RISE Project la FSPAC

WorkshopRISEProject1425116063-1024x385

Workshop-ul „Investigarea Corupției și Crimei Organizate – Tehnici Avansate de Colectare și Procesare a Datelor” a avut loc în perioada 5-8 martie, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca (FSPAC).

Jurnaliștii au vizitat până acum și alte centre universitare din țară, ne spune Ștefan Mako, reporter RISE Project și Casa Jurnalistului: „Workshop-ul face parte dintr-un proiect de training adresat studenților la jurnalism din toată țara. Au fost deja cursuri în Iași, Sibiu și București, urmează Timișoara și probabil vom mai face și în alte orașe, ulterior. Am ales marile centre universitare, unde există școli de jurnalism cu oarecare tradiție și subiecte locale sau regionale cu potențial național, ca studenții să fie motivați să pună în practică ce învață.”

În cadrul acestui proiect, participanții au aflat de la jurnaliștii Romana Puiuleț, Daniel Bojin și Ștefan Mako care sunt pașii prin care trebuie să treacă în realizarea unei anchete jurnalistice bine documentate, care sunt bazele de date disponibile on-line spre consulatare și cum anume pot să găsească un subiect de investigat.

Unul dintre jurnaliștii prezenți la acest workshop, Ștefan Mako, a fost student al facultății noastre. Acesta ne spune care sunt impresiile lui după această vizită: „Pentru mine a fost prima vizită mai lungă la facultate după șase ani. Pe de-o parte, m-am întristat de încremenirea în trecut pe care am regăsit-o în unele locuri. Încă aștept ziua când facultatea va fi un centru de inovație în jurnalism, un loc în care să se deschidă orizonturi noi pentru studenți și meserie în același timp – deocamdată, rămâne un loc de antrenament pentru un stil de presă care nu mai există de mult, deși se chinuie să ne convingă de contrariu. Pe de altă parte, am fost surprins de entuziasmul studenților participanți, de viteza cu care au învățat să folosească instrumentele prezentate și de subiectele foarte bune pe care le-au propus. Mi s-a confirmat încă o dată cât de important e să faci ceva practic, din care poți culege roadele aproape imediat și sunt convins că o să colaborăm cu mulți dintre studenți și în viitor.”

Câteva anchete realizate de către jurnaliștii RISE Project le-au fost prezentate studenților prezenți, urmând apoi o sesiune de Questions & Answers, în cadrul căreia studenții au avut ocazia să afle chiar de la realizatorii materialelor cum anume s-au documentat pentru găsirea ilegalităților existente, care au fost pașii pentru realizarea materialelor, cum sau dacă i-au marcat realizarea unor astfel de material și dacă difuzarea lor a adus ceva schimbări în societate.

Jurnaliștii le-au explicat studenților că cea mai mare reușită a lor după difuzarea unui material prin care se scot la lumină anumite fapte ilegale este ca acel material să aducă o schimbare în societate, să fie văzut de cine trebuie și să fie sesizate neregulile existente – fapt care ar aduce după sine diminuarea afacerilor murdare și a corupției. Referitor la materialele realizate de RISE, jurnaliștii ne-au spus că au fost câteva în urma cărora s-au făcut diferite cercetări sau altele care au putut constitui chiar probe în instanță.

Tot în cadrul acestui workshop, participanții au avut ocazia să cunoască și alți jurnaliști RISE, care au realizat anchete importante, în urma cărora persoanele implicate au avut de suportat consecințe precum imposibilitatea de a candida pentru a intra în Parlamentul Republicii Moldova (vezi cazul lui Renato Usatii, în urma anchetei „Asasin în lege”).

Astfel, studenții prezenți la acest workshop au avut ocazia să învețe diferite „trucuri”, pe care nu ai cum să le știi decât în momentul în care practici acest tip de presă. Workshop-ul la care au participat le-a oferit acestora posibilitatea de a-și da seama dacă le-ar plăcea sau nu să practice chiar ei jurnalismul de investigație într-o formă corectă, în care să nu fie expuși și să cunoască regulile.

Cristina Bejan, studentă în anul II la Departamentul de Jurnalism al FSPAC, ne spune ce a însemnat pentru ea acest workshop: „Acest workshop mi-a schimbat viziunea despre jurnalismul de investigație, am avut ocazia să lucrez cu oameni din domeniu și, într-un fel,mi-au stârnit curiozități care mă motivează să vreau să cunosc mai multe lucruri.

Alexandra Boierean

Alexandra Boierean