Cui nu-i plac plimbările prin parc ? Două-trei ore de linişte şi relaxare, la aer curat şi departe de vuietul oraşului. Dar ce ziceți de un parc arheologic? O bucată de istorie aflată doar la 50 km de Cluj-Napoca, în comuna Țaga.
Parcul Etnoarheologic Experimental Țaga, realizat în cadrul Centrului Etnoarheologic de Cercetări Experimentale, este situat lângă baza arheologică a comunei și aparține de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Construcția a început în 2005, prin reconstituirea unui sat preistoric. În prezent, în cadrul satului se găsesc: o locuință neolitică, un bordei dacic, un furnal de topit minereu de fier, mai multe ateliere în curs de realizare (atelier de prelucrat piatra, atelier de prelucrat osul și pielea, atelier de prelucrat lemnul, un atelier de olărit) și, în curs de finalizare, un observator astronomic cu coordonatele cerului de acum 6750 de ani.
De ce la Țaga? „Descoperirile de la Țaga sunt deosebit de importante pentru cunoașterea și explicarea procesului de neolitizare din Câmpia Transilvaniei, atât pentru fazele de început (Valea Mileului) cât și pentru cele de sfârșit (La Hrube ). Ambele stațiuni sunt pe cap de vale, pe pâraie mici, dar văi largi, potrivite creșterii animalelor și agriculturii.”, explică Dr. Zoia Maxim, cercetător principal al departamentului de arheologie, precum și faptul că „arheologia experimentală” dă răspunsul cel mai complet la această întrebare. Arheologia experimentală este o știință care are ca scop aflarea de adevăruri istorice. Ea folosește diferite metode, tehnici, analize și abordări pentru a crea și a testa ipoteze bazate pe o sursă istorică arheologică, precum structuri antice sau artefacte.
Pentru a putea fi prezentate, aceste lucruri trebuie văzute, iar eu am participat la construcția câtorva dintre ele.
Casa neolitică
În 1997, în cadrul săpăturilor arheologice, s-au cercetat mai multe case neolitice din cadrul unei așezări fortificate de tip „cetate”. Aceste case aveau substrucție de lemn cu pereții împletiți și lutuiți (chirpici). Stâlpii de rezistență erau înfipți în solul steril astfel încât, arheologic, s-au putut cerceta gropile acestor stâlpi. După golirea și cercetarea gropilor, arheologii le-au umplut cu nisip și pietriș pentru a nu se deteriora forma. În urma scoaterii pietrișului, s-au amplasat stâlpii de susținere ai noii locuințe, exact pe locul și cu dimensiunile locuinței neolitice. În interior s-a încercat refacerea inventarului antic (vatră, masă de lucru, pat, război de cusut etc.) și s-a construit un mic hol care protejează ușa dinspre vest (vânturile dominante).
Construcția s-a facut în etape, urmărindu-se deteriorările în timp, temperaturile interioare, rezistența pereților și a acoperișului, realizându-se poze și executându-se reparații. Acoperișul fiind confecționat din stuf, s-a deteriorat în timp (9 ani). De aceea, acum necesită reparații mai ample. Fiecare perete s-a realizat în altă tehnică de îmbinare a nuielelor (observarea rezistenței).
Casa dacică (bordei)
Casa dacică a fost reconstruită după tipul și dimensiunile unei astfel de construcții cercetate în Valea Mileului, în 2004.
În bordei se coboară pe scări, care duc într-o încăpere semi-adâncită (70 cm) cu pereții lambrisați ( identic cu situația din săpătura arheologică). Pământul escavat din groapă a fost pus la 1m distanță de marginea gropii pentru a fi un spațiu utilitar de jur împrejur (dormit, depozitat). Acoperișul „în 3 ape” se sprijină pe pământul supraînălțat (înălțime optimă în interior).
Observatorul astronomic
Observatorul se află pe platoul din spatele celor două case și este în curs de finalizare. Este alcătuit dintr-un stâlp central (reprezentând soarele), care își proiectează umbra pe o bancă cu marcaje (lunile anului). Spre est și vest, pe o raza de 3m, se află stâlpii (plasați sub forma unui cerc) care indică solstițiile și echinocțiile, iar ultimul cerc, cu raza de 4m, va indica stelele călăuzitoare ale activităților agrare și magico-religioase, printre care: Sirius, Pleiadele, Arcturus din constelațiile Orion, Taurus și Casiopea. Toate aceste constelații se regăsesc în Cultul fecundității si fertilității, Cultul moșilor si strămoșilor, Cultul soarelui.
Parcul s-a construit cu ajutorul voluntarilor. La proiect au participat elevi (licee din Sighetul Marmației și Cluj-Napoca), studenți (universități din Iași, Sibiu, Alba, Reșița și Caransebeș), doctoranzi și masteranzi de la universitățile din Sibiu și profesori universitari din București.