7 sfaturi pentru o sesiune Zen

istock_000019147376medium

O, nu! Din nou? Serios? Da, din nou. Ea bate la ușă constant și vine periodic, chit că o aștepți sau ești plecat de acasă. Adevărul e că nu prea îi pasă. E aici și vrea să te chinuie, să te macine, să te distrugă, să te facă să simți că nu mai poți; e tot ceea de ce te temeai când te gândeai că te așteaptă ce e mai  rău. Iat-o că a ajuns, prezentă la datorie. Vrei să te ascunzi sub fusta restanțelor sau să îi vii de hac, să o anihilezi din timp? Da, știam că nu ești un laș. De aceea vreau să îți fiu aliat. Am venit cu informații secrete din tabăra inamică.

1. Ține-te departe de internet

Știu. Complicat, greu, absurd… Mai ales că de pe rețelele de socializare, spaima timpului alocat pentru studiu, afli ce mai fac colegii, cum și ce învață…. Și cine știe? Poate tocmai s-a anunțat ceva foarte important, ceva vital – la fiecare opt minute!

2. Îndepărtează-te de ispită

Care moment din viață e mai prielnic pentru o relație romantică și serioasă, totodată, dacă nu anii de studenție? Care moment din viața de student, dacă nu  sesiunea, te îmbie mai mult să îți petreci timpul într-un mod plăcut, în afara foilor, cărților și evidențiatoarelor?

3. HOOO! Calmează-te! Adună-te!

Atunci când te întorci în sfârșit la mult îndrăgitele cursuri spune-ți pot!” nu te impacienta și nu te cățăra pe toți pereții de panica notei ce va fi să vină, căci nu te poți concentra și iată unde merge o altă cantitate prețioasă din timpul și energia ta.

4. Hrana de student

Cu siguranță că în sesiune ai cel mai puțin timp de alocat gătitului, cumpărăturilor sau plimbărilor spre cantină. Exagerarea cu snack-urile de la alimentara din colț pot îngreuna concentrarea și să facă rău organismului și pe termen scurt. Nu știu, eu, cel puțin, așa am auzit…. Încearcă să te hrănești corespunzător, bea multe lichide (nu exagera nici cu cafeaua, totuși), asigură-ți necesarul de energie.

5. Nu fura din somn

Da, știu, nu ai apucat să înveți și se apropie examenul… Nu sacrifica timpul de somn pentru a studia. Oricum, nu te vei putea concentra și vei citi în gol (asta dacă nu ești una din acele păsări de noapte de care am tot auzit), informația se va înmagazina greu, vei acumula oboseală psihică, iar la examen cu sigurană nu vei fi în forma optimă.

6. Fără combinații suspecte

Decât să înveți cu serialul sau filmul pornit, ori cu căștile în urechi, mai bine relaxează-te în totalitate pentru o perioadă și apoi întoarce-te la învățat. Dacă abordezi multitasking-ul s-ar putea să-ți dai seama la un moment dat că  nu mai știi nici ce-ai citit, nici ce s-a întâmplat pe ecran.

7. Detaşează-te

Nu este necesar să te consumi până la epuizare. Până la urmă, ești mai important decât notele. (Cu toate că, în mod paradoxal, calmul îți crește și șansele de reușită!). Încearcă să te detașezi de „worst case scenario”, adoptă o atitudine relaxată. Până la urmă, asta ar putea  fi ocazia ta să arați lumii ce geniu doarme în tine.

Acum te poți întoarce la citit, dar preferabil acolo unde îți sunt rătăcite cursurile.

Foto via

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.