Boyhood – Invitație la autocunoaștere

    După o  bună perioadă de timp în care susțineam cu tărie că nu mai apar filme bune și încă mă delectam cu vechituri prăfuite de vreme, am început de curând să le mai dau o șansă. Printre  alegerile mele se află Boyhood, un film dificil de încadrat într-o anume categorie, având în vedere că a fost filmat pe parcursul a 12 ani.

    boy

    În mod evident, apariția acestui film a stârnit o curiozitate generală. Avea să apară pe marele ecran un film mult așteptat. Regizorul, Richard Linklater, și-a propus să realizeze un film care să apropie cât mai mult publicul de acțiune, dându-i senzația că acesta trăiește o dată cu personajele. Acest lucru s-a putut realiza prin crearea unor identități exacte ale personajelor, păstrându-se aceiaşi actori, indiferent de trecerea însemnată a timpului. Desigur acest lucru a necesitat o perioadă lungă de timp și o muncă semnificativă, însă acestă doză de credibilitate a dus la incitarea publicului.

    Boyhood are un început tipic fad și simplu, simplitate care durează cam pe tot parcursul filmului. Startul se dă la începutul copilăriei lui Mason, un băiețel în vârstă de 6 ani care urmează să treacă prin diferite transformări fizice și psihologice, însoțit de sora lui, Samantha, și mama lui, Olivia. Părinții lui Mason sunt divorțați. Tatăl său întârzie să se maturizeze, iar mama acestuia tinde să alegă bărbaţi nepotriviţi, însă, în ciuda comportamentelor membrilor familiei sale, Mason evoluează.

    Acest film te determină să trăiești experința odată cu personajele. Vei identifica, pe parcursul filmului, întâmplări simple din viața de zi cu zi. Mason este un exemplu viu  care arată efectele trecerii timpului din punct de vedere fizic și psihologic. Succesiunea întamplărilor parcurse de personaj formează, în timp, un mod de gândire, percepție a realității.

    Boyhood nu are efecte speciale, explozii, scene amoroase sau crime, ci pur și simplu redă povestea noastră, a fiecăruia. E o invitație la autocunoaștere atât pentru adolescent, cât și pentru părinți și bunici. Filmul cuprinde perioada dintre copilărie și maturitate. Ne oferă posibilitatea de a observa problemele cu care se confruntă o familie modernă , cu urcușuri și coborâșuri. Deși pe parcurs apar certuri sau situații critice, acestea sunt depășite, în cele din urmă, prin pozitivism și speranță.

    Spre final, lucrurile încep să se așeze, membrii familiei se realizează pe diferite planuri, iar Mason începe să facă primii pași spre maturitate. Sfârșitul este marcat prin plecarea adolescentului la facultate. Finalul ne oferă, de fapt, un nou început, lăsând în urma lui sentimente plăcute de serenitate și împăcare.

    Boyhood, unul dintre favoriţii la premiile Oscar din acest an, a fost nominalizat la șase distincții ale Academiei, printre care cea pentru „Cel mai bun film” sau cea pentru „Cel mai bun scenariu”.