Unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt, unu, doi, trei, și număratoarea continuă. Fiecare balerină se mișcă la fel, imitând dansul fulgilor pe care am dori să îl vedem și afară. Astăzi nu au îmbrăcat rochiile albe care le arată rolul.
Apoi urmează dansul soliștilor, Spărgătorul și Maria. Dan Haja și Andreea Jura, cei care interpretează aceste roluri, ajunşi amândoi la aproape 25 de ani, au jucat în Spărgătorul de mai mult de 5. Dar chiar dacă au avut contact cu scena încă din liceu, fiecare ridicare de cortină este întâmpinată cu emoţii. „Groaznic”, aşa se simte înainte de a urca pe scenă. Însă după e „cel mai frumos sentiment, eşti în al nouălea cer”. Astfel descrie Dan Hoja începutul şi sfârşitul unui spectacol. Totuşi, pentru a ajunge acolo, ai nevoie de mai multă determinare decât în majoritatea profesiilor.
Vlad Maier interpretează mai multe roluri în acest spectacol, precum Fritz – fratele Mariei, Regele Şoarecilor, dansatorul rusesc şi paiaţe. „Spărgătorul de nuci” a fost chiar primul spectacol în care a debutat la Opera Maghiară.
O bucată de leucoplast se înfășoară pe degetul mic de la piciorul stâng. Apoi un șervețel umed este rupt în două, iar fiecare jumătate vine pusă în jurul degetelor mari de la picioare cu leucoplast, peste care se înfășoară elastic. În final, și degetul mic de la celălalt picior este înfășurat. După aceea, se pune puţină pudră de talc pe silicoanele care protejează degetele, iar peste ele se iau poantele și se leagă panglicile.
Încălzirea muşchilor, exersarea mişcărilor, iar apoi repetiţia efectivă. Orele trec, picioarele obosesc, dar atunci când eşti pe scenă, nu se vede decât zâmbetul. Şuvita care nu stă la locul ei nu o atingi decât atunci când ieşi de pe scenă, pentru că mâinile trebuie să îşi menţină poziţia.
„Spărgătorul de nuci”, baletul în două acte de Piotr Ilici Ceaikovski, cu libretul inspirat din povestirea omonimă a lui E.T.A. Hoffmann, este apreciat de decenii în întreaga lume. O tradiţie a tuturor companiilor de balet este prezentarea de Crăciun a acestui minunat spectacol. Nu este de mirare că fiecare dintre balerini au ajuns să își creeze o relație personală cu spectacolul de-a lungul anilor. Pentru Andreea înseamă „o revenire la copilărie”, pentru Vlad „o poveste de Crăciun care aduce pe toată lumea împreună”, iar pentru Dan reprezintă „atmosfera de Crăciun”. “Spărgătorul de nuci” este în aranjamentul lui Oleg Danovski, sub care a studiat coregrafa Felicia Șerbănescu la Constanța. Pentru ea, chiar și acum, după ce şi-a schimbat rolul, din balerină în coregrafă, sentimentele sunt la fel: „înainte de pas de deux […], când aud acordurile de la valsul florilor, un pic mi se trezesc emoţiile ca atunci înainte de a intra în scenă.”
În 3 şi 17 decembrie, de la ora 18:30, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, a fost susţinut spectacolul care prezintă o poveste de Crăciun fără cuvinte, putând fi înţeleasă de oricine.