La job sau la cursuri?

blogpost8.8.20131
via Getty Images

Dacă data trecută v-am spus cum stau lucrurile în State în ceea ce privește piața de muncă, acum am de gând să vă povestesc puțin și despre locurile de muncă din țară. Vă voi vorbi mai ales despre cele care vă privesc,  joburile din timpul facultății, fie ele part time sau full time.

În orașele mari, cum este Clujul, multe companii au nevoie de angajați în plus în perioada septembrie- iunie, deoarece în această perioadă sunt mai mulți locuitori în oraș, mai ales studenți veniți din diferite părți ale țării sau ale lumii. Aceste ocazii le oferă o gamă variată de posibilități de angajare tinerilor studenți care doresc să aibă banii proprii, să acumuleze experiență pe piața muncii sau să-și ocupe timpul liber cu ceva util.

Din ce în ce mai mulți studenți se încumetă să lucreze în paralel cu facultatea,  fie în domeniul în care studiază, fie în cu totul altul. Unii aleg să renunțe la weekend-uri  sau  să lucreze după ore, în timp ce alții aleg să se înscrie la facultate cu program fără frecvență, în timpul săptămânii având destul timp să lucreze.

Kinga este studentă la FSEGA, în primul an de master. Lucrează de trei ani ca ospătar, iar de jumătate de an și ca femeie de serviciu. Locuiește singură și e pe jumătate orfană, așa că am fost curioasă cum reușește să își împartă programul astfel încât să le facă pe toate. „Momentan, am noroc că am ore doar după-masa și, în cazul acesta, lucrez dimineața. Șeful, desigur, mă înțelege și îmi face programul și după cum am orele la facultate. Lucrez mai mult în week-end. La birouri fac curat zilnic, seara, după ce ies de la facultate, după plecarea tuturor angajaților.” Ea a mai zis că pe lângă toate astea are timp și pentru petreceri și ieșit cu prietenii. Dacă ar avea de ales între facultate și job, ar alege serviciul pentru a se putea întreține, argumentând și cu faptul că „e puțin greu să îți găsești un loc de muncă stabil”.

Ion ar trebui să termine în vară facultatea de business. Lucrează de aproape doi ani la un hypermarket, la sfârșitul săptămânii. Acest  fapt  i-a afectat notele, astfel încât acum are foarte multe restanțe. De când are bani, are și curaj să se mai împrumute din când în când. „Ajung să dau tot salariul pe datorii. Se întâmplă să nici nu îmi fie de ajuns.” Acum o săptămână a fost diagnosticat cu diabet, din cauza stresului.

Victoria, studentă în ultimul an la USAMV, a ales să fie casier la un hypermarket în weekend-uri. Ea s-a angajat cu scopul de a-și aduna bani pentru banchet. Însă, oricât de importantă ar fi fost pentru ea rochița frumoasă sau simpla prezență la restaurantul de fițe, ea ar fi ales facultatea în schimbul locului de muncă.

Tiberiu, student la UTCN, a decis să își câștige banii de buzunar ca vânzător de electrocasnice și mobilier și să devină independent financiar. După un an și jumătate, a ales locul de muncă în defavoarea studiilor,  unul dintre motive fiind faptul că matematica i-a pus bețe-n roate la examene. Acum este un angajat model și apreciat. Între timp, a terminat și un curs de mecanică și în timpul liber repară mașini.

„Să lucreze, chiar și cu minimul de ore pe zi, dar să o facă. Experiența contează foarte mult în CV. Nu contează în ce domeniu lucrezi, doar să o faci”, este sfatul lui Kinga pentru cei care se gândesc să-și găsească un job.

În cazul în care decideți să vă angajați, vă sfătuiesc să o faceți cu toate actele în regulă. Fiți foarte atenți când citiți contractul și citiți-l până la capăt, deoarece se pot ivi clauze conform cărora să ajungeți să nu fiți plătiți sau să fiți nevoiți să prestați și alte servicii decât cele discutate cu angajatorul. Dar poate cel mai important este să nu vă apucați să lucrați înainte de a semna contractul, chiar dacă vi se promite că va veni și acel moment. Se poate întâmpla să munciți, iar la final să fiți concediați și să nu vă primiți nici banii, indiferent de momentul angajării.

Există cazuri și cazuri. Experiențele diferă de la persoană la persoană și nu noi alegem neapărat cum să fie ele, plăcute sau neplăcute. Cu siguranță, însă, fiecare are ceva de învățat de pe urma lor. Noi hotărâm dacă dorim sau nu să trăim o asemenea experiență încă din timpul facultății.


Posted

in

by

Tags: