674519_n

Pasiunea şi dedicaţia participanţilor pentru roboţi este evidentă. Munca lor a fost depusă în laborator, iar în competiţie intră rezultatul final. Totuşi, ei îşi privesc cu emoţie roboţeii în timpul fiecărei lupte. În ciuda competiţiei, se ajută între ei, schimbă piese şi tactici. După cum a spus profesorul lor, în fiecare an o treime din participanţi sunt noi, fără nici o experienţă în domeniu, însă veteranii îi ajută, îi învaţă şi îi sprijină până la capăt. În laboratorul lor este o atmosferă foarte frumoasă, după cum afirmă Septimiu Crișan. Probabil acestui fapt i se datorează relaţia destinsă dintre participanţi chiar şi în timpul concursului.

Roboţii, pasiunea şi ringul metalic de sumo îi aşteaptă pe amatori şi anul viitor, la a 5-a ediţie BattleLab Robotica. Până atunci, cei mai buni roboți clujeni vor participa la alte concursuri de sumo, în Bucureşti, Viena sau Tokyo.

Foto via

 


Posted

in

by

Tags: