A crescut în Cluj, a învățat în Cluj, iar acum își desfășoară activitatea tot în Cluj: e chitarist al formației clujene de rock Semnal M. E prea mult Cluj într-o singură frază? Pentru Cătălin Pop nu. Cătălin este un tânăr talentat care la numai 25 de ani a ajuns să cânte pe scenă alături de nume consacrate ale rock-ului românesc, precum Ștefan Boldijar și regretatul Solomon Francisc, membri fondatori Semnal M și nu ar părăsi Clujul pentru niciun alt oraș din România.
Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată de către tatăl său la o vârstă foarte fragedă. Nu i-a plăcut chitara clasică, de la care, spune el, „mă dureau degetele”. A ajuns să îndrăgească apoi chitara electrică și rock-ul, după ce a ascultat un CD cu muzica celor de la Pink Floyd. Chitara a devenit parte importantă a vieții lui: „studiam la chitară și mergeam la școală, atât făceam”. A apărut apoi dorința de a împărtăși muzica sa cu ceilalți și s-a implicat în numeroase proiecte, cel mai important fiind formarea unei trupe alături de niște prieteni, Keep Away.
„Unul din momentele speciale de pe scenă a fost când am cântat cu Anda Iosip și cu Oana, sora mea, la Teatrul Național, la noaptea porților deschise din 2013. Chiar înainte să începem, ne-am instalat toate instrumentele pe fugă și am terminat mai repede decât credeam. Am așteptat puțin până să se ridice cortina și-am stat la povești în șoaptă, să nu se audă în sală. Când s-a ridicat cortina am rămas mut. (…) Se auzea așa de frumos murmurul oamenilor din sală. Prima dată când am văzut sala de la teatru plină dinspre scenă.”
Și voia mai mult, voia să fie mai bun. A apelat la Florin Ștefan, chitarist al formației Semnal M la acea vreme, pentru a-l ajuta și a-i da lecții de chitară. Nu avea de unde să știe ce surpriză îi pregătește Florin, însă. Într-o după-amiază, la una din lecții, vine și asistă chiar Ștefan Boldijar. A doua zi, Cătălin Pop e invitat în formația Semnal M. „Am acceptat invitația pentru că nu sunt o trupă comercială și din respect pentru Iuliu Merca. Cu ajutorul piesei Desculț în iarbă am ajuns să-i știu pe cei de la Semnal, iar acum îmi place și mai mult muzica lor. Sunt piese necunoscute ale lor pe care dacă le asculți atent sunt mai frumoase decât hit-urile.”
Pentru că îi place ceea ce face și pentru că îi admiră pe oamenii cu care lucrează, Cătălin nu consideră Semnal M o rampă de lansare. A câștigat experiență, iar numeroasele ieșiri în fața publicului l-au ajutat să crească personal, deși mărturisește că „sunt concerte la care mă fac mic” (n.r. de emoții). Anul acesta a cântat alături de trupa sa la încheierea festivalului de muzică folk Invitație la Castel: „acolo a fost altceva. Am participat drept concurent la prima ediție a festivalului, nu am luat nimic, m-am enervat, m-am ambiționat și în al doilea an am luat trofeul. Acum am cântat ca invitat.”
„Au fost multe momente faine de-a lungul timpului, de care îmi amintesc cu drag, dar parcă nu au nicio valoare când le povestesc. Poate așa sunt eu. N-aș vrea să le încarc artificial de semnificație.”
Recunoaște că mai e atenționat de Ștefan Boldijar, dar nu se poate supăra. Din contră, îl admiră pe liderul de acum al trupei și e impresionat cu câtă pasiune cântă și după atâția ani. „El a mai rămas din garda veche și mă bucur că poate duce trupa mai departe.”
Întrebat care e melodia lui preferată, Cătălin spune că nu poate alege, toate îi sunt dragi, dar se trezește adesea fredonând Urare.
Dincolo de scenă, Cătălin Pop e informatician, a absolvit un liceu și o facultate de informatică, iar acum lucrează în domeniu. Asta îi conferă stabilitate economică și îi oferă posibilitatea ca ceea ce face pentru trupă să fie pasiune și implicare afectivă. „Mă întreb de multe ori cum să dau mai departe ceea ce simt, good vibe-ul ăla.” Spune, de asemenea, că e o persoană pragmatică și că uneori artistul din el nu e eliberat complet de rigorile și calculele informaticii: „muzica și informatica se ceartă pentru timpul meu”.
Un alt proiect de care tânărul clujean e mândru e cel al Operei Maghiare, Jesus Christ Superstar, unde a avut ocazia să facă parte din trupa care i-a acompaniat pe scenă pe Răzvan Krivach și Dudu Isabel. „În acel proiect a fost prima dată când am lucrat cu un dirijor și mi-am dat seama cât e de util acest lucru.”
Pus să se descrie în trei cuvinte, Cătălin Pop nu reușește, dar spune că: „Sunt optimist, sper că nu naiv.”