
Dacă ai trecut prin centrul Clujului, cu siguranță ai auzit piese celebre cântate la saxofon. Chiar dacă ai traversat grăbit strada sau te plimbai cu o cafea în mână, când ai ridicat privirea ai dat de un tânăr ce cânta la saxofon, exact la intersecția străzilor de lângă Teatrul Național.
Roland Miklos studiază biologia la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Are 22 de ani și este din Marghita, județul Bihor. Îi place să încânte trecătorii în timpul liber cu sunetele magice ale saxofonului, pe care îl declară cel mai sexy instrument. Pentru el, cântatul pe străzi este o combinație dintre util și plăcut. Cum viața de student nu este deloc ușoară, câștigă bani din mâna generoasă a trecătorilor ce aud Brucia la terra din celebra serie The Godfather. Pare a fi propriul său „business”.
Am încercat să îl cunosc mai bine pe viitorul concurent al show-ului Românii au talent pe durata interviului, însă, sfios din fire, preferă să răspundă la întrebări și, totuși, să lase loc și de mister. Nu se laudă cu mari câştiguri. A reuşit să strângă suficienţi bani în cei doi ani de activitate şi şi-a cumpărat propriul saxofon.
De unde ai acestă pasiune pentru muzică?
De 8 ani cânt, pentru că tatăl meu a venit într-o zi și mi-a spus că saxofonistul său din trupă nu mai vrea să performeze. Mi-a propus să învăț să cânt la saxofon. I-am spus că vreau să încerc și am mers 6 luni la un profesor.
Ce te-a atras la acest instrument?
Prima dată m-a atras pentru că este un instrument exotic – este și cel mai sexy instrument – și, pentru că m-a îndrumat tatăl meu spre acesta, a început să îmi placă.
De unde ai avut primul saxofon?
După ce am început să cânt, primul saxofon mi l-a cumpărat tata. Acum mi-am cumpărat și eu unul negru.
Mulți te consideră un artist al străzii. Când ți-a venit această idee de a cânta în locuri publice?
Acum doi ani mi-a venit această idee pentru că nu am avut bani, ca alți studenți, iar după asta am vrut să văd cum reacționează oamenii. Prima dată oamenii au reaționat bine, au fost pozitivi. 99% dintre ei au fost pozitivi, iar restul de 1% negativi.
Ai participat la preselecțiile show-ului Românii au talent. Cum a fost întâlnirea cu jurații și ce așteptării ai de acum?
Prima dată am fost în fața unui juriu – chiar nu știu cine a fost în acel juriu – care mi-a dat doar răspunsuri de „da”,apoi am ajuns în fața juriului de la Românii au talent , unde au fost patru persoane, din care toți au spus „da”. Acum aștept să mă sune și să îmi spună dacă am mers mai departe sau nu, dar eu cred am să merg și că o să mă văd la București cu ei.
Ai participat alături de alți prieteni sau te-a indrumat cineva să participi la acest show?
Cântam pe stradă și a trecut pe lângă mine un băiat care lucra la Românii au talent. Treaba lui era să caute oameni cu talent, m-a întrebat dacă nu vreau să particip și i-am spus hai să încercăm.
Nu doar cei care cântă sunt considerați artiști ai străzii. De multe ori, vedem persoane care pictează în natură, dansează, fac caricaturi sau graffiti în diferite spații publice. Au un simţ artistic aparte. Nu îl ascund, ci îl împărtăşesc cu cei din jur pentru că asta îi defineşte.
Dacă ai călătorit prin orașele mari ale lumii sau ai urmărit reportaje despre acestea, inevitabil ai observat oameni care distrează și încântă turișii. Ei sunt cei care dau viață marelor piețe, însuflețesc orașele vechi și le fac deosebite. Ei trăiesc viața cu o plăcere continuă, se simt propriii lor stăpâni.