Lalele olandeze pentru Grădina Botanică din Cluj

DSC_0290

În jur de 60 de persoane s-au adunat astăzi la Gradina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj pentru a asista la deschiderea sezonului lalelelor. Cu această ocazie, vizitatorii au putut admira cele 123 de soiuri de lalele și asculta povestea lor.

Gradina Botanică din Cluj a primit, prin sprijinului unui olandez căsătorit cu o româncă, 5.000 de bulbi de lalele si 1.000 de bulbi de narcise din partea Casei Regale a Olandei. „Doar acum suntem niște oameni foarte bogați, sub aspectul soiurilor de lalele pe care le avem în acest an și pe care le oferim publicului”, a declarat Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice din Cluj. „Primăria nu ne sprijină” a mai spus el, adăugând că, din cei aproximativ 8.000 de vizitarori din timpul ultimei săptămâni, mai puțin de un sfert au intrat cu bilet întreg, peste 6.000 cu reducere de 50%, iar restul gratis, fapt care nu asigură decât salariul a doi zilieri pe un an. Reproșuri pentru lipsa finanțării s-au simțit și în discursul rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop, care a susținut că Grădina Botanică este un loc de instruire științifică a studenților și pentru asta este nevoie de bani. El și-a încheiat ideea spunând că speră la o îmbunătățire a situației.

La această deschidere a fost prezent și Walterus Reijers, consulul onorific al Regatului Țărilor de Jos. „Promovați România! Găsiți un simbol și promovați-l!”, a fost sfatul pe care acesta l-a dat oamenilor.

DSC_0293

DSC_0292

Proiecte asemănătoare sunt plănuite și pentru viitor. Vasile Cristea a anunțat că va avea loc și un Festival al lalelor, iar consulul Olandei a anunțat că va organiza un picnic gratuit pentru studenți, pentru a demonstra bunele intenții pe care le are în România. Grădina Botanică „Alexandru Borza” are o întindere de 14 ha, deţine  circa 10.000 de specii de plante și este o instituție subordonată UBB-ului.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.