Vasile Petruşan este un interpret de muzică populară din Sălaj. Locuieşte în Cluj alături de familia sa, iar aici şi-a început cariera muzicală. Poate fi descris ca un domn de seamă, foarte atent cu cei din jur şi cu un şarm aparte. Se simte bine atunci când este înconjurat de oameni şi asta se observă din vocea calmă şi sclipirea din privire.
În timpul liber este şofer de taxi. Aşa l-am şi întâlnit pe acest om. În maşină se auzeau piesele populare cântate de o voce remarcabilă, iar când mi-a vorbit, imediat am făcut legătura. Descoperisem un artist! Atunci mi-am propus că trebuie să aflu mai multe despre acest domn.
De la cine ați moștenit această voce?
Într-adevăr, este un dar, cum poate spune oricine, oferit de Dumnezeu. În familie cânta mama, dar omul cu o voce extraordinară, care umplea și răsuna satul, era bunicul meu. El a cântat foarte frumos, dar așa erau vremurile atunci, fără posibilități de afirmare. Ei, săracii, au rămas cu lucrul câmpului și cântatul.
Cine v-a ajutat să vă faceţi o carieră de interpret de muzică populară?
Cariera mi-am început-o eu, dintr-o ambiţie foarte puternică. Bineînţeles, m-a ajutat şi vocea. Am ţinut neapărat să particip şi la emisiunea-concursFloare din grădină.
Aţi participat la nenumărate festivaluri de-a lungul carierei, alături de interpreţi cunoscuţi, cum ar fi Sofia Vicoveanca, Achim Nica, Maria Ciobanu şi mulţi alţii. Alături de care interpret aţi cântat şi v-a impresionat?
Achim Nica! M-a impresionat cu vocea lui aparte, o voce deosebită, inconfundabilă, care mi-a lăsat o amprentă foarte puternică în cântul popular.
Aveţi piese cunoscute cum ar fi La izvorul măgurii sau Doru-i pasăre ce zboară. Care piesă vă este cel mai aproape de suflet?
Toate îmi sunt dragi, pentru că fiecare piesă pe care o interpretez sau pe care am înregistrat-o la radio îmi este dragă. Dar cea mai aproape de sufletul meu, care cred că mă caracterizează cel mai bine, este La izvorul măgurii.
Cum este domnul Vasile Petruşan în viaţa de zi cu zi?
Un om simplu, un om modest, un om sociabil şi un om tot timpul cu zâmbetul pe buze.
O altă pasiune sau meserie pe care o aveţi este cea de taximetrist. Ce v-a determinat sa o alegeţi?
Nu cred că am ales-o. Meseria mea de bază este inginer constructor. Însă, după aproape 25 de ani de muncă, mi-am stopat activitatea datorită unor probleme de sănătate.
Cum vă încântaţi clienţii? De obicei aveţi în maşină CD-urile cu piesele dumneavoastră sau fredonaţi?
Le am în maşină, dar niciodată nu vreau să-i atrag pe acei clienți care sunt în maşină cu melodiile mele sau să le spun că eu sunt interpret de muzică populară. Dar foarte mulţi mă cunosc. În momentul în care ei urcă în maşină, mă întreabă dacă chiar sunt Vasile Petruşan, cel care cântă la televizor. Mă întreabă de ce fac şi taximetrie şi le răspund că a munci nu este o ruşine.
Revenind la muzică, ce pregătiţi pentru ascultătorii de muzică populară?
Am un mănunchi de cântece din zona Sălajului şi sper ca anul acesta să finalizez încă un CD, doar cu aceste cântece autentice.
Aveţi muzica la suflet.V-aţi gândit pentru cât timp mai doriţi să cântaţi?
Nu m-am gândit pentru cât timp. Am cântecul la suflet şi îl voi duce până dincolo, în cealaltă lume.