O gură de relaxare: Turda

    Chiar dacă vine sesiunea și suntem nevoiți să învățăm, ne putem face puțin timp și pentru relaxare. Iar dacă în articolul anterior v-am recomandat exclusiv locuri exterioare, de data asta vă propun și unul interior, în care puteți medita sau chiar învăța. Am de gând să vă port tot prin apropierea Clujului, chiar pentru a nu vă răpi mult timp de la învățat.

    cheile turzii
    Cheile Turzii

    Cheile Turzii

    În cazul în care ai chef de o drumeție mai solicitantă, îți recomand acest loc. Iar dacă e vorba de o excursie de mai multe zile și parcurgi locurile prezentate anterior, atunci de la Cascada și Lacul Ciucaș te poți duce printr-o pădure, pornind din locul de tabără. Valea are aproximativ un kilometru și jumătate, iar înconjurul acesteia are aproximativ patru, care, mai ales vara, sunt parcurși cu greutate.

    Locul este protejat din anul 1938. Asta se poate explica prin faptul că, din aproximativ 3500 de tipuri de plantă din țară, 1000 se regăsesc aici, printre unele foarte rare, precum usturoiul sălbatic, tisa, scorușul, garofița albă, ceapa ciorii și capul șarpelui. În continuare, în Cheile Turzii se regăsesc aproximativ 70 de specii de animale. Cu ocazia zilei biodiversității, organizată în anul 2005, au fost identificate 320 de specii de fluturi. Animale rare și protejate care trăiesc aici sunt pietrarul sur, fluturașul de stâncă, mierla de piatră, liliacul cu aripi lungi, acvila de munte și tritonul cu creastă, iar șopârla de perete este foarte răspândită.

    În pereții văii se cunosc 32 de peșteri și alte 20-30 de arcade și firide. Opt peșteri depășesc adâncimea de 20 de metri, cea mai mare, Peștera Mare sau Peștera lui Balica, având 120 de metri.

    pestera cheile turzii

    Peste râul Hășdate atârnă mai mult de zece poduri, care îți ușurează drumeția și te ghidează dintr-un capăt în altul al văii.

    Stâncile din Cheile Turzii sunt foarte atrăgătoare pentru cei pasionați de cățărat, însă doza de adrenalină o pot lua aici doar cei bine echipați, deoarece pot fi periculoase. Pentru acest lucru, se organizează anual de mai multe ori cursuri, expediții sau chiar concursuri.

    După ce parcurgi traseul din vale, urmează unul montan, de aproximativ 300 de metri. Ajuns în vârf, ți se taie răsuflarea la vederea peisajului mirific. Se poate vedea Turda, comuna Mihai Viteazu, cabana dinspre Cheia, sau o parte a stâncilor.

    Tot în vârf se găsește și o cruce din metal. La început, aceasta era făcută din șine de cale ferată, dar din cauza faptului că a căzut, a fost înlocuită.

    În cazul în care te-ai decis că vrei să te duci în Cheile Turzii, nu îți uita acasă hainele rezistente la ploaie, deoarece precipitațiile sunt dese. La intrare sau ieșire, depinde din care parte pornești, vei fi nevoit să plătești o taxă de intrare de 4 lei, însă este posibil să ai și noroc și să scapi gratis. Și ar fi frumos dacă te-ai abține de la fumat acele câteva ore în care parcurgi traseul, precum „te roagă” și un afiș chiar la intrare.

    Salina Turda

    Orașul Turda se situează la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, iar Salina Turda se află în cartierul Turda Nouă sau în centrul turistic Salina-Durgău.

    Exploatarea sării din acest loc poate data încă din vremea romanilor, care ar fi lucrat doar la suprafață, la o adâncime de 10-15 metri. O parte din lacurile sărate din zonă se presupune că s-au format în gropile săpate de aceștia. Romanii au folosit sarea de aici până în anul 274 d.Hr.

    Exploatarea este reluată în secolul al XIII-lea, numărul ocnelor crescând odată cu nevoia din ce în ce mai mare de sare. Lucrările miniere de deschidere a amplasamentului actual sunt începute doar la finalul secolului al XVII-lea. Activitățile în salină au încetat în anul 1932 din cauza lipsei productivității. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost folosită drept adăpost antiaerian.

    Salina a fost redeschisă în 1992, de această dată fiind obiectiv turistic. Iar în perioada 2008- 2010, a fost modernizată în cadrul unui proiect de 6 milioane de euro.

    Salina

    Aceasta are o adâncime de aproximativ 110 metri, având mai multe săli și mine.

    Principalele încăperi sunt Mina Teresa, Mina Rudolf, Mina Ghizela și Mina Anton (izolată de public), Galeria Franz Josef, Camera Cailor, Camera puțului de extracție și Camera Altarului.

    Galeria Franz Josef reprezintă intrarea din Turda Nouă, având o lungime de 917 de metri, iar pe peretele stâng al pasajului se află următoarea prescurtare: K.F.J.Fü.Sb. (König Franz Josef Fürst von Siebenbürgen = Regele Franz Josef, prinț al Transilvaniei).

    Mina Tereza este cea mai adâncă, având 112 metri. Cascada de sare, lacul subteran și insula artificială din lemn alcătuiesc peisajul feeric, care este completat de o sumedenie de lumini atârnând. Pe lacul subteran se poate „circula” cu ajutorul bărcilor închiriabile.

    Mina Ghizela a fost transformată, iar acum reprezintă bază de tratament.

    Mina Rudolf este adâncă de 42 de metri. Accesul la vatra minei este oferit de 172 de trepte, 13 etaje sau de un lift din sticlă, care oferă o vedere panoramică. Acest loc oferă cele mai multe activități posibile, de la simpla plimbare pentru admirarea țurțurilor de sare la o tură cu roata mare, loc de distracție pentru cei mici, biliard, minigolf, bowling, tenis de masă sau alte sporturi. Amfiteatrul are o capacitate de aproximativ 100 de persoane și poate fi închiriat pentru orice eveniment.

    salina.

    În afara celor enumerate, salina deține și un centru spa cu masaj și fitness, având și bazin de înot. Pentru aceste servicii se plătește separat, decât prețul de intrare în salină.

    În cazul în care îți iei cu tine de învățat, o poți face fără probleme în Mina Ghizela, Mina Tereza sau Mina Rudolf, unde sunt bănci.

    Dacă nu îți uiți carnetul de student beneficiezi și de mici reduceri la intrare și în centrul spa.

    Lacurile Durgău

    Lacurile sărate se află la intrarea nouă în salina Turda. Acestea s-au format prin umplerea cu apă a unor foste mine de sare prăbușite. Există șase astfel de lacuri, însă unele au secat și doar două au fost amenajate în așa fel încât să fie folosite în scop turistic și/sau terapeutic.

    La intrare, după ora 17 sau dacă ești student, plătești o taxă de 5 lei.

    Iar dacă tot ești prin zonă, în Turda poți vizita și alte obiective turistice, precum grădina zoologică, mormântul lui Mihai Viteazul, statuia Dr. Ioan Rațiu, lapidariul, Palatul Princiar, biserici sau alte clădiri semnificative.