Clujul este un oraș mare, care trebuie redescoperit continuu pentru a-i afla frumusețea și poveștile. Tocmai acest lucru este pus în valoare de proiectul Redescoperă frumusețea Clujului.

r1

foto: Andrei Steopan; via Redescopera frumusetea Clujului

Când vii într-un oraș mare cum e Clujul, desigur că sunt câteva locuri de care ai auzit și care aduc mândrie orașului, pe care ai vrea să le vizitezi. Locuri precum Cetățuia, Dealul Feleacului, centrul orașului, cu Piața Unirii și spațiul pietonal de pe Eroilor, Turnul Croitorilor sau Piața Muzeului sunt arhicunoscute. Și-apoi te întrebi ce mai e de vizitat. Aici vine în ajutorul vostru proiectul Redescoperă frumusețea Clujului. Acest proiect constă în plimbari de duminică alături de persoane de toate vârstele care au aceeași dorință ca și tine, pe străzi și prin cartiere nu foarte cunoscute, prezentând Clujul dintr-o altă perspectivă decât din cele auzite. În fond, frumusețea stă în lucrurile mărunte… și necunoscute.

Inițiat de un nou-venit în oraș, curios de a vedea orașul din toate unghiurile, proiectul a început și a numărat la început puține persoane, dar cu timpul s-au adunat mai multe.

,,A fost o ediție de Zilele Clujului, 5MS, la care colegul nostru care acum nu mai face parte din echipă, Emanuel Tănasă, a ținut un discurs pe tema Redescoperă Clujul. El venea din afara Clujului și fiindcă nu cunoștea prea multe persoane din Cluj, nu cunoștea efectiv orașul, și-a prezentat discursul pe ideea asta de plimbare”, ne spune Teodora Pleșa, coordonatoarea proiectului.

10930113_642513322537446_9049849244146475904_n

Teodora Pleșa
foto: Lucian Niță; via Redescopera frumusetea Clujului

Proiectul a fost susținut încă de la început și de Adina Gânscă

,,Am participat la acel eveniment. Mi-a plăcut enorm ideea, erau zece persoane care nu erau din Cluj și ne convingeau pe noi cât e de frumos Clujul, pe care-l considerau casa lor. Am văzut pagina de Facebook pe care a pus-o Emanuel, l-am contactat și i-am zis: «Eu nu știu ce vrei să faci, dar proiectul mi se pare extraordinar», și de atunci au început întâlnirile, mărturisește doamna Adina Gânscă.

Teodora a participat la proiect de la a doua întâlnire din pasiunea de a se plimba, însă, vazând lipsa de organizare, a hotărât să stabilească ea traseele pentru următoarele plimbări.

,,De la a doua plimbare m-am atașat și eu grupului, am văzut că ei nu au un traseu formal și am zis: «Uite, eu sunt pasionată de Cluj, sunt născută și crescută în Cluj, lasă-mă pe mine să fac!», și de atunci eu fac traseele, spune Teodora.

Proiectul adună în fiecare duminică atât tineri, cât și personae mai în vârstă, locuitori ai Clujului sau studenți veniți din alte orașe, sau turiști sau străini care doresc să se stabilească aici și găsesc în proiectul „Redescoperă frumusețea Clujului” o oportunitate de a descoperi toate colțișoarele orașului.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.