Fotografii reușite cu orice cameră foto

    Nu oricine vrea sau are posibilitatea să investească o mulțime de bani într-un aparat foto scump. Dar asta nu înseamnă că pozele făcute cu alte device-uri trebuie să iasă prost. Vom oferi în continuare 5 pași care, combinați, pot duce la fotografii reușite chiar si cu un simplu telefon. 

    how_to_feature

    1. Fundalul – Unul dintre cele mai importante puncte la care trebuie să fim atenți atunci când fotografiem pe cineva este fundalul. De cele mai multe ori, el este vinovat pentru obținerea unei fotografii proaste. Și asta din cauză că elementele de compoziție nu scot în evidență modelul. Dacă fundalul nu permite o compoziție reușită, evită să introduci elemente din acesta. Abordează unghiuri diferite. Mișcă-te în jurul subiectului și încearcă să-l încadrezi pe un fundal cât mai simplu, din elemente și culori puține. Asta va atrage atenția privitorului asupra modelului tău, și nu asupra crengilor, stâlpilor și turnurilor care ies din capul acestuia. Ține minte: de cele mai multe ori trebuie să acorzi mai multă atenție fundalului decât modelului.

    2. Folosește zoom-ulDacă obiectivul aparatului tău permite zoom, folosește asta în avantajul tău. Nu doar că eviți astfel distorsiunile optice, dar ajuți și la separarea subiectului de fundal, obținând “efectul de blur” (sau bokeh). Pentru asta, îndepărtează-te  cât poți de mult de subiect și folosește zoom-ul la maxim. Atenție, însă! Pe măsură ce faci asta ai nevoie de o stabilitate mai mare pentru ca fotografia ta să nu iasă mișcată.

    3. Regula treimilor – Este cea mai utilizată schemă de compoziție din fotografie. Imaginează-ți câte două linii ce împart cadrul tău în 3 zone egale atât pe orizontală, cât și pe verticală. La intersecția acestora se obțin 4 puncte, considerate puncte de forță. Vei da un aspect mult mai îngrijit fotografiei dacă plasezi subiectul pe unul dintre punctele de forță. (în general, unul dintre ochii modelului se plasează în aceste puncte). Încearcă să eviți plasarea subiectului în centru. Sunt și excepții, însă de multe ori oferă cadrului un aspect banal.

    4. Folosește blitz-ul în plin soare – a) Poate părea ciudat, având în vedere că în plină zi este lumină destulă, însă de cele mai multe ori soarele produce umbre foarte dure pe fața modelului. Aceste umbre pot fi “umplute” cu ajutorul blitz-ului. Cele mai multe aparate foto au opțiunea “Forced flash”, ce permite utilizarea blitz-ului și atunci când este destulă lumină.

    b) Blitz-ul poate fi de asemenea utilizat când dorim să fotografiem subiectul contra luminii (cu soarele în spate). De multe ori, aparatul folosit în modul automat tinde să reducă luminozitatea (expunerea) cadrului atunci când lumina este prea multă. Rezultă un fundal corect expus, însă cu un subiect întunecat. În acest caz, soluția este aceeași ca în cazul reducerii umbrelor. Forțăm aparatul să folosească blitz-ul. Astfel obținem atât fundalul, cât și subiectul corect expuse.

    5. Joacă-te cu unghiurile– De multe ori dorim să evidențiem sau să sugerăm, fizic sau psihologic, dimensiunile unui subiect. Fotografiind modelul dintr-o poziție mai joasă decât el (de jos în sus), se creează senzația de mărire a acestuia (se aplică în general la oamenii care vor să sugereze putere, impozanță). La capătul opus, un subiect fotografiat de sus în jos creează impresia de mic (de cele mai multe ori, femeile sunt avantajate dacă sunt pozate dintr-un astfel de unghi).