Teatru la o ceaşcă de cafea

156089_650441498400878_7693611134646212169_n

Puține sunt acele localuri în care întâlnim cultura în forma ei clasică, cum ar fi literatura sau teatrul. Iar pe cât posibil, încercăm să le evităm. Una dintre aceste locuri este și pub & coffee shop-ul La Cizmărie de pe strada Samuil Micu. Acesta s-a deschis de aproximativ un an și se poate mândri cu o varietate largă de evenimente găzduite.

Pentru început, numele cafenelei sugerează mai mult un atelier unde se repară cizme și pantofi. Chiar dacă nu întâlnim un pantofar care să ne repare tocul la vechile sandale, ne putem lăsa aici o pereche de pantofi, care să completeze decorul. Pantofii unora au devenit ghiveci pentru florile din geam, atârnă pur şi simplu pe pereţi sau în unele colţuri ale locului. Pantofi găsim şi la băile cafenelei, unde tocurile înlocuiesc mânerele.

Localul structurat din două etaje este gazda unor evenimente social-culturale din ce în ce mai des. Recent, la parter, a avut loc o Seară de Tango Argentinian. Cu puţin timp în urmă, la etaj, a fost organizat de Domeniul Arcaşilor Atelierul de confecţionat săgeţi. Cu această ocazie, s-au făcut şi demonstraţii de tras cu arcul. Însă aceste evenimente sunt precedate şi urmate de multe altele, printre care se numără serile de teatru, lansările de cărţi, petrecerile tematice, concursurile, vernisajele foto şi de pictură, concertele indie, rock sau pop. În ultima lună a avut loc şi întâlnirea cercetașilor, dar şi Mental Comedy cu Vlad Grigorescu, participant la „Românii au talent”.

Amenajarea cafenelei este una inedită. Chiar dacă mesele şi scaunele sunt făcute din paleți de lemn, acestea sunt confortabile, lucru care se datorează, poate, şi micilor perne. Ce e drept e faptul că, în caz de neatenţie, lucrurile mai mici puse pe masă pot cădea cu uşurinţă. Paleții de lemn sunt folosiți şi ca decoraţii, fiind puși pe pereţi, pictaţi sau colorați cu spray.

Atmosfera este oferită de muzica indie şi de şemineul din perete, mai ales în perioada rece. Cu ocazia diferitor evenimente, locul prinde şi mai multă culoare mulţumită decoraţiunilor tematice, cum ar fi, de exemplu, bradul din sticle de bere sau inimioarele de Dragobete.

Cafeneaua se deosebește de restul localurilor nu doar prin faptul că este gazda unor evenimente social-culturale, ci și în privința angajaților sau a clientelei pe care o are localul. În primul rând, suntem, poate, obişnuiţi să vedem angajații în uniformă. Iar dacă nu, ni se pare mai ușor să distingem chelnerul prin mulțime prin simplul fapt că poartă șorț. Atmosfera din La Cizmărie este una destinsă, iar asta se dovedeşte şi prin faptul că angajaţii nu poartă uniformă sau vreun semn sau accesoriu distinctiv. În cazul în care asta şi prietenia chelnerului nu îi sunt îndeajuns cuiva să se simtă cu adevărat comod, îşi poate duce chiar şi animalul preferat cu el., Din februarie, localul primeşte oficial şi clienţi pe patru labe. Astfel, este una dintre puţinele cafenele din oraş care primesc prietenii necuvântători ai oamenilor, precum este şi Lꞌatelier Cafe sau Jaxx.

Meniul este unul bogat, mai ales în ceea ce priveşte băuturile. Pentru cei îndrăzneţi, există cafele şi cocteiluri cu o mulțime de ingrediente. Aşa sunt şi specialitatea casei, Cafeaua Cizmarului şi Cafeaua Cizmăriţei, care conţin, printre altele, irish cream, liquor, suc de portocale sau cocos. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, nu îşi merită banii, 9.50 lei pe ceaşcă. Pentru studenţi sau vânători de oferte sau gratuităţi, după-masa cafeaua e din partea casei, în cazul în care dai check-in pe Facebook. Mai nou, ,,O carte faină de donezi, o cafea din partea Cizmarului savurezi!”.

Foto via La Cizmărie


Posted

in

by

Tags: