Primitive – sună… ,,primitiv”, nu? Ei bine, nu e chiar așa, dată-fiind apariția recentă a acestui grup. Primitive este un grup de parkour și freerunning din Cluj-Napoca, care a luat naștere aproximativ acum 6 ani. De atunci, băieții își exersează mișcările sub acest nume.
Ce înseamnă parkour și freerun
Deși numele grupului ne duce cu gândul la agresivitate și comportament nestăpânit, ce fac ei este, dimpotrivă, calculat, eficient și sigur, ,,eficient” fiind sinonim pentru parkour, iar ,,spectaculos” pentru freerunning, după cum spun practicanții.
,,Parkour constă, în primul rând, în a-ți adapta corpul și mintea la mediul înconjurător, a-ți antrenezi corpul ca să depășești anumite obstacole, cum sunt balustradele, barele, pereții, să poți să depășești aceste obstacole într-un mod rapid și eficient și folosind cât mai puțină energie. Ceea ce e foarte important când cineva se apucă să facă sau când vede oameni care fac parkour sau freerun, e să înțeleagă un lucru: prima dată a apărut parkour ca modalitate de a depăși eficient obstacole. Ca derivat al parkour-ului, a apărut mișcarea freerunning, care implică mai mult salturile acrobatice și mișcările inspirate din gimnastică.”, declară Andrei, un veteran al grupului.
De la grup la asociație
Când i-am întâlnit, Primitive era doar un grup și număra 10 persoane care participau activ la antrenamente. Acum, Primitive este o asociație și pe lângă veteranii grupului, mai numără 30 de persoane care doresc să învețe mișcările acestui sport.
Andrei sau, pe numele său ,,de scenă”, Spider, este cel care s-a ocupat de demersurile necesare înființării asociației. N-a fost ușor, dar a meritat. El este, totodată, și președintele asociației.
,,Înotdeauna ne-a trecut prin cap ideea de a avea un club sau de a avea o asociație, de a avea ceva formal, legal, ca să putem să cerem niște aprobări, să cerem o sală de sport. Și acum, în cadrul unui proiect de fundraising, am obținut o sumă de bani și derulăm niște workshop-uri”, spune Andrei.
Workshop-uri pentru tinerii vicioși
De când funcționează ca asociație, cei din Primitive organizează workshop-uri, iar feedback-ul este pozitiv, 30 de tineri fiind înscriși până acum.
,,E un sport liber, se poate practica oriunde, e foarte dinamic și te solicită, sunt foarte multe mișcări”, spune Diana, începătoare.
,,Îmi oferă libertate de mișcare, o ieșire din mediul obișnuit unui om. Te învață să te adaptezi unui mediu, oricare ar fi el”, spune un alt începător.
Workshop-urile se țin de două ori pe săptămână, pe o anumită perioadă de timp, un antrenament fiind de forță și unul de tehnică.
,,Practic, derulăm un program de mentorat în parkour. Suntem câțiva oameni cu experiență, câțiva traineri care țin workshop-urile”, declară Andrei.
,,Încercăm să transmitem mișcarea mai departe, să-i învățăm pe tineri, în special pe cei cu un stil de viață sedentar, sau cei care consumă tot felul de băuturi alcoolice, droguri, să-i influențăm în mod pozitiv și să-i aducem cu noi la antrenamente, să facă mișcare”, mai spune acesta.
Filozofia din spatele sportului
Deși la prima vedere pare un sport impulsiv și neorganizat, în spatele acestuia stă o filozofie care numară principii precum:
- Mens sana in corpore sano
- Siguranța primează: ,,Înainte să faci un salt te întrebi «Pot să fac saltul acesta? Da sau nu?», Nu există «Cred că pot să îl fac». Da – îl fac, nu – mă întorc la antrenament și mai exersez, mai fac condiție fizică și fac saltul la o intensitate mai redusă sau la o înălțime mai mică”
- Libertate în mișcare: ,,Mediul înconjurător e playground-ul tău”
- Cooperarea: ,,La parkour nu există competiție. S-ar putea să vedeți pe internet, prin S.U.A, au încercat, au făcut câteva experimente, dar mulți s-au accidentat. Toți cei care susțin parkour-ul în sensul real al cuvântului, inclusiv David Belle și grupul Yamakasi din Franța, cei care au pornit această mișcare, susțin cooperarea în loc de competiție.”
Toată lumea e entuziasmată de parkour și freerunning
Cui nu-i plac back-flip-urile? Cine nu e impresionat de o asemenea mișcare? Și cine nu ar fi încântat să vadă, în calitate de spectator, sau să facă, în calitate de practicant, în parc sau oriunde altundeva, această mișcare? Asta este ceea ce-ti oferă parkour-ul: libertate de mișcare pentru practicanți și spectacole vizuale pentru privitori.
,,Nu sportul, ci expunerea. Un alt mod de a te expune, de a te manifesta, de a arăta ce capacități fizice ai. Este o noutate pentru noi, cei de 70 de ani”, declară un spectator înfocat.
,,Nu e greu ce facem, doar că nu se vede munca din spatele tuturor lucrurilor pe care le facem și care sunt spectaculoase. Totul începe de la mișcări foarte simple și se tot lucrează pe ele până când par spectaculoase”, spune Sergiu, un alt practicant.
,,Mie mi-a zis doctorul că nu am voie să fac sport de performanță. Practic, parkour-ul a fost pentru mine o metodă de a mă refugia, să fac și eu o formă de sport, o formă de mișcare. Iar pe măsura ce anii au trecut, am descoperit că e un lucru care îmi dă încredere în mine, mă ajută să fiu mai creativ, mă ajută să fiu mai sociabil, pentru că toate antrenamentele se țin afară. Are foarte multe beneficii”, mărturisește Andrei.
,,La început, mi-a plăcut pentru că era liber, nu necesita nicio investiție financiară și majoritatea prietenilor mei îl practicau.”, spune Cristi, practicant de parkour.
,,Nu ai un profesor care să-ți zică cum să faci. Ești lăsat să-ți descoperi corpul, să-ți descoperi potențialul creativ și să exersezi, să înveți mișcări”, declară Andrei.
Cu pasiune și determinare se poate obține orice. Iar noi ne bucurăm că Primitve s-a extins dintr-un grup într-o asociație și așteptăm să ne lase cu cât mai multe ,,wow-uri” prin mișcările lor.