Noaptea Europeană a Muzeelor la Cluj

IMG_1763

În aceeași noapte, scenarii diferite au adus oamenii la muzeu. Pe 17 mai 2014, a avut loc Noaptea Europeană a Muzeelor. Evenimentul a ajuns la cea de-a 10 ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este o celebrare nocturnă a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Anual, aproximativ 3.000 de muzee din Europa iau parte la proiect.

Ediția din acest an și-a lărgit orizonturile prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara. Așa cum spune și mesajul proiectului –  „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, fiecare muzeu și-a deschis larg porțile și a adus în fața vizitatorilor expoziții de fotografii, colecții de artă, spectacole și concursuri. Intrarea a fost liberă pentru toate categoriile de vizitatori, între orele 16:00-03:00.

Timpul ploios nu a făcut decât să intensifice misterul vremurilor trecute care învăluia muzeele. Deși Muzeul de Artă Cluj-Napoca încă nu se ivea din depărtare, erai ademenit de acordurile viorilor și te lăsai ghidat. Crea impresia că sună în ritmul ploii, grav și alert. Conform programului, ne aștepta „O noapte la Palat cu valsuri, tablouri și ștrudel”. Curtea muzeului forfotea de oameni de toate vârstele – bătrâni și copii, tineri și adulți. Cu toții am ales un refugiu pentru suflet.

Mai întâi, intrăm în sala de la parter. E locul imaginilor alb-negru, din prima jumătate a secolului XX. Sufletul nostru se delectează cu situații și ipostaze simple, dar capturate în toată splendoarea lor de ochiul agil al fotografului. Din păcate, imaginile sunt mai puține decât ne-ar fi plăcut să vedem, așa că ne îndreptăm spre sălile de la etaj. Trebuie să așteptăm la coadă, semn că oamenii încă apreciază astfel de locuri. Cuminți, dar și nerăbdători, ne apropiem de ușile care duc spre lumea de dincolo. Vraja a început.

Ochii curioși acaparează încăperile. Trecem cronologic prin secolele trecute, până în prezent. Evoluția artei este uimitoare.

IMG_1684

La balconul Palatului se dădea o reprezentație medievală, dinamică și plină de umor. „Mai bine pune-l pe Putin să vină cu armele, dar nu mă căsătoresc”, se indigna actorul, alergând agitat dintr-o parte în alta. După ce cuplul de actori s-a retras, în scena improvizată au intrat două perechi de dansatori, în ritm de vals, plin de eleganță.

Deși mi-ar fi plăcut să mai zăbovesc, mai aveam câteva locuri pe lista de vizitat. Așa că ne îndreptăm spre Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Aici, tradițiile românești ne fac să ne simțim acasă. Suntem martorii unei expoziții din „Cultura populară din Transilvania sec. XVIII-XIX” și avem ocazia de a „Atinge și înțelege mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”. Cei mici admiră curioși, iar cei mai se asigură că le explică toate detaliile din tradiția românească, pentru a fi siguri că își înțeleg trecutul. Luăm aminte de portul tradițional, uneltele de lucru și îndeletnicirile principale ale țăranului român.

IMG_1746 IMG_1748

Cu gândurile la străbuni, părăsim trecutul și ne îndreptăm spre ultima locație: Muzeul Zoologic și Vivariu. Trei destinații și toate diferite prin atmosferă și conținut. Aici avem ocazia să admirăm animale fioroase, păsări maiestuoase sau fluturi imperiali. Coborâm la Vivariu, unde așteaptă cuminți reptilele vii și papagalii gălăgioși, dornici de atenție. Cei mai fascinați se dovedesc a fi, ca de obicei, cei mici.

IMG_1786 IMG_1798

Inovația din acest an a fost aplicaţia Noaptea Muzeelor România pentru telefoanele mobile. Utilizatorii au putut-o descărca de pe AppStore şi Google Play, fiindu-le puse la dispoziție muzeele aşezate pe o hartă sau organizate pe judeţe, în funcţie de distanţa până la acestea.

Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi pe www.noapteamuzeelor.ro

 

 


Posted

in

by

Tags: