21 Mai: O zi internațională

  StudentPress

  racism

  Am putea trata ziua de 21 Mai precum o au trecută mulți în calendar, ca ziua sfinților Constantin și Elena. Aș dori, însă, să vă propun o viziune mai largă asupra acestei date.

  Una în care nu doar că nu ne separăm în sărbătoriți și nesărbătoriți, ci una care chiar ne face ‒sau cel puțin așa ar trebui ‒ egali unii faţă de alții. Pentru că ‒ până-n coadă ‒ să fii tolerant, să înțelegi și să accepți că poate exista și o altă părere, înseamnă să consideri că celălalt nu îți este inferior.

  Data de 21 Mai a fost proclamată în Decembrie 2002 ca fiind Ziua Mondială a Diversității Culturale, a Dialogului şi a Dezvoltării. În Noiembrie 2001, în urma atacului terorist de la 11 Septembrie, UNESCO a adoptat Declarația Universală a Diversității Culturale. Scopul este acela de a ajuta comunitățile să înțeleagă si sa accepte diversitatea culturală, iar membrii să învețe să trăiască împreună în armonie, oricare ar fi structura socială. Iar în Decembrie 2002, ONU, pe baza declarației UNESCO, a declarat data de 21 Mai ca fiind Ziua Mondială a Diversității, a Dialogului și a Dezvoltării.

  Asemenea altor Zile Internaționale, scopul acesteia nu este relaxarea, ci conștientizarea anumitor fenomene culturale sau abordarea unor probleme care nu se opresc la granițele teritoriale ale unui stat/federații anume. Deși la nivel național sau local nu s-a făcut nimic pentru celebrarea acestei zile sau a ideii din spatele ei, alții au luat-o în calcul.

  Municipiul Botoșani, de exemplu, in anticiparea acestei zile, a organizat și primit aprobare pentru proiectul „Diversitate multiculturală ‒ pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița Năsăud și Iași”. Dar Clujul, inima Transilvaniei, deși ar beneficia de un astfel de eveniment tematic, circumstanțele au făcut ca zilele orașului să aibă loc în perioada 23-30 mai. Iar multiculturalitatea Clujeană a fost cap de afiș.

  Cea mai întâlnită întrebare când vine vorba de astfel de sărbători, sau, mai bine zis, zile comerative, ar fi „De ce să-mi pese?”. Iar un răspuns simplu ar fi:

  Pentru că, deși-mi place verde şi ție-ți place albastru, indiferent de circumstanțe, trebuie să învățăm să conviețuim amiabil, pentru că spațiul în care trăim este finit și nu putem să ne luăm la bătaie în supermarket de fiecare dată când ne vedem.

  Așadar, când vine vorba de orașul Cluj-Napoca, Zilele Clujului 2014 au demonstrat diversitatea culturala a municipiului. Au extins orizonturile culturale ale clujenilor și nu numai. Așa cum mulți dintre noi ar trebui sa știe, populația Clujului, deși majoritar română, este amestecată cu populație maghiară, romă și alte etnii. Nu trebuie uitat nici faptul că orașul s-a bucurat la un moment dat în trecut de o comunitate evreiască înfloritoare, care și-a lăsat o amprenta vizibilă şi azi. Iar ca bonus peste amalgamul etnic permanent (cu peste 320,000 oameni în 2011) mai vin anual cca. 100,000 de studenți din toată țara și din afara ei.

  Așadar, dat fiind numărul mare de studenți care fragmentează şi mai mult plăcinta diversității etnice, ziua de 21 Mai devine si mai importantă. Asta pentru ca prin sărbătorirea ei putem înlătura stereotipuri negative… Și să insuflam celor prezenți, măcar pentru o zi, toleranță și înțelegere față de semeni.

   

  Foto via