Viziuni despre Crăciun

Christmas-Songs-New-Wave-Modern-Rock
via rocksubculture.com

Am impresia că lumea se întreabă mereu de ce are nevoie pentru a trăi un Crăciun de poveste, ca cel din filme și cărțile de basme, într-o lume care se dezvoltă atât de rapid și riscă să-și uite tradițiile odată cu fiecare iarnă ce trece. Nu e mare tam tam, e chiar ușor – asta dacă știi să păstrezi rețeta Crăciunului din trecut, combinată nu noile „trenduri” ce reușesc să se strecoare ani la rând.

Cum lumea evoluează din punct de vedere tehnologic, tot mai mult involuează din punct de vedere al tradințiilor și obiceiurilor, indiferent de context. Tot ce contează mai nou pentru unii este să facă poze la mâncare în loc să o mănânce și să-i simtă adevăratul gust, să bea nu pentru plăcerea de a degusta, ci pentru a se da în spectacol, să meargă la colindat nu de dragul spiritului Crăciunului, ci pentru a primi cât mai mulți bani sau alcool. Trist. Sărbătorile din ziua de astăzi clar nu sunt ceea ce erau odată – sună clișeic, însă așa este.

Observ generațiile ce vin din urmă și cum trec indiferenți pe lângă orice urmă de obicei sau tradiție – cum preferă, în schimb, să pună accentul pe dimensiunea și valoarea (în bani) a cadourilor pe care le fac de Crăciun (și nu numai), cum așteaptă nerăbdători Seara de Ajun și nu pentru farmecul ei, să stea cu familia și să-și etaleze hainele de firmă pe care le poartă în „Sfânta” zi. Ei, de aici, nici să nu mai vorbim de vreo șansă în a merge la vreun concert simfonic sau de Crăciun – care, sincer, nu te omoară sau te fac de rușine, ci pur și simplu îți induc acel spirit al Crăciunului despre care toți zic că a dispărut.

Nu a dispărut, nu va putea dispărea niciodată, atâta timp cât știm cum să îl întreținem. Familie, prieteni apropiați, vin fiert, colinde, împodobitul bradului, cadouri simbolice și colindători – nu sunt doar clișee despre un Crăciun ideal sau scene dintr-un film perfect de sărbători – sunt simplele ingrediente de care are nevoie un Crăciun pentru a fi așa cum și-l dorește fiecare.

Nu e despre etalarea banilor, cât de pompos e bradul sau cât de încărcată e masa cu mâncăruri ce nu sunt nici măcar tradițional românești. Nimic din toate astea nu contează atunci când ai familia aproape. Da, știm că îi vedem aproape zilnic sau că ne sâcâie cu mesaje și telefoane mereu – dar vei simți cât de fără sens e Crăciunul în momentul în care familia nu este lângă tine.

Pe lângă toate acestea, există la noi un eveniment, an de an, pe care l-aș recomanda la orice oră, oricui care „strigă după ajutor” pentru un Crăciun așa cum se cuvine. Unii vor spune că e banal, că e fără sens sau li se pare clișeic. Așteptați până veți merge și voi, chiar și de curiozitate.

Mi-am dorit de ani buni să ajung la acest concert, iar anul acesta dorința mi s-a îndeplinit. Am știut mereu că e ca cireașa de pe tort, singurul ingredient necesar de care mai am nevoie în rețeta pentru un Crăciun feeric.

Concertul extraordinar de Crăciun marca Ștefan Bănica Jr. – da, chiar el. Sala Palatului plină, patru seri la rând. Peste 20.000 oameni prezenți să simtă magia Craciunului prin intermediul unui singur om, a unui band și a unei trupe de balet – plus o întreagă poveste împărtășită de-a lungul serii, timp de două ore. Îți dă o senzație de „piele de găină” încă din momentul în care intri pe ușa clădirii și știi că toți oamenii aceșta au venit pentru a aduce un plus de farmec în ritualul lor de sărbători.

Oameni pe scaune, scări și în picioare – ne-am pierdut locurile deja rezervate. Parcă s-a întâmplat cu un motiv, pentru că pe scări a fost mai bine și nimeni nu ne-a stat în față. „Drum liber” la filmat, ascultat, pozat și încântat. Nu l-am mai văzut pe Bănica live, dar e ca la televizor – carismatic, mereu cu zâmbetul pe buze și cu replica la el, mereu pregătit să transforme din niște „banale” melodii și colinde de Crăciun un adevărat spectacol și feerie de iarnă. Lumini, efecte speciale, invitați speciali și un balet pe măsură. A fost cum m-am așteptat – chiar mai frumos. Și a trecut incredibil de repede, pentru că am savurat fiecare vers și melodie cu o oarecare melancolie fericită.

Orice sezon de iarnă și Crăciun merită un spectacol de acest gen. Nu neapărat Ștefan Bănica Jr. (pentru că nu toată lumea este fan), dar cel puțin un concert simfonic, chiar și cele organizate în cadrul Târgurilor de Crăciun. Să ne facem nouă o favoare, oricât de încăpățânați am fi unii dintre noi, pentru că, pe lângă nebunia cumpărăturilor și a cadourilor pentru cei dragi avem nevoie de o pauză, un moment de respiro și un bilet la un eveniment de acest gen.

De acum veți ști cum să vă planificați următorul Crăciun. Iar rețeta este una cât se poate de simplă și… feerică, bineînțeles.


Posted

in

by

Tags: