Cursuri în aer liber

protest

Nu e un text despre politică. E un text despre oameni, despre eroi.

Am fost acolo. Am respirat alături de aproximativ zece mii de clujeni. Disperarea a dus mii de suflete în stradă, disperarea a făcut ca oamenii să scandeze „Unica soluţie, înc-o revoluţie!”.

De ce? De unde atâta frustrare, de unde atâta dorinţă de schimbare?

Răspunsul e uşor de formulat: oamenii s-au săturat ca acest popor să stagneze, oamenii s-au plictisit să fie minţiţi şi consideraţi simpli pioni, când, de fapt, ei sunt ţara, ei sunt tot.

Mulţi au spus că tineretul s-a mobilizat, s-a unit. Este o dezinformare! Am văzut foarte mulţi tineri la protestul din 14 noiembrie din Cluj-Napoca. Dar de remarcat e faptul că, alături de tineri, au stat copii, părinţi şi bunici. Am văzut toate categoriile de oameni, am văzut o Românie mare şi unită.

Totul a început de la un eveniment organizat pe o reţea de socializare. Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa, pe motiv că s-au săturat de sistemul corupt, de recesiunea continuă a acestei ţări. S-au săturat ca părinţii sau copiii să plece peste hotare.

La ora 18:00, mii de clujeni erau în Piaţa Unirii, înarmaţi cu steaguri, pancarte şi voci puternice, pregătite să se facă auzite. Au fost trei ore în care ei au condus, trei ore în care s-au simţit liberi, stăpâni pe situaţie. A contat doar dorinţa, determinarea. Au cerut să se facă dreptate. Au cerut să le fie respectate drepturile cetăţeneşti. Greu de acceptat că în anul 2014 suntem nevoiţi să ieşim (din nou) în stradă ca să cerem ceea ce ni se cuvine.

,,Vrem un preşedinte care nu ne minte!”

Atât! Adică vrem respectul cuvenit. Vrem ca generaţia noastră să îşi intre în drepturi. Vrem să fim ultimii martori ai corupţiei şi ai hoţiei din România. Nu vrem să ne vedem copiii în stradă, oricât de palpitant o să li se pară când o să le povestim cum a fost să cântăm şi să strigăm împreună.

A fost frumos!

Deşi nu aş fi vrut ca istoria să se repete, deşi aş fi vrut să trăiesc într-o ţară civilizată, unde să primesc ceea ce e legal să primesc, a fost frumos! A fost frumos să văd oameni care luptă împreună, oameni care îşi unesc forţele pentru ca viitorul să fie mai bun.

Ştiţi ce mi-a placut cel mai mult? Nu vocile care se înălţau efectiv la cer, nu faptul că erau mii de oameni care acaparau străzile Clujului. Mi-a plăcut că, deşi românii au fost dezamăgiţi zi de zi în ultimii douăzeci şi cinci de ani, vineri, în data de 14 noiembrie 2014, eu am observat speranţă în glasul poporului roman şi am început să cred din nou în schimbare.

 

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.