Mașini zburătoare. Mașini cu puteri supranaturale. Șoferi și mai și. Mașinile mai sunt și distruse, oamenii niciodată. Kilograme de gloanțe. Pare să fie rețeta standard a majorității filmelor de acțiune. Oricât de mari fani ai genului am fi, la un moment dat totul pare mult prea greu de crezut și prea exagerat. Nu te poți uita la infinit la filme care merg pe aceeași idee, din în ce mai ridicolă, în unele cazuri. Nu vorbesc, însă, și de Fast & Furious. Chiar dacă fiecare film din această franciză mai sfidează o lege a fizicii, lucru inevitabil, de fapt, uităm repede asta datorită actorilor. Aceștia încheagă o relație de prietenie extrem de puternică și reală atât pe marele ecran, cât și în spatele lui. De fapt, nici nu mai vorbim de prietenie, ci de o adevărată familie. Nici nu e nevoie să fi urmărit filmele anterioare ca să-ți dai seama de asta, e suficient să mergi la Fast and Furious 7.
Filmul a avut premiera în România pe 3 aprilie. După ce l-a învins pe Owen Shaw în Fast & Furious 6, Dominic Toretto (Vin Diesel) se întoarce acasă împreună cu toată familia, sperând la o viață normală. El încearcă să o facă pe Letty să își recapete memoria, în timp ce Brian (Paul Walker) se obișnuiește cu viața de familie alături de Mia (Jordana Brewster) și fiul lor. Fratele lui Owen, Deckard Shaw (Jason Statham), le strică însă planurile. El caută răzbunarea împotriva celor care i-au băgat fratele în comă și nu se va lăsa până nu o va obține. O apariție notabilă aici este Kurt Russell, cunoscut pentru roluri precum cele din Tango & Cash (1989) sau Deathproof (2007).
Mașinile sunt piesele de rezistență Fast & Furious din punct de vedere vizual, dar mai ales financiar, datorită însușirilor exclusiviste pe care le au. De exemplu, mașina din Dubai în care se află programul în jurul căruia se concentrează acțiunea, Lykan HyperSport, este a treia cea mai scumpă din lume, la 3.4 milioane $ și poate atinge 385 km/h.
Coloana sonoră a fost compusă de Brian Tyler, renumit pentru muzica din filme și jocuri video precum Thor: The Dark World, Avengers: Age of Ultron sau Need for Speed: The Run. Două dintre melodiile care evocă din plin legăturile sufletești dintre actori și personajele lor și adaugă un plus de sensibilitate filmului, mai ales datorită lui Paul Walker, sunt Wiz Khalifa – See you again și Kid Ink – Ride out.
Pelicula întrece și cele mai mari așteptări în privința încasărilor din box-office în primul weekend de la lansare. Conform boxofficemojo.com, Furious 7 are, până acum, doar în SUA, încasări de 143 de milioane $. În România, cifra se ridică la aproape 3.700.000 de lei. De asemenea, filmul a depășit mai multe recorduri și se bucură la nivel mondial de un mare succes. Întreaga franciză are încasări de 2.4 miliarde $ începând de la primul film, din 2001.
Pelicula a fost cu atât mai așteptată cu cât este ultima în care apare Paul Walker, actorul murind tocmai într-un accident de mașină, la jumătatea filmărilor. Acest fapt a reprezentat o mare provocare pentru regizorul James Wan, cunoscut pentru filme de groază precum Saw, The Conjuring sau Insidious. Filmările au trebuit întrerupte o perioadă, până întreaga echipă de producție s-a pus de acord asupra felului în care vor decurge lucrurile în continuare. Inițial, nu erau siguri dacă chiar vor termina filmul, dar după ce și-au revenit din șoc, au dus totul la bun sfârșit tocmai pentru Paul, deoarece și-au dat seama că este cel mai bun mod de a-i onora memoria și ar fi fost exact ceea ce și-ar fi dorit și el.
Felul ingenios în care lucrurile au decurs de la reluarea filmărilor în aprilie 2014 merită știut de toți fanii Fast & Furious și nu numai. În primul rând, James Wan și echipa sa au pus cap la cap toate scenele în care apare Paul din părțile 4, 5 și 6 ale francizei, alături de cele din ultima parte pe care a reușit să le filmeze. Apoi, au început să îi studieze fiecare detaliu al mimicii, fiecare vorbă, pentru a ști exact cum ar fi făcut el sau ce ar fi spus într-o anumită situație. Un rol foarte important l-a avut și scenaristul Chris Morgan, care a modificat varianta inițială pentru a se potrivi cu toate scenele și replicile filmate cu Paul. Frații lui mai mici, Caleb și Cody, dar și actorul John Brotherton, au ajutat din postura de dubluri. Apoi, specialiștii în efecte vizuale le-au înlocuit fețele cu cea a lui Paul. Vocea lui Brian este, pe alocuri, o combinație între cea a lui Paul și a fraților săi.
O scenă cu un mare impact emoțional este cea a convorbirii telefonice între Brian și Mia, în care Brian vorbește ca și cum știe că probabilitatea de a muri în această ultimă misiune este mare, iar Mia îi mărturisește că vor mai avea un copil. Paul Walker a apucat să filmeze el însuși această scenă, însă Jordana Brewster și-a filmat partea ei doar după ce Paul a murit, ceea ce a făcut ca totul să fie cu atât mai dificil din punct de vedere emoțional pentru toată lumea.
Principiul familiei stă la baza filmelor din franciza Fast & Furious. Indiferent că vorbim de relațiile dintre personaje sau cele dintre actori în viața reală, ele sunt la fel de puternice. Finalul filmului ne demonstrează din plin acest lucru. Vorbele lui Dom, care își ia la revedere de la Brian, nu pot să nu rezoneze cu audiența, deoarece este clar că e un “la revedere” definitiv și în viața reală. Astfel, scenariștii au decis să nu îi omoare personajul, ci doar să îl retragă din activitățile periculoase pentru a se dedica familiei. Tot în memoria lui Paul, urmează câteva scene cu el de la primul film până la ultimul, un rămas bun de la toți colegii lui, pentru care a reprezentat un frate adevărat și cel mai bun prieten.