Dreamcatcher-ul sau prinzătorul de vise își are originea în cultura tribului Ojibwa din America de Nord și este unul dintre cele mai fascinante obiecte tradiționale ale nativilor americani. Ințial, a fost folosit în scopul alungării viselor urâte, deoarece amerindienii credeau despre aerul nopții că ar fi plin de vise negative și pozitive.
Acesta era creat din crenguțe de salcie împletite în formă de cerc, de care erau atârnate pene, mărgele, pietre și săgeți. Acestea lăsau visele să coboare în mintea visătorului. În interiorul cercului se afla o împletitură de fire de forma unei pânze de păianjen, care captura visele urâte. În mod tradițional, dreamcatcherul era atârnat în apropierea patului.
Totuși, cu timpul, acest talisman și-a mai pierdut din însemnătate. Lemnul, pielea și penele s-au transformat în materiale ca metalul sau plasticul. A fost adoptat și de alte culturi. Astfel, a devenit foarte comercializat. Acum putem observa tematica dreamcatcher-ului reprezentată şi în modă. Regăsim prinzătorul de vise în tatuaje, modele de manichiură, accesorii și chiar imprimat pe anumite materiale textile.
Chiar dacă sunt foarte ușor de achiziționat, legenda spune că trebuie realizate personal pentru a te apăra într-adevăr de coșmaruri. Odată cu popularitatea lor, a crescut și numărul tutorialelor pe Internet. Astfel, dacă vrei să confecţionezi un dreamcatcher, dar nu știi de unde să începi, tutorialele îți vor fi de ajutor.