Sorin Misirianţu: Portretul artistului la 20 de ani de activitate

Este absolvent al Departamentului de Teatru al Facultăţii de Litere, specializarea Actorie, din anul 1995. Începând din luna septembrie a aceluiaşi an şi până astăzi, Sorin Misirianţu este angajat al Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Actorul ne mărturiseşte că începutul carierei sale a fost marcat de „un debut fulminant pe montarea mea, Dac-aş fi rege, pe texte de Radu Stanca şi cu formaţia Talitha Qumi live, pe scena mare a Teatrului Naţional. Apoi, fireşte, colaborări multiple cu diverşi regizori”. Spectacolul despre care aminteşte actorul a avut premiera în data de 13 ianuarie 1996.

0079_5b980
Pe lângă actorie, Sorin Misirianţu a colaborat şi cu televiziunea. Timp de patru ani, între 1996-2000, a prezentat emisiunea Ora şase, bună dimineaţa, la studioul PRO TV Cluj. Ulterior, a colaborat cu televiziunea Tele Europa Nova, fiind prezentatorul emisiunii de divertisment Lumea cu susu’n jos, împreună cu Ioan Isaiu, actorul alături de care Sorin Misirianţu a jucat în spectacolul invitat Menage a trois din 10 mai 2015, în Sala Mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Despre spectacolul Menage a trois, acesta spune că: „E prima dată când joc pe scena Teatrului Național alături de prietenul meu Ioan Isaiu. E o mare plăcere să joc o comedie extrem de apreciată de public la Cluj, în fața spectatorilor mei dragi”. Sorin Misirianțu a semnat și regia acestui spectacol.

De altfel, actorul ne mărturiseşte că televiziunea a fost mai mereu aproape de sufletul său, motiv pentru care a cochetat frecvent cu acest domeniu: „Acum pregătesc un sitcom care se numeşte Luzării. Să vedem ce televiziune o să îl aprobe”.

În anul 2002, a absolvit și secția Regie a Departamentului de Teatru din cadrul Facultății de Litere. La întrebarea „Este greu să îmbini aceste două domenii?”, răspunsul a fost: „E necesar pentru dezvoltarea mea profesională. Dacă nu aș fi și regizor, nu aș reuși să înțeleg niciodată sufletul/mecanismul unui actor”.

0753_dd209

20 de ani de activitate propriu-zisă

Anul acesta, în luna septembrie, se împlinesc fix 20 de ani de la începerea activității în cadrul Teatrului Național din Cluj-Napoca. Sorin Misirianțu a avut ocazia de a interpreta, de-a lungul timpului, numeroase roluri în spectacolele jucate aici, după cum urmează: Ivan Vasilievici Lomov, în spectacolul Cerere în căsătorie; Mark în spectacolul Trainspotting; al doilea bărbat, în spectacolul Bigudiuri / între 5 și 7; Marc în Artă, de Yasmina Reza și altele. De asemenea, a semnat regia mai multor spectacole jucate la Naționalul clujean: Cerere în căsătorie, de A.P. Cehov (10 octombrie 2000); Trainspotting, de Irvine Welsh (9 mai 2003); Bigudiuri / între 5 și 7, de Mimi Brănescu și Emanuel Ciocu (27 februarie 2005); Artă, de Yasmina Reza (4 mai 2008); De-aș fi rege, de Radu Stanca (10 noiembrie 2010) și, cel mai recent, Elling, de Axel Hellstenius și Petter Naess (27 noiembrie 2014).

Artistul recunoaște că cel mai solicitant spectacol, atât din punct de vedere actoricesc, cât și regizoral, a fost Artă, de Yasmina Reza: „Pentru rolul Marc, am făcut alături de colegii mei cu care joc în această piesă – Dan Chiorean și Ruslan Bârlea – un working-progress de câțiva ani. Cu mare bucurie. Piesa se joacă și acum”. Totuși, dacă ar fi pus în situația de a alege dintre cele două posturi, respectiv cea de actor și cea de regizor, acesta spune că alege viața, iar „Dacă viața mea înseamnă actorie și regie, aleg să le aleg pe amândouă…”

Cea mai mare satisfacție pe care i-au adus-o cele două meserii este, spune el, faptul că este un artist complet: „Cel puțin așa sper”.

1179_b6b1e

„Sunt un tip împlinit, ca atare nu simt care parte profesională îmi aduce satisfacții mai mari. Pur și simplu mă bucur de viață”

Ca orice om care se bucură de viață și iubește ceea ce face, actorul și regizorul Sorin Misirianțu are amintiri frumoase legate de viața sa profesională. Din postura de actor, ne spune că „Momentul în care am jucat în filmul american Funny Money, alături de Armand Assante, Chevy Chase, Robert Loggia, Chris McDonald” este cea mai frumoasă amintire, iar din cea de regizor „Colaborarea cu actrița Amalia Ciolan la Teatrul Național din București, unde am realizat spectacolul 20 de ani în Siberia”.

În viața de zi cu zi, Sorin Misirianțu ne spune că are „o fetiță de 2 ani jumate, Anya, o iubesc enorm, ies cu ea și cu soția mea, Camelia, la plimbări, ne bucurăm împreună de tot ce ne înconjoară, râdem, ne jucăm, improvizăm, călătorim, ne iubim.”

0765_8aaf1

Sursa fotografiilor: Teatrul Național „Lucian Blaga”

Alexandra Boierean

Alexandra Boierean